Epidemija ostala brez prvega epidemiologa: Tudi Jerala opozarja, da se priporočil ne upošteva

Andreja Kutin Lednik
21.04.2021 05:50
Najožja strokovna skupina za svetovanje vladi pri krmarjenju države skozi epidemijo je ostala brez prvega epidemiologa v državi. Priporočila so ostala prezrta, pravi Fafangel.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Jaz se boga ne želim igrati," je zapisal Fafangel.
Foto: STA
Nebojsa Tejić/sta

"Sprejete odločitve, ki so pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe in tudi z ustaljenimi protokoli in načinom epidemiologov, nas spravljajo v stisko in zato pri tem ne morem in ne želim več sodelovati," je obrazložil odhod iz vladne strokovne skupine prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel. Ta je že enkrat izstopil iz skupine, in sicer iz istega razloga, ker je bila beseda epidemiologa (pre)večkrat preglasovana. Po vabilu novega ministra za zdravje Janeza Poklukarja in obljubi o reorganizaciji se je Fafangel znova priključil skupini, a se je zgodba, kot kaže, ponovila.

Roman Jerala
Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Logarjeva brez izjav

Člani skupine po navodilih vladnega urada za komuniciranje že nekaj časa ne dajejo izjav, tudi nastopi na televiziji morajo biti odobreni. Tako je tudi vodja skupine Mateja Logar prošnjo za komentar zavrnila, češ da bo odziv poslal Ukom. Je pa obžalovanje izrazil minister Poklukar. Fafangla bo nadomestila epidemiologinja Irena Grmek Košnik iz kranjske enote NIJZ, ki se je javnost spomni po odgovoru na vprašanje o slabi epidemiološki sliki na Gorenjskem, saj da "so varčni Gorenjci hodili na delo". Novembra je bila zagovornica "trdega lockdowna" in obvezne aplikacije OstaniZdrav. Irena Grmek Košnik obljublja, da bo skrbela, da bo epidemiološka stroka bolj slišana.

Nebojsa Tejić/sta

Nerazumljiv lockdown

Točk, v katerih je epidemiološka stroka prišla navzkriž z ostalimi člani skupine, ki jo sestavljajo pretežno zdravniki, je več. Kolegij epidemiologov, ki ga je v vladni skupini predstavljal Fafangel, se ni strinjal z izvedbo zadnjega zaprtja države. "Predlagali smo časovno jasno opredeljen ukrep, tako rekoč brez izjem, razen ene same, in to je bila možnost druženja v namen socialne podpore za posameznike v stiski med prazniki," piše Fafangel v pismu Poklukarju. "Dejansko pa smo bili deležni lockdowna v nerazumljivi izvedbi, s številnimi izjemami, zaprtimi šolami (ki bi se morale zadnje zapreti in prve odpreti), z delno odprtim gospodarstvom (brez smiselnosti, zakaj nekatere dejavnosti odprte in druge zaprte), z nerazumljivimi ukrepi obvezne uporabe mask na prostem, nerazumljivimi ukrepi na mejah in drugimi izjemami." Epidemiolog pravi še, da se mu zdi grozljivo, da bi odločal o tem, kdo sme izražati javno mnenje, in da "se ne želi igrati boga".

Dokončno se je gnev prelil čez rob takrat, ko je kljub nasprotovanju epidemiologa v posvetovalnem telesu vlade prevladala odločitev, da maturantje, ki jim je odrejena karantena, lahko pišejo maturitetne izpite v šolah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta