Evroparlamentarci Janši v Strasbourgu: Usmerite se iz teme k svetlobi. Poslanka Sophie in 't Veld bo na misiji v Sloveniji ugotavljala dejstva

VČ, STA
06.07.2021 12:15
Premier Janša je v razpravi o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu slišal ostra sporočila glede vladavine prava.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša v Strasbourgu
Reuters

Vodja skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld je na današnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu za oktober napovedala misijo za ugotavljanje dejstev v Sloveniji.

In 't Veldova, evropska poslanka iz Nizozemske iz vrst liberalne Renew, je v nagovoru v razpravi o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU opozorila na to, da voditelji članic unije dovoljujejo, da globoka kriza vladavine prava razžira naše vrednote. Izpostavila je resno zaskrbljenost zaradi napadov na novinarje in opozorila na nesprejemljivo vmešavanje v proces imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji.

Evropska poslanka je kritična tudi do največje politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), očita ji neiskrenost, ko izpostavlja pomen vladavine prava.

Janez Janša za govornico v Strasbourgu, v ozadju predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. 
EPA

Slovenski premier dobil spisek vprašanj

In 't Veldova je na seji slovenskemu premierju Janezu Janši izročila seznam vprašanj, ki jih je njena skupina za spremljanje spoštovanja demokracije poslala slovenski vladi marca, vendar odgovorov še ni dobila. Skupina za spremljanje spoštovanja demokracije je na slovensko vlado naslovila več pisnih vprašanj od svobode medijev in domnevnih pritiskov na tožilce do stanja v pravosodju in ustavnosti nekaterih vladnih protikoronskih ukrepov.

Vprašanja so sledila dvema razpravama o razmerah v Sloveniji. V drugi naj bi sodeloval tudi Janša, a je namesto svojih uvodnih pojasnil zahteval predvajanje videa (o, tako Janša, medijski situaciji v Sloveniji), na kar in 't Veldova ni pristala. Slovenski premier je nato aprila napovedal, da bo na vprašanja skupine odgovoril, ko bodo video o položaju medijev predvajali na javni seji odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe). 

Weber: Imenujte delegirana tožilca!

Premier Janša je v razpravi o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu slišal ostra sporočila glede vladavine prava iz večine političnih skupin. Vodja politične skupine EPP, ki ji v evroparlamentu pripada tudi stranka SDS, Manfred Weber je Janšo pozval, naj Slovenija takoj imenuje evropska delegirana tožilca.

K temu so pozvali tudi socialdemokrati, liberalci, zeleni in levica, ki so pričakovano opozorili tudi na pomen svobode medijev in na incident ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU ob obisku Evropske komisije v Sloveniji minuli teden. Izvršni podpredsednik komisije, socialdemokrat Frans Timmermans, je protestno zavrnil udeležbo na skupinski fotografiji komisije in slovenske vlade, zaradi zanj nesprejemljivega odnosa do sodnikov in socialdemokratskih evropskih poslancev.

Vodja socialdemokratske S&D Iratxe Garcia je izpostavila, da je vladavina prava temelj, nujen steber demokracije, ter opozorila, da napad na opozicijske poslance v Sloveniji, kakršen se je zgodil minuli teden ob obisku Evropske komisije, ni sprejemljiv.

Predstavnik liberalne Renew Malik Azmani je Janšo pozval, naj preneha nadlegovati novinarje in sodnike, naj preneha imenovati svoje prijatelje na položaje in naj imenuje evropska delegirana tožilca v Sloveniji. "Usmerite se iz teme k svetlobi," je pozval.

Sopredsednica evropskih zelenih Ska Keller je izpostavila, da ustrahovanje svobodnih medijev in civilne družbe ni tisto, kar pričakujejo od slovenskega predsedstva. Opozorila je tudi na pomanjkanje ambicij na področju boja proti podnebnim spremembam.

Tudi v levici so bili pričakovano kritični. Izpostavili so, da imajo Slovenci pravico do svobodnih medijev in učinkovitega pravosodja. V medijskem središču v Strasbourgu je novinarje pričakala njihova parodija v obliki razglednice iz Ljubljane z Janševim sporočilom, da bo slovensko predsedstvo dejavno prispevalo k bolj ksenofobični in nazadnjaški Evropi, ki se ne ozira na človekove pravice.

Mathieu Cugnot
Mathieu Cugnot

V evroskeptični skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) so Janšo podprli. Predstavnik skupine Raffaelle Fitto je izrazil, da so pomirjeni glede njegovega pristopa do evropskih načel in temeljnih vrednot ter bil kritičen do kritik glede evropskih delegiranih tožilcev.

V skrajno desni skupini Identiteta in demokracija (ID) so med drugim slovenskemu predsedstvu zaželeli vso srečo v prihodnjih šestih mesecih in izpostavili pomen spoštovanja različnih narodov.

Janša je bil v svojih odgovorih spravljiv. V odziv na kritike glede evropskih delegiranih tožilcev je izpostavil, da se Slovenija iz projekta ne umika in da gre za zaplete zaradi notranje zakonodaje, zaradi katerih ponavljajo postopek, ki ga lahko končajo do jeseni, a je opozoril, da vlada pri tem ni edini dejavnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta