Epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno "relativno ugodne", prenosi okužb se v glavnem pojavljajo pri mladih do 24. leta

K. Š., STA
07.08.2020 13:40

Epidemiološke razmere v Sloveniji so po ocenah NIJZ trenutno relativno ugodne. Nekaj več je primerov, ki so vneseni iz tujine, manj pa je lokalnega prenosa okužbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ prenosa okužbe je sicer med mladimi, ki se udeležujejo množičnih zabava. Fotografija je simbolična. 
Sašo Bizjak

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji spet padla pod 10, je v današnji izjavi povedala epidemiologinja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek. Primerov, vnesenih iz tujine, je bilo v zadnjem tednu 21, več kot polovica iz Hrvaške. Največ naših prebivalcev namreč dopustuje na Hrvaškem, je spomnila. Prenosi okužb se po njenih besedah v glavnem pojavljajo pri mladih do 24. leta, ki se udeležujejo množičnih zabav. Kjer je veliko ljudi, pa je tudi veliko možnosti za prenos okužbe, je opozorila.
Tako ponovno poziva, da je treba pred odhodom na dopust v tujino preveriti razmere, tam pa upoštevati preventivne ukrepe, torej higienske ukrepe in fizično razdaljo. Prav tako se je treba izogibati množičnih prireditev ali zabav, kjer tega ni možno upoštevati.
Iz teh razlogov prihaja tudi do več okužb na določenem območju, denimo hrvaškega otoka Pag. Kot je pojasnila Grgič Vitkova, pa ni težava sam kraj, kjer sicer nimajo posebnih zaskrbljujočih številk okužb med lokalnih prebivalstvom. Pač pa so težava množične zabave, na katerih ni možno vzdrževati razdalje, pretežno pa se tam gibljejo turisti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta