Digitalni svet bolj resničen od resničnostnega

Tina Recek Tina Recek
28.10.2022 17:07

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Logout, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta si prizadevata, da bi bilo čim več (bodočih) staršev ozaveščenih o primerni in varni rabi zaslonov za otroke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izsledki dosedanjih raziskav kažejo na povezanost med neprimerno rabo zaslonov in tveganjem za prekomerno težo.
Bojan Tomažič

"Priča smo velikemu porastu uporabe naprav z zasloni na vseh področjih življenja pri vseh generacijah. Kar se dogaja na spletu ni več tam nekje, digitalni del sveta postaja za mlajše in starejše včasih bolj resničen, kakor svet izven zaslonov," opozarjata Darija Cvetko iz Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije in Boris Veler iz Logouta. Ob tem dodajata, da moramo otroke in mladostnike naučiti varno uporabljati splet, da so v svoji komunikaciji odgovorni in spoštljivi, da razvijejo kritičen pogled na sodobne medije ter večji del svoje pozornosti namenijo izkušnjam in rečem izven zaslona. Vzgoja za uporabo zaslonov pa se ne začne pri otrocih, ampak pri njihovih starših in skrbnikih.

O varni rabi zaslonov v šoli za starše

Da bi bilo čim več (bodočih) staršev ozaveščenih o primerni in varni rabi zaslonov za otroke v predšolskem obdobju, menita, da bi bilo potrebno te vsebine umestiti v program šole za starše oz. priprave na porod in starševstvo. Ta poteka pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kamor so iz obeh organizacij pretekli teden naslovili svojo pobudo. Kot je dejal Boris Veler, o pobudi zaenkrat še ni odločeno, pogovori o njej pa že potekajo.
Iz obeh organizacij še utemeljijo predlog z besedami, da se v predšolskem obdobju otrokove kognitivne in funkcionalne sposobnosti razvijajo. Zato potrebujejo odraslo osebo, ki ga usmerja k pravilni in varni uporabi zaslonov. V tem obdobju torej velja posebna previdnost glede izpostavljanja otrok vsebinam na zaslonih. Izsledki dosedanjih raziskav namreč kažejo na povezanost med neprimerno rabo zaslonov in tveganjem za prekomerno težo ter zasedênostjo, kakor tudi med težavami s spanjem, motnjami v razvoju govora, težavami z uravnavanjem čustev, težavami na področju socialnih spretnosti, motenim navezovanjem v odnosu otrok-starši ter težavami z usmerjanjem pozornosti. Strokovnjaki nevarnost neprimerne uporabe zaslonov pripisujejo predvsem zamujenim priložnostim za razvojne spodbude, ki jih otroci zamujajo na račun prevelike izpostavljenosti vsebinam na zaslonih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta