Drugi krog donacijske kampanje za Slovensko tiskovno agencijo: Pošljimo sms STA5 na 1919 v podporo

D.R.
01.11.2021 06:00
Ker financiranje javne službe STA tudi 305. dan vladnega izčrpavanja še ni zagotovljeno, Društvo novinarjev Slovenije ob podpori Sindikata novinarjev Slovenije v novembru zaganja še en krog kampanje v podporo zaposlenim na STA in obstoju agencije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 STA, 
Robert Balen

Društvo novinarjev Slovenije (DNS)s prvim novembrom zaganja drugi krog donacijske kampanje #zaobSTAnek, v kateri lahko s poslanim sms sporočilom prispevate k nujno potrebni finančni podpori Slovenski tiskovni agenciji (STA). Pošljite sms s ključno besedo STA5 na številko 1919 in prispevajte 5 evrov. "Pomembno boste pripomogli, da bo STA po mesecih vladnega izčrpavanja in izigravanja zakonodaje lahko obSTAla. Brez izjemne podpore javnosti agencije že zdaj ne bi bilo več. Skupaj jo lahko ohranimo ter s tem ponovno jasno in glasno sporočimo, da neodvisnega in profesionalnega novinarstva ne damo," sporočajo iz DNS.

Še naprej je na račun Društva novinarjev Slovenije SI56 6100 0002 5727 075 poleg donacije preko sms sporočila mogoče poslati tudi znesek podpore v poljubni višini. "Veliko podpore smo prejeli z nakazili še po zaključeni prvi kampanji, v kateri smo spomladi z donacijami zbrali kar 274.743 evrov. Ob nadaljnjem zaostrovanju razmer in obdobju brez premika smo prejeli številne pobude iz javnosti, da sms kampanjo obnovimo. Zdaj jim zato tudi sledimo. Naš skupni cilj je, da obvarujemo STA pred zlomom in zaščitimo verodostojno novinarstvo," pojasnjujejo v DNS.

Ljubljana. Novinarska konferenca ob prvi kampanji za podporo STA maja 2021.
Robert Balen

Že 305. dan se Slovenska tiskovna agencija bori za obSTAnek, ki smo ga ji ob vladnih kršitvah zakonodaje in odrekanju plačila javne službe pomagali zagotoviti tudi s pomočjo donacij in izražene neomajne podpore javnosti. 

Stanje je še naprej alarmantno in četudi bi lahko pogovori med Uradom vlade za komuniciranje in novim vodstvom STA prinesli spremembe, nanje glede na izkušnje v preteklih mesecih ne moremo z gotovostjo STAviti. Agencija se že zdaj sooča s težko popravljivo škodo. Prepričani smo, da mora in bo morala vlada izpolniti svoje zakonske dolžnosti prej ali slej, a hkrati medtem čas še vedno ni zaveznik STA. Kolegi na STA so izčrpani, na robu zmogljivosti, skupaj s svojimi družinami v primežu negotovosti. Na njihove stiske že več mesecev opozarja tudi Sindikat novinarjev Slovenije, ki se tudi tokrat pridružuje podpori kampanji skupaj s številnimi drugimi prijatelji STA. 

Vodenje STA je sicer že prevzel Igor Kadunc, ki se bo že jutri sestal z direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo, ki ga je povabil na sestanek. Novi direktor, ki bo do novega leta vršilec dolžnosti, je za STA izpostavil, da je zagotovitev finančne stabilnosti nujni pogoj delovanja in sploh obstoja STA, zato bo to njegova prioriteta. Razmišlja tudi, da bi državni zbor zaprosil za avtentično razlago nekaterih določb zakona o STA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta