Dr. Miroslav Žaberl: Dosedanje kadrovske menjave v vojski in policiji po eni strani pričakovane, po drugi skrb vzbujajoče

Damijana Žišt Damijana Žišt
07.05.2020 06:00

Zaradi včerajšnje menjave šefa NPU Darka Muženiča ostri odzivi v opoziciji, ki meni, da vlada menjava šefe v policiji zato, da bi prikrila številne nepravilnosti in ustavila določene policijske preiskave

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potem ko je bil zamenjan direktor uprave kriminalistične službe, je zdaj novo vodstvo dobila še elitna enota kriminalistov.
Andrej Petelinšek

To, kar se je že nekaj časa napovedovalo v javnosti, se je zdaj tudi uresničilo: Anton Travner, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, je včeraj razrešil direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča. Na njegovo mesto je Travner kot vršilca dolžnosti imenoval Igorja Lambergerja, nekdanjega namestnika predsednika KPK. Vodstvo policije je na uradniški svet poslalo že predlog za razpis za novega šefa NPU. Muženič, ki ga je na čelo NPU v začetku junija lani imenovala prejšnja vlada Marjana Šarca, se, neuradno, z razrešitvijo ni strinjal in ni želel dati soglasja za razrešitev brez razlogov. Svoje razrešitve za Večer ni želel komentirati. Po naših podatkih ostaja v policiji, delovno mesto mu bodo našli znotraj službe generalnega direktorja policije. Včeraj se je že sestal Lambergerjem, uradno primopredajo bosta imela danes. Lamberger se je do zdaj že dvakrat prijavil na razpis za šefa NPU, vendar ni bil nikoli izbran.

Travner si sestavlja ekipo, ki ji zaupa

Darko Muženič ni bil razrešen iz krivdnih razlogov. Razrešen je bil, ker si Travner, ki policijo zdaj vodi kot vršilec dolžnosti, je pa edini kandidat po končanem razpisu za generalnega direktorja policije, lahko pač sam sestavi ekipo ljudi, ki jim zaupa. Muženič pa, glede na to, da ga je imenovala prejšnja vlada, očitno ni več kompatibilen z novo vlado in novim šefom policije, ki je zamenjal prejšnjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar.

Menjava šefa NPU nedopustno dejanje

Na zamenjavo Muženiča so se včeraj odzvali njegovi sodelavci na NPU, ki so napisali javno pismo. V njem so med drugim zapisali, da mora NPU, ki je bil ustanovljen za posebne primere odkrivanja in preiskovanja zahtevnih kaznivih dejanj, "delovati zakonito, strokovno in neodvisno od katerekoli politične opcije". Dodajajo, da je dosedanji direktor delo opravljal strokovno in profesionalno, zato njegovo razrešitev štejejo kot "nedopustno, saj je izven zakonskih razlogov, ki jih določa veljavna zakonodaja". Poleg tega ocenjujejo, da to na dolgi rok prispeva k razgradnji struktur varnosti in učinkovitega preiskovanja najzahtevnejših oblik kriminalitete. Znano je, da NPU med drugim vodi tudi predkazenski postopek v povezavi s financiranjem nekaterih medijev blizu stranki SDS. Na policiji pravijo, da gre za predkazenski postopek, ki ga že od marca 2018 vodijo zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti. Ne preiskujejo pa sumov nezakonitega financiranja političnih strank.
Poslanska skupina LMŠ je sporočila, da "zaradi politično motiviranih kadrovskih menjav v varnostno-obveščevalnih organih" zahteva nujno sejo parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Podprli sta jo poslanski skupini SD in Levice. "Ob ekspresni menjavi ključnih kadrov v slovenskem varnostnem (in tudi obveščevalnem) sistemu lahko upravičeno sumimo, da je v ozadju vsega interes po popolnem obvladovanju varnostnih in obveščevalnih služb, tudi zato, da bi se prikrile posamezne nezakonitosti in nepravilnosti, ki bremenijo osebe, povezane z vodilno vladno stranko SDS," so med drugim zapisali v LMŠ. Njihov predsednik Marjan Šarec pa je dejal, da " direktorja NPU menjajo, ker želijo ustaviti preiskave". In še: "Pri boju z bolezenskim virusom jim je narod pomagal, pri prikrivanju kaznivih dejanj jim ne bo." Na twitterju se je odzval tudi glavni tajnik SD Dejan Levanič: "Najprej direktor policije, potem direktor urada za preprečevanje pranja denarja, zdaj še direktor NPU. Vlade očitno ne zanimajo padec BDP, vedno večja brezposelnost in stiske ljudi, ampak ključne institucije v državi za zaščito svojih interesov." Poslanec Levice Miha Kordiš pa je med drugim sporočil, da se je vlada Janeza Janše, da bi zakrila nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, takoj lotila menjave šefov policije in jih bo zato "po zaslugi udara po madžarsko zelo težko klicati na odgovornost skozi mehanizme pravne države".

Menjave se vrstijo

Vlada je v vrh varnostnega aparata posegla že na prvi seji. Najprej je zamenjala generalno direktorico policije in načelnico generalštaba Slovenske vojske pa direktorja obveščevalne službe. Na presenečenje mnogih pa ni zamenjala direktorja Sove, a ta je kmalu sam odstopil. Zamenjan je bil direktor uprave kriminalistične službe, pa tudi direktorica urada za preprečevanje pranja denarja. Zdaj je zamenjan tudi prvi človek elitne enote kriminalistov. Da bi Janševa vlada rada celo ukinila NPU, je bilo slišati v zadnjih dneh, a za zdaj te informacije nihče ne želi potrditi.

Denis Čaleta
Robert Balen
Dr. Miroslav Žaberl
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta