Drugi tir: Kdo lahko ustavi Kitajce

Uroš Esih Uroš Esih
08.05.2020 18:30

Slovenska gradbena operativa bi lahko po nekaterih ocenah iz največjega infrastrukturnega projekta potegnila nekaj sto milijonov evrov dohodka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodo kitajska podjetja s ceno izrinila konkurenco pri projektu izgradnje 2. tira Divača-Koper? 

Na dva ločena javna razpisa za glavna gradbena dela za gradnjo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom je družba 2TDK lani prejela prijave petnajstih gradbenih podjetjih in konzorcijev. Danes so iz projektnega podjetja 2TDK sporočili, da so čez prvo fazo razpisa za glavna dela, ki so razdeljena na dva dela, spustili večino ponudnikov, natančneje deset. V družbi so presodili, da razpisnih pogojev ni izpolnjevalo pet ponudnikov.
Postopek pri obeh javnih naročilih za gradnjo drugega tira, za odsek 1 in odsek 2, je dvostopenjski. Prvi odsek zajema gradnjo železniškega tira med Divačo in Črnim Kalom, drugi odsek pa gradnjo med Črnim Kalom in Koprom. V prvi fazi so kandidati dokazovali usposobljenost, v drugi fazi pa bo odločila cena. V prvi fazi postopka je strokovna komisija tako preverila dopustnost vseh prejetih prijav. Vse kandidate je družba 2TDK, ki zaposluje manj kot 30 zaposlenih, pozvala na predložitev potrdil in dodatnih dokazil.
V igri za glavna dela na največjem infrastrukturnem projektu v državi kot vodilni partnerji ali del konzorcija ostajajo štiri slovenska podjetja. Med njimi Kolektor CPG, Gorenjska gradbena družba, CGP in novogoriški Ginex International. Ponudbe za dela so za zdaj, če vlada ne bo ob koronski krizi reagirala z interventnim zakonom, v obeh sklopih skupaj ocenjena na okoli 700 milijonov evrov. Med ponudniki prevladujejo predvsem kitajska in turška podjetja, čeprav jih je bilo nekaj izločenih, pa tudi gradbinci iz Italije, Avstrije in Švice.
"Ocenjujemo, da smo naredili optimalno kombinacijo. Kolikor imam podatke, je v različnih kombinacijah vključenih 20 slovenskih podjetij," je povedal generalni direktor 2TDK Dušan Zorko. Z ugotovitvijo ustreznosti ponudb je prvi del razpisa zaključen, v drugem delu pa bodo gradbince pozvali k predložitvi cene, je pojasnil. A v družbi računajo, da bo že v tem delu kakšna pritožba ponudnikov, ki niso prestali prvega dela razpisa. Zorko računa, da pritožbe bodo, saj da so sestavni del življenja. V primeru pritožbe, ki se rešuje dvostopenjsko, bodo seveda nastale časovne zamude pri projektu. Približno za dva meseca.
V družbi 2TDK pa računajo, da bodo pogodbo podpisali v zadnjem letošnjem četrtletju. Po zagotovilih direktorja 2TDK Marka Brezigarja sicer projekt drugi tir ostaja znotraj predvidene časovnice. Po idealnem scenariju bi lahko bila dela zaključena leta 2025. Slovenija na področju logističnih železniških poti tekmuje predvsem z Avstrijo, kjer prav tako v tem času načrtujejo zaključek gradnje konkurenčnega železniškega projekta.
Brezigar je napovedal tudi prihranke pri projektu. Poleg dobrih 71 milijonov evrov, ki so jih že prihranili na račun nižjih profilov predorov, optimizacije prečnikov in predorov, računajo, da bodo 40 milijonov evrov prihranili še pri presežkih materialov. Namesto na deponijo v Anhovo naj bi material odlagali v deset kilometrov oddaljen kamnolom Černotiči. Takšna rešitev bi bila ne le cenovno bolj sprejemljiva, ampak tudi okoljsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta