Epidemije uradno ni več, a to je le formalnost. Prezračevanje, razkuževanje in nošnja mask v zaprtih prostorih ostajajo preventivni ukrepi

Vida Božičko
15.06.2021 16:55
"Virus je še vedno med nami," pravi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Skupina bo tako še naprej redno spremljala številke in po potrebi tudi zaostrovala ukrepe, če bi se stanje poslabšalo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mask v notranjosti še ne bomo odvrgli. 
Andrej Petelinšek

Vlada je drugič, po lanskem prvem valu, epidemijo razglasila 19. oktobra lani. Od takrat so jo vsak mesec podaljševali, zadnjič 16. maja letos. Mesec dni za tem se epidemija tako uradno zaključuje, saj se za ponovno podaljšanje pristojni niso odločili. A prehod v življenje po epidemiji bo drugačen kot lani. Previdnejši, postopen in zadržan.

Preklic epidemije tako ne pomeni, da se ukinjajo vsi preventivni ukrepi. "Virus je še vedno med nami," pravi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Skupina bo tako še naprej redno spremljala številke in po potrebi tudi zaostrovala ukrepe, če bi se stanje poslabšalo.

Vindišar: Dokler ni sprememb, prošnja

"Na tem mestu tudi moja prošnja, da vsi skupaj še naprej upoštevamo vsa priporočila in ukrepe. Vsi sprejeti odloki ostajajo v veljavi, dokler se ne iztečejo oziroma jih vlada ne podaljša," je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar​. Še naprej tako veljajo vsi preventivni ukrepi, kot so prezračevanje, razkuževanje in nošnja mask v zaprtih prostorih. Logarjeva je sicer omenila, da o ukinitvi nošnje mask v zaprtih prostorih razmišljajo, vendar bi to bilo mogoče, šele ko bi dosegli 60-odstotno precepljenost.

V veljavi ostaja tudi zdaj že vsem dobro znani sistem PCT. Dokaz o prebolelosti, cepljenju oziroma testiranju bo še naprej treba predložiti pri prehodu čez mejo, pri obisku različnih prireditev in turističnih obratih. Poleg tega še naprej veljajo omejitve na deset kvadratnih metrov pri izvajanju dejavnosti in omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč na prireditvah in v hotelih. Vsi do zdaj veljavni ukrepi še naprej veljajo tudi pri prehajanju meja.

Po novem brez omejitve pri dovoljenem številu ljudi, ki sedijo za isto mizo v lokalu. 
Profimedia

Medtem pa se s koncem epidemije v gostinskih lokalih umika omejitev, da so lahko pri mizi štiri odrasle osebe in otroci, mora pa biti med mizami še naprej razdalja treh metrov, odpiralni čas lokalov pa je še omejen do 22. ure, v notranjosti še vedno velja pogoj PCT. Nova priložnost za nove sprostitve bo že v četrtek, ko bo vlada spet pretresala epidemiološke razmere.

Gospodarstvo zanima, kaj bo prinesel julij

Prav tako ostajajo v veljavi številni ukrepi pomoči. Do konca leta bodo tako lahko vsi državljani še izkoristili turistične bone. Enkratna pomoč za novorojenega otroka v višini 500 evrov bo veljala še eno leto, se pa s koncem epidemije preneha mesečno avtomatično podaljševanje uveljavljanja pravic iz javnih sredstev.

Ukrepi mesečnega temeljnega dohodka, subvencioniranje skrajšanega delovnika, čakanje na delo in nadomestilo za karanteno so podaljšani do konca tega meseca. Kaj bo sledilo po 30. juniju, pa bo znano, ko bo dokončno sprejet interventni zakon za gostinstvo in turizem, ki ga vlada še niti ni dokončno uskladila. Po zadnjem predlogu naj bi se do konca septembra podaljšal ukrep mesečnega temeljnega dohodka, a le, če so podjetniku prihodki upadli za vsaj 45 odstotkov glede na leto 2019. Predvidoma do konca leta naj bi ohranili subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, podjetniki in podjetja s področja turizma in gostinstva pa lahko pričakujejo izplačilo enkratnega dodatka. Tudi subvencioniranje minimalne plače za zdaj še ostaja. Do konca tega meseca se podaljšuje tudi upravičenost do uveljavljanja delnega povračila fiksnih stroškov.

"Podatki na trgu dela kažejo, da so bili sprejeti vladni ukrepi učinkoviti in so dosegli svoj namen. V ponedeljek je bilo med brezposelnimi manj kot 73.000 oseb, kar pomeni 5000 brezposelnih manj kot v mesecu pred začetkom prve razglasitve epidemije," pa je ob preklicu epidemije dejala državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta