Erjavec bo počakal, da bodo poslanci zdravi

Žana Vertačnik
20.01.2021 06:00
Prvak Desusa Karl Erjavec je z umikom soglasja h kandidaturi za mandatarja prekinil poskus zamenjave vlade in si prislužil kritike tudi Levice. Nezaupnico naj bi v kratkem vložili še enkrat, medtem pa so v DZ sprožili debato, kako tajno glasovanje zagotoviti na daljavo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z umikom konstruktivne nezaupnice so po mnenju Marjana Šarca (LMŠ) dosegli namen in sprožili debate o izpeljavi tajnega glasovanja na daljavo. 
Robert Balen

Kandidat za mandatarja Koalicije ustavnega loka (KUL) Karl Erjavec je umaknil soglasje h kandidaturi do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev državnega zbora (DZ). "Konstruktivna nezaupnica je zelo močan instrument, gre za to, da se želi z absolutno večino, 46 glasovi, zamenjati vlado in oblikovati novo. Mislim, da je prav, da pri tako pomembni zadevi lahko sodelujejo vsi poslanci," je pojasnil odločitev in dodal, da je umik začasen. Kot je povedal, bo vladna alternativa nezaupnico ponovno vložila, ko bodo lahko glasovali vsi njeni podporniki. Prepričan je, da bo to mogoče v naslednjih dveh tednih.

​Zorčič dvomi o hitrih rešitvah

Z novim koronavirusom je okužen vodja poslancev SD Matjaž Han, nekaj poslancev naj bi bilo v samoizolaciji, dalj časa je bolniško odsoten poslanec SAB Franc Kramar. Ker poslovnik ne omogoča tajnega glasovanja zunaj sedeža DZ, odsotni poslanci o nezaupnici ne bi mogli glasovati. Nekateri partnerji KUL naj bi bili sicer umiku soglasja bistveno manj naklonjeni kot Erjavec, saj so računali, da bi DZ do petka, ko se izteče sedemdnevni rok za glasovanje, še lahko postregel z rešitvijo, ki ne bi zahtevala poslovniških sprememb. Jasno so to povedali v Levici, koordinator Luka Mesec je bil kritičen: "Če bomo čakali na to, da bodo vsi poslanci zdravi, lahko čakamo do poletja. Časa pa ni. Glasovanje mora biti izvedeno v najkrajšem možnem času. Kar se tiče nas, je bila napaka že v tem, da se je to soglasje umikalo." V stranki menijo, da se lahko glasovanje izvede v okviru trenutnih določil poslovnika ali z manjšimi popravki. Na drugi strani prvak LMŠ Marjan Šarec meni, da so z umikom dosegli namen, in sicer, da se vodstvo DZ začne ukvarjati s tem, kako omogočiti tajno glasovanje na daljavo.

O tem so včeraj spregovorili vodje poslanskih skupin. Predsednik DZ Igor Zorčič je povedal: "Predlogov, da bi šli v tajno e-glasovanje, nisem zaznal, saj gre za zapletene računalniške sisteme, ki so lahko izpostavljeni kibernetskim in drugim napadom." Dodal je, da je zgovorno, da slovenski parlament tega ni uredil v 30 letih, saj gre za prvovrstno ustavnopravno in varnostno vprašanje. Dvomi tudi, da lahko z rešitvami postrežejo čez noč. Od strank do jutri pričakuje predloge, če bo kateri izmed njih ustrezen, pa verjame, da bodo dosegli spremembo poslovnika, za kar je v DZ sicer nujna dvotretjinska večina. Med možnostmi se omenjata prihod poslanca na glasovanje vsaj v bližino DZ in mobilna volilna komisija.

​Janša o kaviar levici

Ne le tajno glasovanje o nezaupnici, poslanke in poslance čaka med drugim še glasovanje o ustavnem sodniku pa tudi viceguvernerju. Da je zagata z nezmožnostjo tajnega glasovanja resna, je ocenila vodja poslancev SMC Janja Sluga. Precej drugače pa so Erjavčev umik interpretirali preostali koalicijski akterji, premier in predsednik SDS Janez Janša je tvitnil, ​da enotni cilj "kaviar levice, LMŠ, SD in Levice, nikoli ni bil nova vlada v teh kriznih razmerah, temveč zgolj nagajanje in širjenje koronavirusa po načelu: 'Kolikor več okužb in mrtvih, toliko bolje za KUL'. Če bi rušenje vlade že uspelo, pa kaos in volitve."

Podobno vodja poslancev SDS Danijel Krivec, ki meni, da umik ni nobeno presenečenje, glede na to, da tri mesece "niso znali prešteti glasov": "Tudi glede na to, da se tako zahtevno materijo vlaga z 42 podpisi, kar vemo, da je že vnaprej obsojeno na propad, je to samo iskanje nekega alibija, zato da se izognejo fiasku na glasovanju." Prvak SMC Zdravko Počivalšek pa je tvitnil: "Nam očitajo legitimnost zaradi anket, kandidirajo pa nekoga, ki še v DZ ni bil izvoljen. Resna opozicija bi za mandatarja kandidirala vodjo svoje največje stranke. Mogoče se Marjan Šarec opogumi in v koruzi poišče odvrženo puško. Sicer ga ne bi podprl, a bi ga precej bolj cenil."

Na očitke iz koalicije je Erjavec odvrnil, da bo "ura resnice prišla slej ko prej", in ocenil, da je zdajšnjo koalicijo strah, saj sicer odzivi ne bi bili tako "surovi".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta