(FOTO) Doma jim divja vojna, a so vseeno prišli pomagat: "Tukaj pri vas je res težka situacija"

Rozmari Petek Rozmari Petek
13.08.2023 14:42

Obiskali smo center na Rečici ob Savinji, kjer je nastanjena mednarodna pomoč, celo iz Ukrajine. Njihova misija je ena – z gradbenimi stroji čim prej normalizirati stanje cest in strug.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Skoraj vse imamo uničeno. Razseljeni smo. A smo živi in ne streljajo po nas." Tako je, ves blaten, utrujen, uničen, lastnik do prvega nadstropja poplavljene hiše komentiral svoje stanje. Bilo je tri dni po poplavah. Prva mednarodna pomoč je že prihajala v Slovenijo. Nihče pa si takrat ni mislil, da bodo na pomoč prišli tudi Ukrajinci. Več kot 16 ur so se vozili do centra v Rečici ob Savinji, ki so jo domačini sicer sedaj "preimenovali" v Rečico v Savinji. Pridružili so se Nemcem, Francozom, Avstrijcem, Hrvatom, Slovakom in pripadnikom Bosne in Hercegovine, ki že več dni z gradbenimi stroji pomagajo domačim izvajalcem pri ponovni vzpostavitvi cest, strug, brežin … Osnov, brez katerih vsa druga pomoč ne more niti prav steči.

Utrjena cesta proti Lučam. 
Andrej Petelinšek

"Vemo, kaj lahko stori reka"

"Res, na žalost pri nas divja vojna. Vsak dan so žrtve. A vendar smo tako močna sila, da moramo pomagati prijateljskim državam, kot je Slovenija," na prvo najbolj logično vprašanje odgovori vodja ekipe Mykailo Hryb. "Smo gasilci, kar je pri nas praktično del vojske. Moramo in hočemo pomagati. Videli smo veliko katastrofo, ki je pri vas, zato smo prišli s polno opremo, da pomagamo civilnemu prebivalstvu. Vemo, kaj lahko stori reka, kakršna je tu pri vas. Takšne imamo tudi mi, predvsem v Zakarpatju. Še posebej spomladi, ko se topi sneg, so tam večkrat poplave. Tudi smrtne žrtve so že terjale."

Rečica ob Savinji: Šef slovenske policije Senad Jušić, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vodja enote civilne zaščite iz Ukrajine Mykailo Hryb.
Andrej Petelinšek

Naloga 51 gasilcev in 19 upravljavcev stroja je predvsem z gradbenimi stroji, ki so jih pripeljali s seboj, čistiti obrežja rek. Trenutno velja, da bodo tukaj deset dni. Če bo njihova pomoč še potrebna, se bosta premierja dogovorila za podaljšanje, dodaja sogovornik. "Naša prva ekipa, specializirana za izkopavanja, je prišla v ponedeljek, v torek druga. Postopoma se je ekipa povečevala. Na koncu je prišla še ekipa, ki gradi mostove," opisuje vodja nemške delovne skupine Marcel Idler iz Zvezne agencije za tehnično pomoč THW.

Pomočnik koordinatorja Miha Petek 
Andrej Petelinšek

"Prva ekipa je pomagala v dolinah, druga je z bagrom, ki lahko prečka bregove, prišla do manj dostopnih krajev. Potem smo začeli čistiti jezove. Po potrebi pač. Na začetku nas je bilo okoli 20, sedaj nas je med 50 in 60. Odvisno, ker včasih se kdo pripelje ali odpelje, če denimo potrebujemo kakšne dele iz Nemčije, potrebne za gradnjo mostov." Po trenutnih načrtih bodo tukaj ostali do 20. avgusta. "Potem bomo videli, ali bodo še potrebe. Sploh, če bodo še potrebovali pomoč pri gradnji mostov. Ker tukaj pri vas je res težka situacija. Zadovoljni smo, da vam lahko pomagamo."

Na osnovni šoli v Rečici ob Savinji, tisti, ki je na dan poplave sprejela več kot 900 premraženih in prestrašenih turistov iz kampa Menina in drugod ter zgolj s pomočjo domačinov zbrala dovolj živil, da jih je nahranila, je trenutno nastanjenih 112 od skupno 160 tujcev, ki te dni pomagajo Sloveniji odpravljat posledice poplav in plazov. "Tu imajo zajtrk, nato odidejo na delovišča, na katerih delajo zadnje dni, saj običajno potrebujejo več dni za neki projekt. Potem delajo ves dan, hrano za čez dan dobijo zjutraj s sabo," opisuje koordinator mednarodnih sil na Rečici Stanislav Lotrič

Osnovna šola Rečica ob Savinji je center mednarodnih ekip, ki so prišle pomagat po poplavah. 
Andrej Petelinšek

"Zvečer pridejo nazaj na večerjo in s tem se za ekipe njihov delovni dan konča. Za njihove vodje pa sledi še nekaj poročanja nam in njim domov. Skratka, delajo ves dan," doda. "Vodje skrbijo tudi za komunikacijo s štabom in ekipo na terenu, da se slednji lahko fokusirajo izključno na tisto, kar je njihova naloga – delo s stroji, bagri, urejajo struge, čistijo ceste, zemljišča, zemljino okoli hiš, odvažajo odpadke. Ravno kolegi s Hrvaške so s sabo pripeljali tudi nekaj tovornjakov za odvoz zemlje," dodaja pomočnik koordinatorja Miha Petek. Večerna poročila so ključna za izdelavo planov za naslednji dan. "Na podlagi tega denimo vemo, koliko goriva potrebujejo, kje bodo delali naslednji dan in podobno. Večinoma ostajajo na istih mestih, sploh sedaj, ko je veliko dela na eni sami lokaciji. Po potrebi v sodelovanju z lokalnimi civilnimi zaščitami, občinskimi štabi, vodnim podjetjem stroje prestavljamo, da delujemo usklajeno. Na terenu za oceno situacijo vključujemo zunanje strokovnjake iz vodnega podjetja, ki skrbijo za strugo, da nam pomaga razporediti stroje na prava delovišča. In da delavci naredijo tisto, kar se potrebuje. Vedno sicer prihaja tudi do prilagajanj, a saj smo mojstri improvizacije. Še tako dobremu načrtu se moramo prilagoditi. Te ekipe so tega že navajene," še opiše Petek.

Marcel Idler iz nemške Zvezne agencije za tehnično pomoč THW.
Andrej Petelinšek

Dolino preplavili plakati hvaležnosti

Najbolj ključna in dobrodošla pomoč je gradnja ceste od Ljubnega pri Savinji do Luč (do Luč se bodo predvidoma prebili še danes). Domačinom je odleglo tudi, ko so videli, da pomagajo čistiti rečne struge, v katerih se je nabralo ogromno naplavin. Vsako novo obilnejše deževje bi namreč zanje pomenilo novo grožnjo. Na več mestih so domačini ljudem, ki jim pomagajo, postavili table s srčnimi zahvalami.

Koordinator mednarodnih enot na Rečici Stanislav Lotrič.
Andrej Petelinšek

Koliko časa bo še trajala mednarodna pomoč, ni povsem znano. "Ve se, da bo ta zgodba trajala še nekaj časa. Ampak, to je reševalna operacija. Enkrat se konča. Dokler se stvari ne normalizirajo, bodo ti fantje tukaj. Če bo treba, bomo prosili za podaljšanje. Tako je bilo tudi pri žledu, ko je ekipa THW iz Nemčije sprva prišla za 10, ostala pa kar 30 dni." Toliko časa najverjetneje ne bodo mogli biti nastanjeni v šoli, saj se približuje prvi šolski dan. "V tem primeru bomo verjetno morali postaviti šotorišče," napoveduje Lotrič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta