Epidemija je še vedno v porastu. Delta prevladuje, lambde pri nas ni

14.08.2021 06:00
Lahko pričakujemo dodatne ukrepe, kaj prinašajo nove različice in ali si lahko obetamo še tretji osvežitveni odmerek?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepljenje je še vedno edina rešitev za boj proti epidemiji. 
Andrej Petelinšek

Zdravstvene razmere se slabšajo, dnevno število na novo okuženih s koronavirusom se že od začetka tedna giblje okoli 200. Po četrtkovi statistiki je bil delež pozitivnih testov 10,8-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je 161. Aktivnih okužb v državi je zdaj 1983, cepljenih z dvema odmerkoma pa je 845.534 ljudi.

Osrednji in zahodni del Slovenije je po evropskih merilih zdaj obarvan oranžno, po izračunih Instituta Jožef Stefan pa bi lahko bila celotna država že v začetku septembra obarvana rdeče. "Zapiranja države si ne želimo," je dejal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, enako pravi tudi državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. A to bodo vseeno storili, če druge možnosti ne bo, še pravita.

Roman Jerala: "Zaenkrat pri prav vseh različicah virusa cepiva zelo dobro preprečijo hujši potek bolezni."
Robert Balen

Tudi Roman Jerala s Kemijskega inštituta upa, da dodatnih zaostrovanj jeseni ne bomo potrebovali. "Zelo verjetno bodo potrebni dodatni ukrepi, kot so maske v zaprtih prostorih in javnem prometu, omejitve stikov preko števila udeležencev na dogodkih in omejitve odpiralnih časov. Upam, da nas pritisk na zdravstveno oskrbo ne bo prisilil v dodatno zapiranje družbe," pravi Jerala in dodaja že večkrat povedano, da nas pred takim scenarijem reši le večja precepljenost.

Nove različice se pojavljajo ves čas

Po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano močno prevladuje različica delta. V zadnjem obdobju so pri sekvenciranju ​v kar 99 odstotkih zaznali različico delta, različice alfa, beta in gama so bile skupno prisotne v le enem odstotku primerov. Lambda, na katero po svetu opozarjajo v zadnjem času, pri nas še ni prisotna, a je to različico treba po priporočilih Mednarodne zdravstvene organizacije pozorno spremljati. "Zaenkrat kaže le, da je bolj kužna od izvorne različice, kot kaže, pa ni tako kužna kot delta različica. Zato menim, da ne predstavlja takšne nevarnosti kot delta različica, čeprav jo protitelesa manj učinkovito nevtralizirajo," meni Jerala. Nove različice se sicer zaradi osnovnih bioloških procesov virusov pojavljajo ves čas, vendar nevarnost predstavljajo le tiste, ki so bolj kužne. "Menim, da je malo verjetno, da bi se razvila različica, pri kateri cepiva ne bi pomembno olajšala poteka bolezni, ne moremo pa povsem izključiti potrebe po prilagoditvi cepiv. Cepivo namreč aktivira tudi T-celični odziv in protitelesa se vežejo na več mest na virusu in tega tudi nove različice ne oslabijo povsem. Zaenkrat pri prav vseh različicah virusa cepiva zelo dobro preprečijo hujši potek bolezni in skrajšajo trajanje bolezni, če do nje pride," še pravi.

Kdaj, če sploh, tretji odmerek

Ideja o tretjem, tako imenovanem poživitvenem odmerku je bila sprva zelo živa. Zdaj tako cepljenje sicer v nekaterih državah že izvajajo, pri nas pa za zdaj tretji odmerek prejmejo le bolniki s transplantacijo. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so nam odgovorili, da zagovarjajo pristop, da je do nadaljnjega zaščita dolgotrajna, ko in če bodo podatki drugačni, pa bodo to spremenili. "Cepljenje s poživitvenimi odmerki v bogatih državah, medtem ko je velik del sveta še brez cepiv, je neetično in neučinkovito za globalni napor za zaustavitev pandemije," so zapisali. Jerala pa je po drugi strani izrazil upanje, da bo tretji odmerek čim prej mogoč: "Poživitveni odmerek bi lahko izboljšal delovanje vektorskih cepiv, kar še posebej velja za cepivo Janssen, ki edino uporablja le en odmerek. Tudi za tiste, ki so prejeli cepivo mRNA pred več kot pol leta, bi lahko dodatni odmerek izboljšal spopad z različico delta."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta