Evropska komisija odobrila 2,5 milijona evrov pomoči za STA, a Janša pravi, da je bil ta denar že izplačan

STA, A.L., VČ
29.04.2021 09:58
Evropska komisija je v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila za STA za opravljanje njene javne službe, so danes sporočili v komisiji. "Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu," so zapisali. Toda kaj to v resnici pomeni za državno agencijo?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Današnja odločitev bo Slovenski tiskovni agenciji (STA) omogočila, da še naprej opravlja svojo pomembno javno službo. Neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijih," je poudarila izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco.

Ohranitev neodvisne nacionalne agencije v državi članici po besedah Vestagerjeve zagotavlja, da se mediji lahko sklicujejo na tok novic o nacionalnih in mednarodnih dogodkih s perspektive te države, kar prispeva k pluralnosti medijev in virov informacij po vsej EU.

Bruselj: Pri državni pomoči gre vselej za odločitev članice

Slovenija lahko sedaj neposredno izvede ukrep financiranja STA, ki ga je januarja notificirala Evropski komisiji kot državno pomoč. Pri državni pomoči gre vselej za odločitev članice. Ker je bila notificirana, razumemo, da namerava Slovenija dodeliti to pomoč, je pojasnila govorka komisije za področje konkurence Arianna Podesta.

A predsednik vlade Janez Janša se je med obiskom v Parizu odzval, češ da je bil denar za javno službo STA že izplačan. 

"Kolikor vem, je to denar, ki je bil že izplačan po tistem, ko je bil zakon sprejet v DZ. Je pa po pravilih, ki obstajajo, bilo treba zaprositi za soglasje Evropsko komisijo. Ministrstvo za finance je to storilo, in kot pravite, je to soglasje danes prišlo. Ampak gre za sredstva, ki so že bila izplačana," je Janša povedal za RTV Slovenija.

Kaj se torej financira in kdaj?

"Vlada je prosila Evropsko komisijo za mnenje, ali gre pri financiranju STA za nedovoljeno obliko državne pomoči po sedmem protikoronskem zakonu januarja letos, torej šele po tistem, ko je začel veljati 31. decembra 2020. Za letos STA ni dobila niti evra, čeprav je Ukom v januarskem sporočilu za javnost napovedoval, da bo plačano vse, ko bo Evropska komisija sprejela dokončno odločitev, kar se je danes zgodilo," pa je odgovor direktorja STA Bojana Veselinoviča.

Na to se je Janša odzval na twitterju: da je bilo "izplačano vse za lansko leto na podlagi pogodbe z Ukomom, čeprav STA ni posredovala dolžne dokumentacije". "Vse ostalo pa bo nakazano, potem ko bo STA izpolnila zakonske obveznosti, sklepe vlade in bo sklenjena pogodba z Ukomom za leto 2021. Kot vedno doslej," je dodal.

Slovenija je januarja komisijo obvestila o nameri nadomestila za STA za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v tem letu v vrednosti 2,5 milijona evrov, so sporočili v Bruslju.

Komisija je ukrep preučila in sklenila, da je v skladu s pravili EU o državnih pomočeh, saj zagotavlja službo v splošnem javnem interesu in spodbuja pluralnost medijev, ne da bi neupravičeno izkrivljal konkurenco.

Odločitev so v Bruslju sprejeli, ker slovenske oblasti notifikacije niso želele umakniti, čeprav je komisija dala jasno vedeti, da njena odločitev ni potrebna.

Na vprašanje, ali lahko Evropska komisija proti slovenskim oblastem ukrepa s sprožitvijo pravnega postopka, če državne pomoči ne dodelijo, so v komisiji odgovorili, da je odločitev o tem, ali bo dodelila odobreno državno pomoč, v rokah države članice. Pravila EU o državnih pomočeh države članice ne obvezujejo, da pomoč dodeli.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova pa je na Twitterju zapisala, da bi bilo treba sredstva za STA zagotoviti takoj, ko bo to mogoče in tako zaščititi neodvisnost medija. "Pomembna dobra novica: potrjeno je, da je financiranje Slovenije za STA povsem v skladu s pravili o državnih pomočeh. Financiranje je treba sprostiti čim prej, da lahko agencija nadaljuje javno službo, in njena neodvisnost mora ostati zaščitena."

Sredstva mora sicer iz tega naslova zagotoviti država in ne gre za denar, ki bi ga Slovenski tiskovni agenciji zagotovila Evropska komisija. 

Veselinovič se je letni nagradi že v ponedeljek odpovedal, ustavitev financiranja STA se nadaljuje

Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič ob poročanju nekaterih medijev, da mu je nadzorni svet STA v ponedeljek potrdil izplačilo letne nagrade, opozoril, da se je nagradi že na seji odpovedal. Ob tem pa opozarja, da je Ukom danes zavrnil tudi plačilo zahtevka za opravljanje javne službe STA za marec.

Robert Balen

Nadzorni svet STA je v ponedeljek med drugim potrdil revidirano letno poročilo STA za poslovno leto 2020. Poslovanje družbe je bilo uspešno kljub epidemiološkim razmeram in prvi, začasni, ustavitvi financiranja STA jeseni lani.

Člani nadzornega sveta so na tej seji v skladu z veljavno zakonsko ureditvijo odločali tudi o predlaganem sklepu o izplačilu spremenljivega dela prejemka za direktorja za poslovno leto 2020. Gre za nagrado direktorju, ki jo za poslovodstvo družb v državni lasti predvidevata t. i. Lahovnikov zakon in uredba o določilih najvišjih razmerij za osnovna plačila ter višine spremenljivih prejemkov direktorjev, navaja Veselinovič v sporočilu medijem.

Nadzorni svet STA je nagrado odobril s sklepom, v katerem je zapisano, naj se izplača, ko bo normalizirano finančno stanje STA, a se je Veselinovič, kot trdi, že na isti seji temu prejemku odrekel. To bo tudi zapisano v zapisniku seje nadzornega sveta.

Mineva že 119. dan, od kar STA opravlja javno službo brez plačila s strani države

O tem, kako je prišlo do dezinformacije, ki so jo objavili nekateri mediji in jo je na Twitterju komentiral tudi direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, pa navaja, da lahko sklepa "po tem, da je eden izmed članov nadzornega sveta STA zapustil sejo, še preden sem že na seji povedal, da se izplačilu te nagrade za uspešno poslovanje v letu 2020 dokončno in v celoti odrekam".

Urbanija je namreč zapisal, da je brez besed, ko se je dal Veselinovič nagraditi z dvema plačama, ob tem, da so bile zaposlenim izplačane nagrade v višini le okoli 300 evrov in ob tem, ko hkrati vsem grozi, da bo potopil podjetje v dobrem mesecu.

Veselinovič je sicer danes sporočil tudi, da je vladni urad za komuniciranje (Ukom) danes zavrnil tudi plačilo zahtevka za opravljanje javne službe za marec. Danes tako mineva že 119. dan, od kar STA opravlja javno službo brez plačila s strani države, nadaljujejo pa se tudi "aroganca, laži, blatenje, netenje konfliktov v kolektivu STA in sprenevedanje".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta