Drugi tir med Črnim Kalom in Koprom bi gradil le Kolektor CPG

Srečko Klapš
08.03.2021 12:16
Konzorcij Kolektorja v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin bi odsek od Črnega Kala do Kopra zgradil za 224,7 milijona evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cena glavnih gradbenih del na drugem tiru naj bi znašala 625 milijonov evrov (brez DDV), kar je manj od prvotnih ocen, ko so se vrednosti gradbenih del gibale okoli 700 milijonov evrov. 
Robert Balen

Družba 2TDK je danes do 10. ure prejela le finančno ponudbo za gradnjo drugega tira Koper-Divača na odseku med Črnim Kalom in Koprom konzorcija pod vodstvom domačega gradbinca Kolektor CPG. Konzorcij Kolektorja CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin je tako do roka oddal ponudbo v natančni vrednosti 224.749.369 evrov brez DDV. Ker je limitirana vrednost za dela na primorskem odseku drugega tira znašala 230,7 milijona evrov, je ponudba veljavna, so še sporočili iz družbe 2TDK, ki bo izvedla preveritev ponudbe. Ocenjujejo, da je ponudbo mogoče pregledati v roku tedna dni.

Spomnimo, da je Kolektorjev konzorcij pred dnevi oddal tudi najugodnejšo ponudbo za gradnjo drugega tira na kraškem odseku, in sicer za nekaj nad 403,6 milijona evrov. Tako je ponudil za 60 milijonov evrov nižjo ceno od konzorcija avstrijskega Strabaga v sodelovanju z nemškim podjetjem Ed Züblin in turško družbo Gülermak Agir, ki je znašala 463,5 milijona evrov. Projektno podjetje 2TDK je sicer usposobljenost za sodelovanje v omenjeni fazi javnih naročil za gradbena dela na odsekih nove železniške povezave med Divačo in Črnim Kalom ter med Črnim Kalom in Koprom priznalo še turškemu Cengizu, vendar pa ta ponudbe ni oddal za nobenega od dveh odsekov. Tako bo cena glavnih gradbenih del na drugem tiru znašala nekaj več kot 625 milijonov evrov (brez DDV), kar je manj od prvotnih ocen, ko so se vrednosti gradbenih del gibale okoli 700 milijonov evrov.

V 2TDK še ocenjujejo, da bi pogodbo za glavna gradbena dela na največjem infrastrukturnem projektu v državi lahko podpisali še ta mesec oziroma v začetku prihodnjega meseca, dela pa bi se začela maja. Projekt naj bi bil po napovedih dokončan do konca 2025, tako da bi bila nova proga v uporabo predana v 2026.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta