E-vinjete prihajajo. Kakšne novosti prinašajo in kakšne bodo omejitve pri spletnem nakupu?

Damijan Toplak Damijan Toplak
23.09.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Z decembrom se poslavljamo od lepljenja vinjet in prehajamo na e-vinjete.

Marko Vanovšek

Približuje se december, ko bodo klasične vinjete za vožnjo z osebnimi vozili po slovenskih avtocestah zamenjale elektronske oziroma e-vinjete. "Dars in izvajalec, slovaški SkyToll, bosta naredila vse, da bodo uporabniki s 1. decembrom letos imeli možnost nakupa e-vinjete. Kljub trimesečni zamudi, pogodba z izvajalcem je bila sklenjena šele konec maja letos, ki ni nastala po naši krivdi, ampak je do nje prišlo zaradi neupravičenih pritožb neizbranih ponudnikov, želimo uporabnikom naših avtocest in hitrih cest s 1. decembrom letos omogočiti nakup elektronskih vinjet, tako kot je bilo načrtovano," sporočajo iz Darsa. Letne (in polletne za motorna kolesa) e-vinjete bodo uporabniki lahko kupili in uporabljali od 1. decembra letos, ko bo mogoč nakup po spletu in na fizičnih prodajnih mestih (na bencinskih servisih in pri različnih trgovcih). Letna e-vinjeta bo veljala eno leto od izbranega datuma. Na primer: letna e-vinjeta z izbranim datumom 15. april 2022 bo veljala do vključno 15. aprila 2023.

Tedenske in mesečne e-vinjete pa bodo v uporabi od 1. februarja 2022. Do takrat (december 2021 in januar 2022) pa bodo uporabniki lahko kupili tedensko in mesečno vinjeto v obliki nalepke vijolične barve, napovedujejo v Darsu. "Do konca januarja bo nadzor potekal tako kot pri obstoječih vinjetah v obliki nalepk. Vozila, ki bodo že v decembru in januarju začela uporabljati letno e-vinjeto, pa bodo cestninski nadzorniki preverjali na nadzornih točkah, počivališčih, mejnih prehodih …, in sicer tako, da bodo podatke o vozilu preverili ročno v centralnem sistemu (z vnosom registrske številke). Glede na izkušnje v preteklih letih, je delež vozil, ki začnejo uporabljati letne vinjete za prihodnje leto že v decembru in januarju, razmeroma nizek. Zato bo tako preverjanje možno in ne bo povzročalo zapletov ali omogočalo uporabe cestninskih cest brez plačila cestnine. Od 1. februarja 2022 pa bodo registrske številke vozil preko stacionarnih kamer nadzirane na posameznih točkah avtocestnega omrežja. Na nadzornih točkah, avtocestnih počivališčih, mejnih prehodih, avtocestnih priključkih bo nadzor potekal s prenosno nadzorno opremo, z nadzornimi kamerami za mobilni nadzor pa bodo opremljena tudi vozila cestninskega nadzora, kar bo cestninskim nadzornikom omogočalo nadzor med vožnjo," še napovedujejo predstavniki Darsa.

Razlike pri spletnem in klasičnem nakupu e-vinjete

Bo pa ob prodaji vozila možno zahtevati povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa), vendar le v primeru, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko. Sprememb glede posameznih vrst in ročnosti vinjet niso predvidene, ostajata tudi cestninska razreda 2A in 2B. Podatki o kupljeni e-vinjeti za točno določeno registrsko številko, cestninski razred in čas veljavnosti bodo shranjeni v centralnem sistemu e-vinjete.

Ob nakupu preko spletne aplikacije (kot registriran ali anoninimi uporabnik) bo uporabnik v sistem vnesel naštete podatke, pri čemer je njegova odgovornost, da so podatki vneseni pravilno, saj v primeru morebitnih napak cestnina za konkretno vozilo ne bo plačana. V tem primeru bo možno plačilo s kreditno kartico ali si bo uporabnik izdelal ponudbo in nakazal denar na transakcijski račun družbe Dars. Na dosedanjih prodajnih mestih vinjet (bencinski servisi, pri različnih trgovcih …) pa bodo podatke v sistem vnesli prodajalci, uporabnik pa bo podpisal potrdilo, da so podatki (registrska številka, cestninski razred in veljavnost vinjete) pravilni in s tem podpisom prevzel odgovornost za pravilnost podatkov.

Srednjeročno še ne satelitsko cestninjenje

Kdaj pa na Darsu pričakujetejo prehod na satelitsko cestninjenje za osebna vozila, kakor zdaj v Sloveniji že velja za tovorna vozila in ko se plača cestnina glede na prevožene kilometre po slovenskih avtocestah? "Sistem cestninjenja oziroma njegove morebitne spremembe niso v pristojnosti oziroma domeni družbe Dars, ampak slovenske vlade oziroma pristojnega ministrstva za infrastrukturo. Po naših informacijah navedena prehoda za zdaj, oziroma najmanj v srednjeročnem obdobju, nista predvidena," zagotavljajo na Darsu.

Ali bo možno 14-dnevno uveljavljanje reklamacije po spletnem nakupu e-vinjete, pri čemer so bile določene težave v Avstriji, pa v Darsu pravijo, da težav, ki naj bi jih imeli v Avstriji, ne morejo komentirati. Do začetka veljavnosti vinjete - po 1. decembru 2021 bo mogoče kupiti vinjeto največ 30 dni prej - bo možno podatke o registrski številki spremeniti, ravno tako bo možno enkrat prestaviti začetek veljavnosti vinjete ali celo odstopiti od nakupa. Po začetku veljavnosti pa reklamacije ne bodo možne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta