Dodatek za delovno aktivnost razdvaja koalicijo, iz Levice vse hujše obtožbe

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
03.10.2019 19:31

Analiza prejemnikov dodatka za delovno aktivnost, ki jo je pripravilo ministrstvo za delo, je pokazala, da je od okoli deset tisoč upravičencev več kot polovica zaposlenih, a delajo za mizerno plačilo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nevladniki opozarjajo, da bo predvideni ukrep najbolj prizadel predvsem matere samohranilke in dvostarševske družine, v katerih dela le en starš za minimalno plačo.
Sašo Bizjak

"Če bo dodatek za delovno aktivnost danes ukinjen, bo to, zahvaljujoč dogovoru med LMŠ in SDS. Vse kaže, da sta se stranki Marjana Šarca in Janeza Janše dogovorili, da bosta skupaj 6000 revnim zaposlenim in njihovim družinam vzeli do 200 evrov pomoči mesečno," je sredi  razprave v parlamentarnem odboru o noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih, s katero naj bi ukinili dodatek na delovno aktivnost, ocenil poslanec Levice Matej T. Vatovec. Po tem, ko so v SDS napovedali, da so se pripravljeni pogovarjati "o nadaljnji obravnavi" zakona, če bo podporo dobilo njihovo dopolnilo, in je ministrica za delo Ksenija Klampfer povedala, da dopolnilo na ministrstvu podpirajo. Z njim predlagajo, da se morajo prejemniki denarne socialne pomoči, ki so sposobni za delo, vključiti v javna dela, sicer se jim denarna pomoč zmanjša na polovico. "To je ukrep, ki se je v preteklosti že izkazal kot dober," je pojasnila Karmen Furman (SDS).
Levico podprli le koalicijski SD
Levica je še pred nadaljevanjem septembrske seje odbora predlagala, naj odbor omenjene točke sploh ne obravnava več in naj jo umakne z dnevnega reda. V poslanski skupini so namreč prepričani, da je to protisocialen ukrep, ki bi prizadel predvsem najšibkejše. Zahtevali so tudi podrobnejše študije, s katerimi bi ministrstvo podkrepilo svoje argumente o zlorabah pri pridobivanju socialnovarstvenih pomoči, kar naj bi bil razlog za ukinitev dodatka za delovno aktivnost. Levico so pri tem podprli le koalicijski SD, drugi poslanci so glasovali proti, zato predloga niso umaknili z dnevnega reda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta