Dimitrij Rupel: "Gre za vrnitev Slovenije v prostor, ki mu zgodovinsko pripada"

Uroš Esih Uroš Esih
03.09.2020 18:41

Deklarativne usmeritve slovenske zunanje politike: Slovenija želi biti odgovorna članica EU, zveze Nato in mednarodne skupnosti in ne zgolj nema opazovalka ter se znova vrača na diplomatski zemljevid. Kakšna je realnost?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posvet slovenske diplomacije za zaprtimi vrati
Tamino Petelinšek/sta

Tradicionalni, 24. posvet slovenske diplomacije danes in jutri na Brdu pri Kranju izvaja nova ekipa na ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga vodi zunanji minister Anže Logar pod budnim očesom predsednika vlade Janeza Janše. Letošnji posvet diplomatov, bolje rečeno dajanje vladnih navodil vodjem slovenske diplomatsko-konzularne mreže, je toliko bolj zanimiv, saj se na področju strateških usmeritev zunanje politike v Sloveniji dogajajo premiki, ki močno vznemirjajo opozicijo, večji del stroke in tudi znaten delež slovenskih diplomatov.

Kdo vse ni bil vabljen na Brdo

Letošnji diplomatski posvet je tako, kot je bil nedavni blejski strateški forum, močno okrnjen zaradi epidemije koronavirusa. Tako diplomati kot drugi visoki uslužbenci ministrstva za zunanje zadeve so pred posvetom opravljali testiranje na covid-19. Na Brdu pri Kranju pa so tudi manjkali slovenski veleposlaniki iz Severne in Južne Amerike ter Avstralije. Glede na odmevnost dogodka pa je bilo letos precej okrnjeno tudi delo novinarjev, niti ne iz zdravstvenih razlogov.
Ustaljena praksa v številnih preteklih letih je bila, da so novinarji lahko stopili v neposredni stik z različnimi veleposlaniki, pač odvisno od aktualnih tematik tekočega leta. Letos je bil vsakršen novinarski stik z veleposlaniki onemogočen, pravzaprav prepovedan. Vso komunikacijo z novinarji je prevzel uradni govorec zunanjega ministrstva Aleksander Geržina, ki glede na zaupano mu funkcijo velja za ministru Logarju zelo zvest kader. S takšnim zapovedanim načinom komunikacije je bilo seveda okrnjeno informiranje javnosti o aktualnih tematikah slovenske zunanje politike iz prve roke, torej od veleposlanikov.
Sicer pa je posvet organizacijsko potekal po ustaljenih tirnicah, le da je bila z njega izključena zainteresirana strokovna in akademska javnost, ki je bila v preteklosti prav tako prisotna na tovrstnih posvetih. Na posvet ni bil vabljen niti predsednik državnega zbora Igor Zorčič niti člani parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. Državni zbor je namreč tisti, ki določa smernice slovenski zunanji politiki, vlada pa jih izvaja.
Logar je danes na posvetu odgovoril kritikom iz opozicije, da vlada brez konsenza obrača slovensko zunanjo politiko proti Višegradu: "Zunanja politika, kakor si jo je zamislila aktualna vlada, ni presenečenje; presenečeni so bili tisti, ki so v strateškem dokumentu iskali potrdilo za svojo kritiko aktualne politike, pa so v njem lahko brali o tesni transatlantski povezanosti, o velikem pomenu sodelovanja z državami srednje Evrope." Slovenija po Logarjevih besedah želi biti odgovorna članica EU, zveze Nato in mednarodne skupnosti in ne zgolj nema opazovalka ter se znova vrača na diplomatski zemljevid.

Vlada prostovoljno v smer Višegrada

MZZ in Logar sta danes posebej promovirala tudi obisk francoskega ministra za Evropo in zunanje zadeve Jean-Yvesa Le Driana. S tem naj bi vlada dokazovala, da je Slovenija aktivna ne samo pri intenzivnem povezovanju z višegrajskimi državami, ampak tudi v stikih s ključnima državama jedra EU, Nemčijo in Francijo. A diplomatski viri z Brda so nam povedali, da je francoska vlada zaskrbljena zaradi nazadovanja demokratičnih standardov v Sloveniji, sploh pa zaradi načrtov vlade v zvezi z načrtovano medijsko reformo. O tem je pred časom pisal tudi ugledni francoski dnevnik Le Monde.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta