(FOTO) Hojs, Kangler in ekipa porabili 15.500 evrov. Koliko stroškov so za poti v Dubaj ustvarili ministri Janševe vlade?

Matej Grošelj Matej Grošelj
23.03.2022 06:00

Cene za letalske prevoze in prenočišča se po posameznih ministrstvih močno razlikujejo. Proračun slovenskega projekta je znašal 11,5 milijona evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranji minister Aleš Hojs in državni sekretar Franc Kangler sta bila v Dubaju dobro razpoložena.
Twitter/MNZ

Mednarodna razstava Expo, ki v Dubaju združuje več kot 190 držav, bo prihodnji teden zaprla svoja vrata. Slovenski paviljon je v šestih mesecih obiskalo osem ministrov vlade Janeza Janše, ki so v največje mesto Združenih arabskih emiratov pripotovali s svojimi delegacijami. Preverili smo, koliko sredstev je država namenila za njihova potovanja, prenočitve in druge stroške, ki so jih ustvarili v Dubaju. Glede na zbrane podatke se cene po ministrstvih močno razlikujejo, celoten proračun slovenskega projekta na Expu pa znaša 11,5 milijona evrov.

Čušu višji cenovni razred prenočitev kot Počivalšku

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v Dubaju predstavljalo več kot 20 javnih uslužbencev, kar je največ med vsemi ministrstvi. Zdravko Počivalšek je Expo v času razstave obiskal dvakrat. Na otvoritev v začetku oktobra lani je skupaj s šestimi sodelavci prispel z vladnim letalom, kar je bila edina pot falcona na Expo. Za celodnevni najem vozil z voznikom je Počivalškova delegacija med tridnevnim obiskom porabila skoraj 1300 evrov, kar na ministrstvu ocenjujejo kot običajno prakso ministra na službeni poti v tujini. Toda Počivalšek štiri mesece kasneje ob svojem drugem obisku Expa ni imel stroškov prevoza, je pa ministrstvo za njegov letalski prevoz odštelo več kot 1700 evrov, kar je največ med vsemi udeleženci iz delegacije gospodarskega ministrstva.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je Expo v času razstave obiskal dvakrat.
Facebook/MGRT

Stroški letalskih storitev za člane ministrstva pod vodstvom Počivalška so zelo različni. Najnižja cena za letalski prevoz je znašala 450 evrov, medtem ko je šesterica poletela v Dubaj za več kot 1000 evrov na osebo. Na ministrstvu zatrjujejo, da za letalske prevoze za vsak obisk pridobijo pet ponudnikov, med katerimi izberejo najugodnejšega. "Stroški letalskega prevoza se lahko bistveno razlikujejo glede na čas rezervacije, zasedenost letal in drugih okoliščin, ki vplivajo na oblikovanje cen. Prav tako so cene višje za funkcionarje, ki praviloma potujejo v poslovnem razredu," so zapisali. Potovanje z letalom za več kot 1500 evrov so si privoščili tudi Polona Rifelj iz kabineta predsednika vlade, vršilec dolžnosti direktorja direktorata za regionalni razvoj Robert Drobnič, vodja delovne skupine na gospodarskem ministrstvu Gregor Umek in uslužbenka ministrstva Maruša Vidmar.

Med stroški namestitve gospodarske delegacije v Dubaju izstopa račun državnega sekretarja in predsednika stranke Zeleni Slovenije Andreja Čuša, ki gre s Počivalškom na volitve znotraj gibanja Povežimo Slovenijo. Njegovih devet prenočitev je državni proračun obremenilo za skoraj 3000 evrov, medtem ko so drugi uslužbenci ministrstva vključno s Počivalškom spali v hotelu z dva- do trikrat nižjimi cenami. "Andrej Čuš je funkcionar in je imel možnost izbrati nekoliko višji cenovni razred prenočitev," pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da so bile prenočitve običajno izbrane in rezervirane po priporočilih slovenskega generalnega komisarja Expa Matica Volka. Sprva je bil za to mesto imenovan Robert Drobnič, a ga je Janševa vlada jeseni 2020 zamenjala.

Zunanji minister Anže Logar je v Dubaj s štirimi sodelavci letel za skoraj deset tisoč evrov.
Twitter/MZZ

Ravno v teh dneh je na službeni poti v Dubaju okoljski minister Andrej Vizjak, ki sodeluje na aktivnostih v znamenju voda. Pred njim je Expo za dva dni obiskal notranji minister Aleš Hojs, ki se je na Bližnjem vzhodu mudil z obema generalnima sekretarjema Francem Kanglerjem in Božem Predaličem ter uslužbencema kabineta. Za stroške letalskega prevoza petih predstavnikov z redno linijo je ministrstvo odštelo 9000 evrov, za prenočitve pa 6000 evrov. Skupni strošek kratke poti v Dubaj z obračunanimi dnevnicami je tako znašal več kot 15.500 evrov. Na ministrstvu pojasnjujejo, da je del delegacije prispel v Dubaj dva dni pred prihodom ministra Hojsa, podrobnosti stroškovnika pa niso razkrili.

Logarjevi leteli za 10.000 evrov

Skoraj 10.000 evrov je za stroške letalskega prevoza porabilo ministrstvo za zunanje zadeve, ko je Expo februarja obiskal minister Anže Logar s štirimi sodelavci, ki so v Dubaj potovali ločeno iz Ljubljane in Rima. Peterica je prenočila v hotelu za 900 evrov. Veliko nižje stroške letalskega prevoza je decembra lani ustvarila štiričlanska zasedba ministrstva za javno upravo na čelu z ministrom Boštjanom Koritnikom. Ministrstvo je za njihov prevoz z redno linijo odštelo 3500 evrov, za štiridnevno hotelsko namestitev pa 3150 evrov. Tričlanska delegacija ministrstva za digitalno preobrazbo z ministrom Markom Borisom Andrijaničem je novembra lani za komercialni polet v Dubaj porabila 2350 evrov, za tridnevno nastanitev v hotelu pa 2300 evrov.

Aleš Hojs in Božo Predalič na razstavi Expo v Dubaju
Twitter/MNZ

Kmetijski minister Jože Podgoršek je Expo obiskal dvakrat. Skupni strošek letalskega prevoza za osem oseb je znašal 5400 evrov, medtem ko so za namestitev za šest noči odšteli 3540 evrov, kar je občutno manj kot pri delegaciji ministra Hojsa. Januarja se je na štiridnevni poti v Dubaju mudil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je na Expo odpotoval v družbi vodje sektorja za mednarodne zadeve in protokol Jane Lenarčič. Strošek njunih letalskih vozovnic z redno linijo je znašal 2250 evrov, strošek hotela pa 1750 evrov. Na pot bi se bil moral odpraviti tudi vodja ministrovega kabineta Klemen Babnik, a je zaradi bolezni odpovedal obisk, ministrstvo pa je poravnalo strošek njegove letalske vozovnice v višini 400 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta