Erjavec bo moral SMC še nagovarjati. Javni pritisk SMC spodbudil k sklicu sveta stranke

Žana Vertačnik
29.12.2020 06:15
Za zamenjavo vlade v KUL še nimajo 46 glasov, ključ pa po navedbah Karla Erjavca ostaja v poslancih Zdravka Počivalška, ki si želijo trdnejših zagotovil, da predčasnih volitev s prestopom ne bo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi med poslanci Igor Zorčič pred morebitnimi pogovori s KUL pričakuje začetek povezovanja med LMŠ, Desusom in SAB. 
Žiga Živulović Jr.

"Da bi lahko bila KUL uspešna, potrebujemo še nekaj glasov in podpore. Prepričan sem, da to podporo lahko pridobimo, ko bo pridobljena, pa bomo tudi vložili konstruktivno nezaupnico," je po sestanku s pobudniki Koalicije ustavnega loka (KUL) povedal prvak Desusa in mandatarski kandidat Karl Erjavec. "Res je, da sem napovedal, da bi to storili že do konca tega leta, vendar glede na to, da ne gre za avanturo, ampak želimo, da se oblikuje vlada, ki bo spoštovala javna načela, svobodo medijev in zopet povrnila Slovenijo tja, kamor sodi, ko govorimo o mednarodnem pravnem položaju, smo se odločili, da povabimo predstavnike SMC na pogovore o tem, kako vidijo prihodnost Slovenije."

​Zorčič poziva, naj KUL preseže lastna trenja

Vabilo SMC so poslali že pred dnevi, za srečanja pa si bo Erjavec prizadeval v tem tednu. "Mislim, da bi bilo škoda, da zamudimo priložnost, da naredimo Slovenijo normalno," je SMC vnovič pozval k premisleku. "Garancija, ki jo da KUL, je to, da bo nova vlada zaključila svoj redni mandat. Kar se tiče ostalih stvari, pa je to predmet dogovora. Koalicijsko pogodbo imamo že pripravljeno, imamo pa odprto še eno poglavje, kjer bi SMC povedala, kaj je tisto, kar želijo, da se še postori do konca mandata," je povedal o osrednjem zagotovilu, ki bi po njegovi presoji lahko prepričalo poslance za prestop.

Kako bodo ravnali po vnovičnem apelu, smo vprašali predsednika državnega zbora in podpredsednika SMC Igorja Zorčiča. "V SMC pričakujemo, da se bo pred pogovori med strankami opozicije, predvsem LMŠ, Desusom in SAB, pričel proces povezovanja in združevanja. Le tako bodo te stranke pokazale, da so zmožne preseči lastna nesoglasja in 'narcisizem majhnih razlik', zaradi katerih je propadla prejšnja vlada. In le tako bodo odpravljeni tehtni pomisleki, da se utegne KUL razpasti iz enakih razlogov," je za Večer povedal Zorčič. In še: "SMC je dala iniciativo znotrajkoalicijskega povezovanja z Desusom, s čimer se je stranka Desus sprva strinjala, a je te pogovore nato prekinila, odšla iz koalicije, danes pa je očitno njena prioriteta mandatarstvo."

​Počivalšek pred prelomnimi točkami?

Čeprav Zdravko Počivalšek to zavrača, utegne njegovo stranko v prihodnje zatresti in posamezne poslance k prestopu spodbuditi zanj potencialno obremenilen osnutek revizijskega poročila o nabavah zaščitne opreme. Spomnimo: predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je prejšnji teden napovedal, da bi lahko osnutek zaključili v enem tednu, z argumentom zagotavljanja učinkovitosti sodišča pa pooblastila za podpis osnutka prenesel z Jorga Kristijana Petroviča na namestnico Mojco Planinšek. Očitke, da bi bilo hitenje povezano s politično situacijo, je Vesel zavrnil. Po pričakovanjih bo to sicer tudi ena izmed tem jutrišnjega sveta SMC, ki so ga po več preteklih pobudah poslanske skupine sklicali prav včeraj. Čeprav je slišati pojasnila, da gre zgolj za bilanco stanja ob koncu leta, pa je jasno, da bodo po zgoščenem pritisku na SMC odprli pomembna vprašanja o prihodnosti stranke. Naši sogovorniki neuradno ne izključujejo niti možnosti, da bi lahko kdo kmalu, če ne že jutri, odprl tudi vprašanje o zamenjavi na predsedniškem mestu.

Koliko glasov manjka KUL, ne razkrivajo, prav tako ni jasno niti, ali lahko zagotovijo glasove vseh svojih poslancev. "Kar se tiče stranke Desus, so poslanci zavezani sklepom organom stranke, tako da tukaj ne pričakujem nobenih težav," je povedal Erjavec, ki so ga organi SAB in LMŠ kot mandatarskega kandidata že podprli. Javno se četverica poslancev Desusa o podpori KUL ni izrekala, kar vzbuja dvome, da bi v primeru vložitve nezaupnice glede na preteklo nenaklonjenost izstopu iz Janševe vlade glasove prispevala. Pod predpostavko, da navedbe prvaka Desusa držijo, je realnost KUL trenutno 43 poslanskih glasov, vendar z bolniško odsotnim poslancem SAB Francem Kramarjem v praksi ostajajo še najmanj brez enega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta