Direktor Pedagoškega inštituta bo še naprej v. d., Žagar: Vlada očitno nima svojega kandidata

Va, STA
11.11.2021 19:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Igor Ž. Žagar 

Arhiv Večera

Vlada je na četrtkovi seji za novega državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo na predlog ministra Boštjana Koritnika imenovala Boštjana Jambroviča. Je letnik 1975, mandat bo nastopil 15. novembra, to je vse, kar piše v sporočilu o imenovanju.

Pedagoški inštitut trn v peti

Ni pa vlada dala  soglasja k imenovanju sedanjega vršilca dolžnosti dr. Igorja Ž. Žagarja za direktorja Pedagoškega inštituta. Upravni odbor inštituta je sicer Žagarja septembra ponovno imenoval za direktorja za petletno obdobje, a mu je vlada, tako kot že lani, soglasje odrekla, ker da ni izkazal vizije razvoja Pedagoškega inštituta. Po mnenju vlade tudi ni predstavil razvojnih rešitev za inštitut na njegovih ključnih področjih financiranja, organizacije glede projektov in podpore k tem, ter sodelovanja z univerzami.

Na odločitev vlade, na predlog pristojne šolske ministrice Simone Kustec, se je odzval Žagar, po izobrazbi profesor retorike in argumentacije. 

"'Argumentacija' je tako rekoč identična z 'argumentacijo', ki jo je na seji upravnega odbora 20. septembra 2021, ob mojem imenovanju za direktorja, podal od vlade na novo nastavljeni član UO kot obrazložitev svojega vzdržanega glasu," pravi v. d. direktorja Pedagoškega inštituta. "Sam je nisem slišal, ker sem bil med razpravo o imenovanju zaprošen, da zapustim sejo, in sem jo lahko prebral šele v zapisniku. Na seji UO, na kateri sem bil imenovan kot v.d., sem zato zahteval popravke zapisnika, saj stvari, ki jih je gospod navajal, nisem nikoli izrekel, prav nasprotno, moja 'vizija' dela v celoti obsega vse točke, za katere je gospod trdil (SOJ MIZŠ pa včeraj, očitno, povzel), da jih v moji 'viziji' ni. Vse te trditve so bile nato - tudi z njegovim soglasjem; naenkrat je namreč trdil, da tega ni nikoli izrekel - črtane iz zapisnika. 

Očitno bo še eno leto v. d., zaključuje Žagar. In da "vladnega kandidata" očitno ni, saj se ni nihče z ustreznimi referencami prijavil na razpis, "vlada pa - ob odločitvi UO Pedagoškega inštituta, da me imenuje za v. d., - nima prav nobenega mehanizma, da me zamenja." 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta