Ekološka katastrofa v Pivoli: Vodovod že do kmetij

V Pivoli med čakanjem na odločbo okoljskega ministrstva speljali javni vodovod do petih hiš
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Javni vodovod do ogroženih občanov so speljali tudi preko zemljišča Univerze, služnost bodo urejali kasneje. Foto: Občina Hoče-Slivnica
Občina Hoče-Slivnica

Potem ko so delavci podjetja Vodno-gospodarsko podjetje Drava, ki bo odpravljalo posledice nelegalno odloženega nevarnega odpadnega blata v Pivoli pri Hočah, konec tedna pripravljali dovozne poti, v občini Hoče-Slivnica z županom Markom Soršakom na čelu čakajo še na podpisano odločbo ministrstva za okolje in prostor, s katero država prevzema stroške sanacije. Ta naj bi iz Ljubljane prispela danes.

Služnost za vodovod ustno

Medtem so ob tvornem sodelovanju Mariborskega vodovoda in Univerze Maribor uspeli do zalogovnika, iz katerega se s pitno vodo oskrbuje tamkajšnjih pet hiš, speljati pitno vodo iz sistema Mariborskega vodovoda. Že danes bodo po besedah župana Soršaka izvedli klorni šok in opravili ustrezne vodne analize, tako da bi se z neoporečno pitno vodo občani lahko čim prej oskrbovali: "Rad bi se zahvalil predvsem univerzi in rektorju Zdravku Kačiču, s katerim smo se ustno dogovorili za služnost preko njihovih zemljišč, formalnopravno pa bomo to urejali kasneje. Prav tako so hitro zavihali rokave v Mariborskem vodovodu." Sicer so gasilci za občane omenjenih hiš in napajanje živine pripeljali nad 50 kubičnih metrov vode. Boštjan Horvat, občinski poveljnik Civilne zaščite Občine Hoče-Slivnica, je v poročilu zapisal še, da so vodo dovažali s tremi gasilskimi cisternami, vsak dan so tudi testirali vsebnost klora in ga po potrebi dodali.

Celjski CEP lani in predlani s po milijon evrov dobička

Kot smo v Večeru poročali prvi, naj bi odpadno blato v Pivoli izviralo iz Komunalnega podjetja Ptuj, ki ima pogodbo za odvoz s celjskim podjetjem za zbiranje in predelavo odpadnih surovin CEP. To je bilo pred tremi leti eden glavnih akterjev skrivanja nevarne zemljine, odkopane pri obnovi vrtca Hudinja. Takrat smo v Večeru pri pristojnih terjali pojasnila, kam so odpeljali zemljino, ki je bila označena kot nevaren odpadek. Znano je, da v Sloveniji takšnega odlagališča ne premoremo, zato bi ga morali odpeljati v tujino. Iz celjske občine so nam takrat sprva skopo pojasnili, da so zemljino predali "registriranemu zbiralcu tovrstnih odpadkov". Šele na naša vztrajna poizvedovanja so dodali, da je 50 ton nevarnih odpadkov od celjskega podjetja VOC, ki je izvajalo sanacijo vrtca, prevzelo podjetje CEP in ga odložilo na lokaciji Zalog 21 pri Novem mestu. V podjetju CEP so bili že takrat, enako kot sedaj, zelo skrivnostni. Odgovorili so nam le, da so odpadno zemljo skladno z zakonodajo predali pooblaščenim izvajalcem ravnanja s tovrstnimi odpadki. "V interesu našega podjetja pa je, da naši poslovni partnerji ostanejo poslovna skrivnost." A ker je uradno destinacija nevarnih odpadkov bil Zalog, kjer je leto prej pustošil požar, so na okoljskem ministrstvu posumili, da navedena končna destinacija odpadkov ni resnična. Po ogledu lokacije so na podlagi evidenčnih listov ugotovili, da naj bi zemljino nato prevzel že tretji, in to Saubermacher Slovenija, v njihovem centru za ravnanje z odpadki Kidričevo. Po neuradnih informacijah na ministrstvu sumijo, da je tudi nevaren odpadek, skupaj z nenevarnimi odpadki iz celjskega vrtca, končal v pregradi med Velenjskim in Šoštanjskim jezerom, kar je bila daleč najcenejša rešitev.
Podjetje CEP, ki je v lasti Sabine in Urbana Majcna, je lani ustvarilo 8 milijonov evrov prihodkov, od tega jim je v obliki čistega dobička ostalo 1,1 milijona evrov. Leta 2019 so imeli 5,8 milijona evrov prihodkov, od tega milijon evrov dobička. Sabina in Urban Majcen imata sicer v Celju v lasti še medicinski center Lanovž.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta