Erjavčeve obljube za SMC niso dovolj

Žana Vertačnik
29.12.2020 19:20
Koliko možnosti še ima Karl Erjavec s partnerji KUL za menjavo vlade Janeza Janše, bodo nakazale tudi odločitve današnjega sveta stranke SMC. Igor Zorčič: "Če so se skoncentrirali na SMC, potem morajo SMC tudi poslušati".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ali bodo za Karla Erjavca ob morebitni vložitvi konstruktivne nezaupnice po novem letu stopili njegovi lastni poslanci, še vedno ni jasno. 
Robert Balen

Potem ko je mandatarski kandidat Koalicije ustavnega loka (KUL) Karl Erjavec preložil vlaganje konstruktivne nezaupnice na prihajajoče leto in poslance SMC po desetih dneh še enkrat povabil k pogovorom, ostaja projekt brez jasne časovnice. Takisto nejasen je po skoraj treh mesecih od najave projekta KUL seštevek poslanskih glasov, ki naj bi jih partnerji imeli. LMŠ, SAB, SD, Levica in Desus bi namreč morali v teoriji imeti 43 glasov, pri čemer je neznank še precej.

 

​Poslanci Desusa molčijo

Največja uganka ostaja četverica Erjavčevih poslancev, saj se v javnosti, razen zagotovil predsednika, do podpore KUL ni opredelila. V državnem zboru so se danes poslanci Desusa sestali na rednem tedenskem srečanju, a je vodja Franc Jurša povedal le, da za komentarje ne bodo na voljo še do novega leta. Neuradno smo sicer izvedeli, da je beseda tekla zlasti o tekočem poslanskem delu, ne pa tudi eksplicitno o opredeljevanju do alternativne koalicije. Naši sogovorniki iz stranke vztrajajo, da bi bilo sila neobičajno, če poslanci ne bi podprli lastnega predsednika stranke, a zaradi tajnosti glasovanja dopuščajo presenečenja.

Na temo sedmega protikoronskega paketa se je danes sestala še poslanska osmerica SMC s predsednikom Zdravkom Počivalškom. O tem, na kak način se nameravajo odzvati na Erjavčeva povabila, bodo po besedah prvega med poslanci in podpredsednika SMC Igorja Zorčiča ​ govorili predvidoma na današnjem poznovečernem svetu stranke. Zorčič je sicer pred dnevi za Večer povedal, da si še pred potencialnimi pogovori obeta povezovanje in združevanje vsaj LMŠ, Desusa in SAB, s čimer bi stranke pokazale, da so presegle notranja soglasja. Po njegovih besedah je to pogoj za dolgoročno stabilno slovensko politiko. "Enostavno se moramo zavedati, da je premajhnih strank preveč, sploh na levem delu političnega prostora. Če želimo kot alternativo tej ali katerikoli drugi vladi postaviti koalicijo nekih strank, bi bilo prav, da te stranke najprej izkažejo pripravljenost medsebojnega povezovanja izven tega, da samo hodijo skupaj pred kamere in povedo, da so se povezale," je povedal danes in dodal, da je zdaj čas, da stranke opozicije začnejo pogovore o medsebojnem povezovanju, "ki je bilo leta 2019 vsaj dvakrat zamujeno".

 

​Zorčič: "Takšne igre se ne moremo iti"

Po Zorčiču zagotovila Karla Erjavca, da bi nova vlada mandat zagotovo pripeljala do konca, zanje nimajo nobene vloge. "V slovenskem parlamentu je 90 poslank in poslancev. Očitno so se nekateri skoncentrirali samo na SMC in drugje niti ne poskušajo. Če so se skoncentrirali na SMC, potem morajo SMC tudi poslušati. Ne želimo nič slabega nikomur, niti njim niti sedanjim koalicijskim partnerjem. Enostavno mora vsaka politična stranka zasledovati ne samo svoje politične cilje, ampak tudi politično stabilnost. Da bomo pa mi postavljeni samo pred dejstvo, dajte nam naše glasove, potem se bomo pa že kaj dogovorili ... Takšne igre pa se tudi ne moremo iti," je dejal. In dodal: "Napovedi v politiki so bistveno bolj nehvaležne kot napovedovanje potresov."

Je pa danes predsedstvo Socialnih demokratov podprlo oblikovanje alternativne protikrizne vlade in konstruktivno nezaupnico aktualni vladi s kandidatom za mandatarja Erjavcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta