Evropa ostaja v primežu covida-19: Povsod je opazen trend zaostrovanja ukrepov

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
25.08.2020 06:15

Iz skoraj vseh evropskih držav poročajo o naraščanju števila okuženih, naraščajo pa tudi skrbi pred novim šolskim letom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V številnih evropskih državah se počasi končujejo počitnice in se bo kmalu pričelo novo šolsko leto (ponekod se je že), zato skoraj povsod poostrujejo ukrepe v strahu pred večjimi izbruhi okužb z novim koronavirusom. Tudi sicer v zadnjih tednih skoraj ni države, od koder ne bi poročali o naraščanju števila okuženih, kar pripisujejo zlasti dopustniškim migracijam. Ukrepi se po Evropi spreminjajo skoraj vsakodnevno, povsod pa je opazen trend zaostrovanja. Toda prav nikjer še ne razmišljajo o uvedbi karantene ali zaprtju gospodarstva in ugasnitvi javnega življenja, kar smo doživeli spomladi.

Semafor za vstop v Slovenijo

Slovenija je s polnočjo na rdeči seznam držav, po prihodu iz katerih je obvezna karantena, po napovedih uvrstila Hrvaško. Število držav na tem spisku je tako naraslo na 76, na tako imenovanem zelenem seznamu jih ostaja 19. Povedano preprosto: na rdečem seznamu so države s poslabšano epidemiološko sliko, in za večino tistih, ki od tam vstopijo v Slovenijo, velja obvezna 14-dnevna karantena, in to ne glede na državljanstvo ali državo bivanja.

Maske obvezne skoraj povsod

Države prav tako zaostrujejo ukrepe, ki so jih zrahljale maja ali junija. Tako je na primer v Avstriji od 24. julija obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih (česar pa se, roko na srce, le redki držijo), prav tako so s 17. avgustom uvedli karanteno za vse svoje državljane, ki so se vrnili ali se vračajo z dopusta na Hrvaškem. Do minule nedelje so se lahko ti testirali na novi koronavirus zastonj, zdaj ni več tako.
V Italiji bodo izredne razmere veljale vsaj do 15. oktobra, obvezno je nošenje mask v javnem prevozu in zaprtih prostorih, o uvedbi splošne karantene pa ne razmišljajo. To je zatrdil minister za zdravje Roberto Speranza. "Ne bomo imeli nove karantene," je zatrdil Speranza v pogovoru za časnik La Stampa. Po njegovih besedah trenutne razmere niso primerljive s tistimi v februarju in marcu, ko se je virus nenadzorovano širili in je bilo težko spremljati in izolirati okužene ljudi. "Sem optimističen, a previden. Naš nacionalni zdravstveni sistem je postal veliko močnejši," je zagotovil minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta