Demokracija na preži

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
16.04.2022 06:00

Ob obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med ZDA in Slovenijo z novo ameriško veleposlanico v Ljubljani Jamie Harpootlian

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veleposlanica ZDA Jamie Lindler Harpootlian: "Naj vam prenesem globoko zahvalo predsednika Josepha Bidna za podporo Slovenije Ukrajini."
Žiga Živulović Jr.

V čem ZDA Slovenijo vidijo kot svojo tesno partnerico in zaveznico? Ali lahko ocenite, kje bi se dalo te odnose še poglobiti? Morda predvsem v gospodarstvu?

"Sedmega aprila smo zaznamovali 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov s Slovenijo. V Sloveniji sem šele dva meseca, a to sta bila dva zelo aktivna meseca, kar je dokaz, da naše strateško partnerstvo temelji na skupnih interesih in vrednotah. Marca sta imeli naši vladi drugo srečanje v okviru slovensko-ameriškega strateškega dialoga. Skupaj smo obsodili z ničemer izzvano in brutalno vojno ruskega predsednika Vladimirja Putina zoper Ukrajino. Naj vam prenesem globoko zahvalo predsednika Josepha Bidna za podporo Slovenije Ukrajini in za njeno pripravljenost, da tja pošlje nujno vojaško pomoč, vključno z dodatnimi vojaki, ki jih je napotila na Slovaško. Slovenski vladi se zahvaljujemo, da je zagotovila to nujno potrebno pomoč, hkrati nas opogumlja neverjetna podpora slovenskih prebivalcev, tako njihove humanitarne donacije kot pripravljenost sprejeti begunce.

Na področju gospodarstva bomo nedvomno še naprej iskali načine, da bi povečali obseg medsebojne trgovine in investicij. Nedavno sem se udeležila dogodka, ki ga je gostila ameriška gospodarska zbornica na temo poslovnih priložnosti v Kaliforniji. Vznemirljivo je bilo videti, koliko slovenskih podjetij bi rado izvedelo več o ogromnem potencialu ameriškega trga. In prav pretekli teden je AmCham Slovenia organizirala investicijsko konferenco v Dallasu v Teksasu, novem domu Luke Dončića, priljubljenega slovenskega zvezdnika NBA. Še naprej bi radi razvijali neverjeten potencial za investicije v podnebno odpornost, čisto energijo, kibernetsko varnost in nove tehnologije, kot sta kvantno računalništvo in visokotehnološka proizvodnja. To so področja, na katerih Slovenija briljira. Z razvijanjem novih tehnologij bo okrepila svojo varnostno in gospodarsko konkurenčnost. Sodelovanje z vlado in zasebnim sektorjem bo okrepilo našo sposobnost, da branimo svoje meje, svoj kibernetski prostor in svojo energetsko varnost. Za prihodnje generacije lahko ustvarimo lepšo prihodnost, in to tako, da skupaj investiramo v nacionalno obrambo ter znanstvene in tehnološke inovacije za varnejše, uspešnejše in svobodne demokracije."

Spričo vojne v Ukrajini v Evropski uniji vse bolj razmišljajo o popolni odpovedi ruskemu plinu in nafti. Če se bo to zgodilo, ali lahko Slovenija računa na ZDA, da ji zagotovi določene količine tega energenta?

"Krize lahko vodijo k obnovi in prinesejo nove priložnosti - vojna v Ukrajini nas bo vse prisilila, da poiščemo nove načine oskrbe naših prebivalcev z energijo. Zdaj je nastopil čas, da ustvarimo inovativno in fleksibilno energetsko prihodnost. Slovenija je že naredila pomembne korake na več ravneh, da bi si zagotovila fleksibilnost pri oskrbi z energijo v prihodnosti. S svojimi zavezniki in partnerji se ves čas pogovarjamo o najbolj učinkovitih načinih zaostrovanja sankcij, pri čemer ves čas zagotavljamo, da so potrebe Evrope po energiji zadovoljene.

Pozdravljamo ukrepe, ki so jih sprejeli naši evropski zavezniki in partnerji, da bi zmanjšali svojo odvisnost od ruske nafte in plina, vključno z diverzifikacijo virov energije in zmanjšanjem njene porabe v skladu z našimi skupnimi podnebnimi cilji.

Prizadevamo si identificirati dodatne vire naravnega plina v Severni Afriki, na Bližnjem vzhodu, v Aziji in ZDA. Pogovarjamo se z velikimi proizvajalci naravnega plina po vsem svetu, da bi izvedeli, kakšne so njihove zmogljivosti in pripravljenost, da za nekaj časa povečajo obseg proizvodnje plina ter te dodatne količine namenijo evropskim kupcem. Hkrati se pogajamo s pomembnimi kupci in dobavitelji utekočinjenega naravnega plina, da bi zagotovili fleksibilnost glede obstoječih pogodb in skladiščenja, kar bi omogočilo preusmeritev dobav v Evropo.

ZDA bodo še naprej podpirale ambiciozne mednarodne cilje glede prehoda na čisto energijo, kratkoročne akcije in prizadevanja za dosego ničelnih emisij do leta 2050. Zaradi vojne v Ukrajini je postalo še bolj očitno, kako zelo pomembno je, da skupaj dosežemo ta cilj."

Sedanja slovenska vlada se rada pohvali, da je odnose z ZDA dvignila na višjo raven kot prejšnje, pogojno rečeno leve slovenske vlade. Je to res, čeprav je slovenski premier Janez Janša pred dvema letoma za zmago čestital poraženemu predsedniškemu kandidatu Donaldu Trumpu? V najnovejšem poročilu State Departmenta o položaju človekovih pravic po svetu so izpostavljeni pritiski vlade na STA in RTV Slovenija. Premier in drugi vladni funkcionarji so omenjeni tudi v povezavi s sovražnim govorom in grožnjami novinarjem na družabnih omrežjih. Da ne govorimo o kršitvah pravic migrantov, odpovedi financiranja nevladnih organizacij, še zmeraj prisotni korupciji itd. Se moramo bati, da Slovenija v ameriških očeh pada med avtokratske države?

"Letno poročilo govori samo zase in bralce bi radi spodbudili, da ga v celoti preberejo tudi sami. ZDA se zavzemajo za oživljanje demokracije z enako mislečimi zaveznicami, kot so Slovenija in druge demokracije po vsem svetu. Demokracije so že same po sebi nikoli dokončan projekt. V uvodu ameriške ustave iz leta 1787 piše: 'da bi zasnovali še popolnejšo unijo', zagovarjamo vrednote pravičnosti, miru, skupne obrambe in splošne blaginje, da bi 'zagotovili blagoslove svobode'. Te besede ne bi mogle zveneti bolj smiselno kot v krizi, s kakršno se demokracija sooča danes. Vse demokratične države morajo biti nenehno na preži glede korupcije, avtoritarizma in drugih izzivov za demokratične vrednote." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta