Evropsko javno tožilstvo: Zamuda pri imenovanju evropskih tožilcev

Elizabeta Planinšič
27.02.2021 06:00
Slovenija še ni imenovala tožilcev v novi evropski organ, zato komisarski poziv k pospešitvi postopkov. Pravosodna ministrica: "Spremembe zakona naj bi bile sprejete še v marcu"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica Lilijana Kozlovič naj bi razmišljala o odstopu, če bo razpis za evropske tožilce ponovljen.
Sašo Bizjak

Slovenija zamuja tudi z imenovanjem evropskih tožilcev, četudi ima vlada dve imeni že v svojih rokah. Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je po končanem izbirnem postopku predlagala imenovanje specializiranih tožilcev Mateja Oštirja in Tanje Frank Eler. A predlagana kandidata menda nista po okusu premierja Janeza Janše zaradi postopkov, ki sta jih vodila v preteklosti, tudi zaradi preiskovanja Janševega premoženja. Janša naj bi si tako prizadeval, da se izbirni postopek ponovi, čemur pa Kozlovičeva ni naklonjena. Menda naj bi v primeru ponovitve razpisa celo razmišljala o dostopu. Na vprašanje, ali to drži, pa so na ministrstvu odgovorili: "Ministrica svoje delo opravlja odgovorno in strokovno in ščiti zakonitost postopkov."

Do 1. marca letos so želeli v Evropski komisiji, da bi bila kandidata imenovana in bi Evropsko javno tožilstvo kot novoustanovljeni evropski organ s sedežem v Luksemburgu, ki bo pristojen za preiskavo porabe evropskih sredstev in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU, pričel z delovanjem tudi v Sloveniji. Zato je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders pred dvema tednoma v pismu pravosodni ministrici Lilijani Kozlovič Slovenijo pozval, naj pohiti in potrdi slovenska člana Evropskega javnega tožilstva, ministrico pa, naj postopek pospeši.

Kozlovičeva je komisarju odgovorila v četrtek, potem ko je v sredo vlada potrdila besedilo sprememb zakona o državnem tožilstvu, ki pomeni pravno podlago za vzpostavitev Evropskega javnega tožilstva. Da je ministrstvo ukrepalo v skladu s svojimi pristojnostmi, se je glasil njen odgovor. Obenem mu je še pojasnila, da naš zakon določa, da se mora vlada seznaniti z oblikovanim predlogom, ki ga mora predložiti Evropskemu javnemu tožilstvu, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Ministrica še predvideva, da bo državni zbor spremembe zakona o tožilcih sprejel že marca, po hitrem postopku. Zakon med drugim določa pogoje za zaposlitev evropskih delegiranih tožilcev - določitev zavarovanca, zavezanca in osnove za vključitev v nacionalni sistem socialnega zavarovanja, konkretizira tudi zahtevano raven znanja delovnega jezika Evropskega javnega tožilstva.

V kolegij Evropskega javnega tožilstva, na čelu katerega je glavna tožilka Romunka Laura Codruta Kövesi in bo nadzoroval preiskave in pregon, je Svet Evropske unije julija lani iz Slovenije imenoval tožilca Jako Brezigarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta