Država naj bi razmišljala o novem prevozniku Air Slovenija. Vzletel naj bi že februarja

GR.G.
04.10.2019 08:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Medtem ko stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik pripravlja vse za ureditev odpovedi zaposlenim - njegov cilj jih je začeti vročati v ponedeljek, saj bo s tem delavcem začel teči 15-dnevni odpovedni rok, naj bi država kovala načrte o ustanovitvi nove letalske družbe Air Slovenija, poroča Siol. Že od torka naj bi se politični vrh za zaprtimi vrati pogovarjal o ustanovitvi novega državnega letalskega prevoznika, za katerega naj bi bil najbolj zavzet minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Kot piše Siol, naj bi novo podjetje najelo od 10 do 12 letal, prej jih je imelo 10, in vzpostavilo 15 najbolj optimalnih linij, tudi takšnih, ki jih bo potrebno subvencionirati. 
Letalska družba naj bi letno povzročala med 5 in 10 milijonov evrov minusa. Vsaka subvencionirana linija naj bi državo stala 150.000 evrov, prvo "slovensko" letalo pa naj bi poletelo že februarja prihodnje leto, še piše Siol. Politiki si gotovo želijo vrnitev boljšega urnika letenja, sploh v Bruselj, kamor so v časih Adrie Airways leteli zgodaj zjutraj in se zvečer vrnili domov, trenutno pa je Brussels Airlines napovedal lete v popoldanskem času, zaradi česar bodo morali mnogi odpotovati dan prej in plačati še dodatno nočitev. 
Ekonomist Matej Lahovnik je do vladnih načrtov kritičen in je za Siol povedal, da bi bilo bolje, če bi država ta denar namenila tja, kjer je bolj potreben, "letalski posel pa naj prepustijo tistim, ki ga obvladajo". Glede na to, da so linije, ki so bile v preteklosti profitabilne in dobro izkoriščene, že v prvih dneh po vlogi za stečaj Adrie Airways prevzeli drugi prevozniki, je vprašanje, koliko potnikov bi novo ustanovljena letalska družba lahko pritegnila. Turistične organizacije ves čas opozarjajo, da je za razvoj turizma in gospodarstva ključna povezljivost Slovenije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta