Delavci migranti, ki vsak dan gredo delat v Avstrijo, so razočarani nad novimi, neživljenjskimi pogoji za vstop v Slovenijo

Nina Ambrož
15.07.2021 18:35
Dnevni delavci migranti niso več med izjemami in potrebujejo negativen PCR-test, ki ne sme biti starejši od 72 ur, ali hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavci migranti se nenehno soočajo s spreminjanjem ukrepov za prehod meje. 
Sašo Bizjak

Slovenci, ki se dnevno vozijo na delo v sosednje države, morajo ob vrnitvi domov oziroma pri vstopu v Slovenijo predložiti dokazilo o covid prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT). Zaradi covida-19 od danes velja nov odlok o prehajanju meje. Dnevni delavci migranti tako niso več med izjemami in potrebujejo negativen PCR-test, ki ne sme biti starejši od 72 ur, ali hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Je pa vlada dovolila, da so med izjemami, ki jim teh pogojev ni treba izpolnjevati, tranzitni potniki, ki gredo recimo na hrvaško obalo, mlajši od 15 let in dvolastniki. Mnogi so nad ukrepom razočarani, po poročanju STA tudi župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič. Razmišljajo o protestu.

Mario Fekonja, predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije, izpostavlja, da so delavcem s tem precej otežili življenje. Problem je, da se nekateri ne bodo mogli testirati, ker so centri za testiranje še zaprti, ko gredo v službo, in že zaprti, ko se iz nje vračajo. "Za delavce migrante bi bilo sprejemljivo, če bi Slovenija izenačila pogoje z Avstrijo, tako da bi delavci lahko koristili test, ki ga uporabijo za vstop v Avstrijo," pravi Fekonja. Za vstop v Avstrijo morajo namreč predložiti negativen test, ki ni starejši od sedem dni.

Da so pravila neživljenjska, se s Fekonjo strinja Robert Jambrovič, delavec v graški Magni, ki se tja vozi vsak dan. "Firma mi omogoči, da lahko test opravim v delovnem času," pove. A več deset tisoč delavcev migrantov takšne ugodnosti nima. "Ljudje imajo resne probleme in so nenehno pod stresom. Prekmurci, ki se vozijo domov uro in pol, ne vedo, ali bodo pravi čas prišli po otroka v vrtec." Kako dolgo bodo morali čakati na meji, je za delavce migrante neznanka že leto in pol. "Vedno neka kontrola na avstrijski strani ali na slovenski, četudi smo v Evropski uniji. Mi tega, da smo v Evropi, sploh ne čutimo. Pa bi radi le delali, poanta prehajanja meje je delo," poudarja Jambrovič. Pripomni, da "so vladajoči izgubili stik z realnostjo. Vsaj en politik bi moral z nami v Avstrijo en teden, da bi dojel situacijo."

Če se bodo zaradi novih pravil razmere na slovensko-avstrijski meji zaostrile, v sindikatu razmišljajo o protestu pred mejnimi prehodi. Sodeč iz ankete sindikata, bi se protesta udeležilo 840 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta