Dopust v tujini da, doma še vedno ne: Hrvati subvencionirajo PCR-test za vrnitev v Slovenijo

Vida Božičko
21.04.2021 05:30
Pred prihajajočimi prazniki smo preverili, pod kakšnimi pogoji - če sploh in kje - bo možno dopustovati. "Zdaj bodo turisti pač odhajali na Hrvaško in na Tenerife, mi bomo pa zaprti," v primeru statusa quo pravi lastnik manjšega hotela na Ravnah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdaj bi se lahko odprli slovenski hoteli? Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Danes bo vlada odločala o morebitnem sproščanju omejitvenih ukrepov. Epidemiološka slika se že nekaj časa izboljšuje, zato je pričakovati nekaj sprostitev, a smo še daleč od rumene faze, ko je predvideno odprtje turističnih kapacitet. Če bi obveljala oranžna barva za vso državo, bi to pomenilo odprtje regijskih meja in gostinskih teras v vseh regijah, na vse drugo pa bo najverjetneje treba še počakati.

Slovenski hoteli za zdaj še zaprti

Ali bi vseeno lahko prišlo do kakšnega odstopanja od semaforja in bi se za čas prvomajskih praznikov lahko odprli vsaj manjši nastanitveni obrati ali turistične kmetije, nam ni uspelo izvedeti. Predstavniki turističnega sektorja na to ne računajo, a upajo na sprostitve v drugi polovici maja. "Po zagonu turizma je zelo pomembno zagotoviti neprekinjeno obratovanje kapacitet, tako v glavni sezoni kot v obdobju do konca leta. Prav tako pričakujemo jasna pravila glede prehajanja mej in pozdravljamo enotni evropski sistem," pravi direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo. A nobenega datuma za zdaj še ne poznajo. "Tedensko pošiljamo apele. Odgovori, ki jih dobivamo, se nanašajo na rumeni semafor. Kdaj bomo prišli do rumene barve, pa ne ve nihče," pa je dejal predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik.

Gregor Jamnik, predsednik Združenja hotelirjev Slovenije: "Tedensko pošiljamo apele."
Foto: Sandi Fišer
Sandi Fišer

A Slovenci lahko odidejo na dopust v tujino. "Lahko bi odprli. Še polovico turističnih bonov bi morali izkoristiti, pa ne. Zdaj bodo pač odhajali na Hrvaško in na Tenerife, mi bomo pa zaprti," je dejal Drago Delalut, lastnik manjšega hotela na Koroškem.

Drago Delalut, gostinec in hotelir: "Lahko bi odprli. Še polovico turističnih bonov bi morali izkoristiti, pa ne." Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Kako na Hrvaško?

V naši soseščini na področju turizma najbolj prehitevajo Hrvatje. Pri njih so namreč odprti hoteli, apartmaji in kampi. Delujejo tudi terase gostinskih lokalov, prav tako ni omejeno gibanje med regijami. Korak naprej so naredili tudi pri vstopu v njihovo državo, saj so eni redkih, ki ne zahtevajo molekularnega testa. Za vstop na Hrvaško zadostuje že hitri test, ki pa ne sme biti starejši kot 48 ur. Kot dokazilo pri prehodu meje velja tudi potrdilo o tem, da ste covid že preboleli, ali dokazilo, da ste cepljeni in je od prejema drugega odmerka minilo 14 dni. Otroci, mlajši od sedem let, testa ne potrebujejo. "Pri tem poudarjamo, da SMS-sporočilo ne zadostuje. Treba je predložiti zdravniško potrdilo, ki je lahko tudi v elektronski obliki, nujno pa mora vsebovati podatke o potniku, o proizvajalcu in komercialnem nazivu hitrega ali PCR-testa, podatke o zdravstveni ustanovi oziroma zdravniku, ki je potrdilo izdal," je pojasnila Tanja Vidmar Petković iz Hrvaške turistične skupnosti.

Za vrnitev v Slovenijo pa je še vedno potreben PCR-test, a tega v številnih hrvaških turističnih krajih za goste opravljajo po subvencionirani ceni. To na primer velja za večino krajev v Istri, kjer je po njenih besedah molekularni test mogoče opraviti za okoli 50 evrov.

1500 potnikov bo na prvomajske počitnice odletelo

Druge sosednje države so za turizem še vedno zaprte. Italija je sicer napovedala prve sprostitev po 27. aprilu, a za zdaj še ni znano, kaj bodo odpirali in pod kakšnimi pogoji. Zraven Hrvaške sta v Evropi za turizem odprti še Španija in Grčija. Slovenci pa se odpravljajo tudi v Egipt. Kot pojasnjujejo pri turističnih agencijah, je zanimanja kar veliko, a seveda bistveno manj kot pred pojavom epidemije. "Večina si želi na toplo in predvsem tja, kamor je možno z letalom, v varnem potovalnem mehurčku," so povedali pri turistični agenciji Palma. Z Brnika bodo tako leteli na Tenerife, Madeiro, Majorko in v Egipt. "Termini se hitro polnijo. Oba termina za Tenerife sta razprodana, tudi za Egipt so razprodana vsa mesta za dve letali na datum 24, april, polnijo pa se tudi zadnja mesta za 1. maj," so pojasnili.

V organizaciji različnih agencij, ki skupaj organizirajo čarterske polete iz Ljubljane, bo od konca aprila pa do začetka maja potovalo približno 1500 potnikov. Tako kot pri agenciji Palma tudi pri Relaxu in Kompasu opažajo, da so gostje pri izbiri potovalnih in počitniških ciljev zelo previdni, veliko jim pomeni, da potujejo organizirani, da za njih poskrbijo od začetnih informacij do varne vrnitve. V trenutnih razmerah namreč še vedno ni preprosto potovati. Potnikom tako ponudimo celovit servis, od izpolnjevanja vstopnih formularjev do rezervacij terminov za testiranja, tako v odhodu kot ob vrnitvi, če je to potrebno. Potovanje v takšnem mehurčku in direktno iz Ljubljane pa je dobro sprejeto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta