Državni turistični holding: Volitve bodo prehitele Počivalškov načrt

Timotej Milanov Timotej Milanov
18.02.2022 06:00

Ali je na dolgi rok smiselno prodati sedem velikih državnih turističnih podjetij, ki upravljajo s hoteli na elitnih slovenskih lokacijah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Turistična podjetja v državni lasti upravljajo s hoteli na elitnih lokacijah od slovenske obale do Blejskega jezera, Kranjske Gore in pomurskih termalnih kopališč. 
Robert Balen

Dogajanje v slovenskem turizmu v zadnjem času dviga veliko prahu. Pri tem je v ospredju prodaja 43-odstotnega lastniškega deleža v družbi Sava, ki je lastnica največjega slovenskega turističnega podjetja Sava Turizem. A premiki bi bili lahko še precej večji, če bi se uresničili načrti ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška o ustanovitvi tako imenovanega državnega turističnega holdinga. Počivalšek sam sicer ne uporablja tega poimenovanja, a zagovarja naslednjo strategijo - najprej konsolidacijo turističnih podjetij v državni lasti in kasneje še njihovo privatizacijo. Na predvideni turistični holding bi bile tako prenesene družbe Thermana, Instrabenz Turizem, Unitur, Adria, Sava Turizem, Terme Olimia in Hit Alpinea. Gre za družbe, katerih turistične kapacitete so na najbolj elitnih lokacijah od Obale do Blejskega jezera, Kranjske Gore in pomurskih termalnih kopališč. Omenjene družbe so tudi pomembni delodajalci in gospodarski igralci. Skupno imajo več kot 2700 zaposlenih.

Začelo se je v Šarčevi vladi

Medtem ko so se vsa turistična podjetja v zadnjih dveh letih soočala z omejitvami zaradi epidemije koronavirusa, pa daje bolj realno sliko glede obsega njihovega poslovanja pogled v leto 2019, v čas pred epidemijo. Takrat so skupno ustvarila več kot 217 milijonov evrov prihodkov in 19,5 milijona evrov dobička. Eden od korakov pri uresničevanju te zamisli je bil narejen že v času vlade Marjana Šarca, v kateri je bil Počivalšek prav tako minister za gospodarstvo. Tako je državna Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) že avgusta 2019 ustanovila Sklad turističnih naložb (STNA), ki ga vodi Sebastian Cafuta, sicer vodja pravnega oddelka na DUTB. Na omenjeni sklad naj bi v skladu z načrtovano konsolidacijo prenesli družbi Istrabenz Turizem in Thermana Laško, ki sta v lasti DUTB, a se to do danes še ni zgodilo. Na DUTB pojasnjujejo, da je vlada v vlogi skupščine DUTB že sredi februarja 2019 sprejela sklep, po katerem bi se omenjeni turistični naložbi prenesli na kasneje ustanovljeni sklad. "Glede na to, da konsolidacija drugih turističnih naložb – torej tistih, ki niso v lasti DUTB, so pa predvidene za prenos na za to ustanovljeno namensko družbo, še ni zaključena, prenos družb Istrabenz Turizem in Thermana Laško na namensko družbo STNA še ni izveden."

Ministrstvo ne načrtuje novih korakov pred volitvami

Uresničitev Počivalškovih načrtov bodo torej prehitele državnozborske volitve. Na ministrstvu, ki ga vodi, pojasnjujejo, da glede tega ne načrtujejo novih korakov. Pri tem pravijo, da je znana strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021, ki je podlaga za upravljanje turističnih zmogljivosti v lasti države. Dodajajo še, da je krovni upravljavec kapitalskih naložb države Slovenski državni holding (SDH). A v tem je seveda edini delničar slovenska država, pristojnosti skupščine pa izvršuje vlada. Kot še izpostavljajo, je namen prestrukturiranja hotelskih podjetij v državni lasti dvig kakovosti storitev in učinkovitejše upravljanje turističnih podjetij. S tem bi zagotovili nadaljnji razvoj turistične dejavnosti in ključnih slovenskih destinacij.

Na ministrstvu še poudarjajo, da je podlaga za upravljanje načrt upravljanja kapitalskih naložb države, ki ga na letni ravni potrjuje vlada. Dosedanji vladni načrti so tako med drugim predvidevali konsolidacijo razpršenih turističnih naložb države pod upravljanjem SDH in kasneje njihovo dokapitalizacijo s pomočjo finančnih investitorjev, s čimer bi dvignili vrednost podjetij na trgu. Je to dober načrt za slovenski turizem? O tem smo povprašali tudi nekatere od družb, ki se jih omenjeni načrt neposredno dotika, a so po pričakovanju iz Save Turizma, Hita in Uniturja odgovorili, da ne komentirajo odločitev lastnikov. Prav tako zadeve ne želijo komentirati v Turistično-gostinski zbornici Slovenije, ki jo vodi Fedja Pobegajlo.

Dr. Sonja Sibila Lebe: "Država mora postaviti regulativo, z objekti pa morajo upravljati zasebni lastniki, ne pa holdingi ali država." 
Igor Napast

Stroka dvomi o smiselnosti holdinga

"Najboljši gospodar v kateremkoli podjetju je vedno lastnik, ki ni država," pravi profesorica na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru dr. Sonja Sibila Lebe. "Država mora postaviti regulativo, z objekti pa morajo upravljati zasebni lastniki, ne pa holdingi ali država." Tudi glede dogajanja okoli prodaje deleža v Savi je njeno mnenje enako. Na elitnih slovenskih lokacijah, kakršna je Bled, se da po mnenju Lebejeve narediti še bolj odmevno zgodbo. "Zato je treba podpreti tistega, ki bo vlagal v tamkajšnje hotele in ljudi, da bomo imeli na voljo vrhunske storitve. V Avstriji stane noč v termah 200 evrov, v Sloveniji pa 100. Moramo stremeti k temu, da bomo tudi mi imeli tako kakovostne storitve, da bomo lahko postavili isto ceno kot Avstrijci. Pri tem je treba bolj kot v infrastrukturo vlagati v ljudi, predvsem pa tega ne sme početi država, zato zamisli o holdingu ne podpiram." V turizmu ni velikih donosov, gre pa za stalen zaslužek, zato so naložbe v turizem varne, še pove Lebejeva. Glede tega, da bi bili pokojninski skladi v še večji meri lastniško vključeni v slovenskih turističnih družbah, pravi: "To je vedno odvisno od obstoječih portfeljev pokojninskih skladov - koliko takšnih naložb že imajo. Če ima sklad že več naložb v turizmu, potem nadaljnje vlaganje v to panogo ni pametna naložba, saj ima potem v porfelju preveč nizkodonosnih naložb, kakršna je turizem. Vsak uspešen sklad potrebuje tudi bolj tvegane naložbe."

Maja Uran Maravić meni, da dvig cen v letoviščih lahko razumemo tako, da s tem želijo zmanjšati masovni turizem in privabiti le tiste, ki si lahko privoščijo več. 
Osebni arhiv

Dr. Maja Uran Maravić s Fakultete za turistične študije Turistica Univerze na Primorskem pravi, da je bila skoraj polovica slovenskega hotelirstva v preteklem desetletju izpostavljena napačnim poslovnim odločitvam, zaradi česar so pristala v državni lasti. Kot pove, se o vzpostavitvi holdinga govori že sedem let, a sama ni prepričana, da je to dobra rešitev. "Predvsem zaradi tega, ker imamo v stroki in drugih turističnih institucijah premalo informacij o tem, kakšen je namen tega združevanja in pod kakšnimi pogoji bi ga izvedli. Zgolj informacija, da bi podjetja združili in jih na to privatizirali, je premalo."

Stroka, pravi, se sicer strinja, da je treba ta podjetja konsolidirati in vanje vložiti svež kapital, da bi jih lahko prodali po premijskih cenah. "Danes ni smiselno, da država ostaja v podjetjih kot večinski lastnik, zagotovo pa je lahko manjšinski lastnik oziroma naložbeni, da se na tak način plemeniti državni denar. Težko podpremo kakršnokoli idejo o holdingu, ker ne razpolagamo z istimi podatki kot minister, ta jih pa do danes ni razkril."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta