Fides za vse zahteva 20 odstotkov več, stavka bo 11. januarja

U.M.
20.12.2022 20:00

Enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov bo 11. januarja, če ne bo zalegla, pa bodo odločali o nadaljnjih ukrepih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fides s petimi stavkovnimi zahtevami
Robert Balen

Potem ko v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides v minulih večmesečnih pogajanjih z vlado niso uspeli doseči dviga plač vsem zdravnikom za 20 odstotkov, je glavni odbor sindikata sklenil, da bodo 11. januarja izvedli enodnevno opozorilno stavko. "Stavko napovedujemo za boljši zdravstveni sistem, spočite in strokovno usposobljene zdravnike in zadovoljne bolnike," je dejal podpredsednik sindikata in glavni pogajalec Gregor Zemljič. In ob tem naštel pet stavkovnih zahtev, o katerih se želijo pogajati z vlado v prihodnjih tednih. Od vladnega odziva je odvisno, ali bo to edini stavkovni dan ali ne.

Odprava plačnih anomalij z dvigom plač vsem zdravnikom za 20 odstotkov do aprila prihodnje leto je ena od stavkovnih zahtev. Spomnimo. Vlada je večini zdravnikov ponudila 20-odstotni dvig plač - slednji že vključuje štiri odstotke, ki jih bo aprila dobila večina javnih uslužbencev - medtem ko bi zdravniki v najvišjem, 57. plačnem razredu dobili z aprilsko povišico osem odstotkov. Dogovor so že parafirali drugi sindikati, podpisniki kolektivne pogodbe za zdravnike, ali ga bodo tudi podpisali, naj bi bilo znano v četrtek. A Fides želi, da vsi zdravniki ob aprilskih štirih odstotkih dobijo še 20 odstotkov, saj so prepričani, da bi bili z dvigi, ki jih je ponudila vlada, prikrajšani najbolj izkušeni zdravniki. S tem pa bi, tako Zemljič, nastale tudi nove plačne anomalije.

Fides zahteva tudi, da vlada ostro obsodi kakršnokoli obliko nasilja nad zdravniki in ostalim zdravstvenim osebjem ter da zdravnike kot nosilce zdravstvene dejavnosti vključi v oblikovanje reforme za oblikovanje boljšega in dostopnejšega javnega zdravstvenega sistema. Njihova tretja zahteva je oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov, ki bo vključevala nova delovna mesta starejši specialist in starejši zdravnik zobozdravnik brez specializacije z licenco in s pripadajočimi posebnimi pogoji dela. Napredovanja, ki jih doseže zdravnik kot specializant, naj se prenesejo tudi v čas, ko je že specialist, prav tako pa zahtevajo tudi dosledno spoštovanje standardov in normativov.

V času 24-urne stavke bodo obravnavani le nujni primeri, vsi drugi bodo prenaročeni na druge termine. Izjema so otroci in starejši nad 65 let ter nosečnice, ki bodo obravnavani ne glede na stavko.

Zdaj je na potezi vlada, ki se sicer po zakonu mora pogajati z vsemi sindikati, ki napovejo stavko in postavijo stavkovne pogoje. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je že večkrat povedal, da se mu zdi stavka nepotrebna, bo sicer jutri na tiskovni konferenci spregovoril o problematiki pomanjkanja družinskih zdravnikov, ki že resno ogroža oskrbo bolnikov na primarni ravni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta