Digitalna vljudnost na najnižji ravni v zadnjih štirih letih

Gr.G.
11.02.2020 12:18
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dan varne rabe interneta 2020 poteka letos pod sloganom "Skupaj za prijaznejši internet". Različne ustanove želijo spodbuditi ustvarjanje prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike, hkrati vabijo vse uporabnike svetovnega spleta, da z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji. Družba Microsoft ugotavlja, da je Microsoftov indeks digitalne vljudnosti, ki meri vsebino in ton spletnih interakcij, na najnižji ravni v zadnjih štirih letih. Vrednost novega indeksa, predstavljenega ob letošnjem dnevu varne rabe interneta, znaša 70 odstotkov, kar predstavlja najvišjo izmerjeno stopnjo zaznane nevljudnosti na spletu od leta 2016. Prav tako je zaskrbljujoča občutna rast zaznanih čustvenih in psiholoških bolečin ter negativnih posledic izpostavljenosti spletnim  tveganjem, so zapisali.

Spletni forumi spodbujajo nevljudno vedenje

Fizični videz in politika sta najpomembnejša povoda za nevljudno vedenje na spletu, saj je obe temi kot problematični navedlo kar 31 odstotkov vprašanih, sledijo pa spolna usmerjenost (30 odstotkov) ter verska in rasna pripadnost (26 in 25 odstotkov), ugotavlja Microsoft. Raziskovalci so zabeležili pomembne razlike pri zaznavanju nevljudnosti glede na starost in spol vprašanih. Najstniki in ženske kot področje nevljudnosti najpogosteje navajajo videz (38 odstotkov), medtem ko pri vseh odraslih prevladujejo politične teme (38 odstotkov). V obeh starostnih skupinah je spolna usmerjenost drugi najpomembnejši povod za nevljudnost (30 odstotkov vprašanih). 

Fotografija je simbolična. 
Reuters

Na internetu že v vrtcu

Otroci se s spletom in napravami srečajo zelo zgodaj, pogosto že pred drugim letom starosti, zato je nujno, da se zaposleni v vrtcih seznanijo s tematiko in pridobijo osnovna znanja o pravilnih usmeritvah predšolskih otrok in njihovih staršev za varno in odgovorno uporabo digitalnih medijev, opozarjajo strokovnjaki. 
Evropska mreža centrov za varnejši internet Insafe je ob dnevu varne rabe interneta 2020 pripravila video pod sloganom "Skupaj za prijaznejši internet".
{embed_youtube}https://youtu.be/M03BJFjBM3w{/embed_youtube}
Več kot 140 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta