(FOTO in VIDEO) Leteči biki prišli po certifikat v Maribor, v mesto, ki ga Felix Baumgartner pozna samo iz zraka

Gregor Grosman Gregor Grosman
07.05.2024 20:14

Začetek maja je nekako že tradicionalno rezerviran za trening The Flying Bulls na mariborskem letališču. Letos je prišlo 34 članov avstrijske skupine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na mariborsko letališče je priletela skoraj cela Red Bullova flota. 
Gregor Grosman

Kot že nekaj zadnjih let so tudi letos iz Salzburga na Letališče Edvarda Rusjana Maribor prileteli člani avstrijske akrobatske skupine The Flying Bulls. Uvodni trening sezone je v prvi vrsti namenjen pridobitvi certifikatov za pilote, gre za "low level display authorisation", ki jim omogoča akrobatsko letenje na različnih dogodkih po svetu, letos pa bodo piloti morali opravljati tudi ločeno certificiranje za nastope v Veliki Britaniji, ki jih je na programu precej. Z angleškim ocenjevalcem Johnom Beatyjem, ki bo s piloti tri dni, bodo opravili pogovore in ocenjevalne polete.

Treningi The Flying Bulls vsako leto pritegnejo veliko radovednežev, ki si dogajanje pridejo ogledat z letališke terase, polete spremljajo ob letališki ogradi ali kar ob cesti, lep pogled na "akcijo v zraku" pa zagotavlja tudi Letalski center Maribor, iz strani Skok. Piloti polete izvajajo dopoldne in v popoldanskem času, po kosilu.  

Kot nam je povedal organizator treninga Urban Simčič, tokrat ne bo toliko poudarka na letenju v formaciji, temveč na uvajanju nekaterih novih pilotov in zemeljske posadke. "Letos je prišlo precej več ljudi kot ponavadi. Zemeljsko posadko smo razdelili v dve ekipi - prva bo tukaj do srede, druga od srede naprej. Določena letala bodo ves čas tukaj, določena pa pridejo za maksimalno tri dni." Trenutna ekipa "seniorjev", ki so doslej na tleh spremljali in oskrbovali leteče bike, sedaj prenaša svoje znanje na mlade, je pojasnil Simčič. Skupina čez poletje sodeluje na toliko dogodkih, da so se morali okrepiti. Če piloti še zmorejo hitro prileteti z enega prizorišča do drugega, potrebuje osebje na tleh mnogo več časa, da pride od točke A do točke B.

Treningi The Flying Bulls vsako leto pritegnejo veliko radovednežev, ki si dogajanje pridejo ogledat na letališko teraso, polete spremljajo ob letališki ogradi ali ob cesti, lep pogled na "akcijo v zraku" pa zagotavlja tudi Letalski center Maribor.
Gregor Grosman
Več kot deset pilotov akrobatske skupine The Flying Bulls trenutno gostuje v Mariboru.
Gregor Grosman

V Maribor je pripotovalo 34 članov ekipe (približno 12 je pilotov), nastanjeni so v hotelu Arena, kjer so z namestitvijo že več let izjemno zadovoljni. V hotelu so jim med drugim prilagodili čas za zgodnji zajtrk in pozno večerjo, ki ustreza delovnemu ritmu pilotov in članov zemeljske ekipe. Ta ima pod Pohorjem dovolj miru, da se spočije in napolni baterije za naslednji dan treninga. 

Čez dan za kosilo in prigrizke skrbi Samantha Rolland, ki je za ekipo sestavila poseben jedilnik. Dva dni ji je pri oskrbi gostov priskočil na pomoč Nikolas Jošt, predsednik sekcije za motorno letenje pri Letalskem centru Maribor (LCM), ki domuje v Skokah. Za torkovo kosilo sta postregla sestavljeno solato, bufalo mocarelo s češnjevim paradižnikom ter špagete z bazilikinim pestom in pinjolami. Za sladico pa sladoled. Dan pred tem prav tako ni šlo brez solate, za glavno jed sta bila chili con carne in riž s kvinojo, za sladico sadna solata s sladko smetano. 

Čez dan za kosilo in prigrizke skrbi Samantha Rolland, ki je za ekipo sestavila poseben jedilnik.
Gregor Grosman
Samanthi Rolland je dva dni pri oskrbi gostov priskočil na pomoč Nikolas Jošt, predsednik sekcije za motorno letenje pri Letalskem centru Maribor. 
Gregor Grosman

Felix Baumgartner, ki pilotira helikopter BO105 C in z njim dela tudi lupinge in druge vragolije - del letenja je objavil na svojem facebook profilu ob prihodu v Maribor - je povedal, da je Samanthino kosilo enako dobro kot pri mami doma. "Dobro skrbijo za nas," je povedal in priznal, da Maribor pozna samo iz zraka. "Nikoli nisem imel časa za raziskovanje mesta. Zmeraj se gibljemo samo na relaciji letališče-hotel, v mesto pa priletim." 

V času treningov letečih bikov je bilo treba nekoliko prilagoditi delovanje mariborskega letališča. To pomeni zapreti zračni prostor. Člani LCM in drugi uporabniki letališča tako ne smejo vzletati in pristajati, ko je v veljavi TRA (Temporary Restricted Area), svoje vzlete in pristanke lahko izvedejo pred in med treningom gostov iz Salzburga ter po njem. Pri TRA gre za varnostni ukrep, izjema pa so nujni leti, medicinski ali gasilski, leti iskanja in reševanja ter državni in policijski leti. Letališče bo tako delovalo do 12. maja, ko ga bodo The Flying Bulls zapustili in se vrnili v Salzburg.

Brez solate ne gre: ekipa The Flying Bulls je s kosili in nastanitvijo več kot zadovoljna.
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta