(FOTO in VIDEO) Ljubljana zaradi solzivca v oblakih dima, policija nad protestniki večkrat uporabila vodni top, pridržali Zorana Stevanovića

05.10.2021 15:14
Nasprotniki vladnih ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa so se danes znova zbrali v Ljubljani. Policija je kmalu po začetku shod razpustila, protestniki pa so vseeno krenili po mestu. Policisti so zato večkrat uporabili vodni top in solzivec in pridržali več ljudi. Protestniki so se znova znesli nad novinarji, ki so poročali o dogajanju.
Na policiji so za STA zvečer potrdili, da je bilo v izgredih pridržanih več oseb. Iz Gibanja Resni.ca so sporočili, da so pridržali tudi Zorana Stevanovića.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

Program se je tokrat začel z enourno zamudo. Udeleženci shoda so ob tem povedali, da naj bi policija zadržala 30 avtobusov z osebami, ki so se želele udeležiti shoda. Na policiji so navedbe protestnikov zanikali.

Policisti so ob začetku shoda nekaj udeležencev legitimirali. Ena od udeleženk shoda je v svojem govoru ob začetku shoda izrazila nestrinjanje z omejevanjem gibanja na območju Trga republike. Po njenem prepričanju policija za omejevanje nima zakonske podlage, prav tako ne za legitimiranje udeležencev.

Predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki v zadnjih tednih poziva na shode, je tudi tokrat ponovil svoje zahteve, med njimi umik vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa in razpis predčasnih volitev.

Po uvodnih govorih so protestniki krenili svojo pot po ulicah Ljubljane. Sprva proti Kongresnemu trgu, kjer je po poročanju 24ur.com v zastoju obstala ena izmed delegacij vrha Evropske unije na Brdu. Ko so protestniki obkolili delegacijo, se je ta začela umikati vzvratno po Slovenski cesti.

Policija v središču Ljubljane prijela glasbenika Zlatana Čordića, ki je imel pred tem svoj govor na shodu. Policisti naj bi Čordića s prizorišča odpeljali v policijskem vozilu, ki so ga udeleženci shoda obmetavali z različnimi predmeti.

Policija je proti protestnikom okoli 17. ure prvič uporabila vodni top in solzivec. Na policiji so za STA ob 17.30 potrdili, da bodo, ker je shod razpuščen, množico razganjali dokler bo to potrebno.

Protestniki so po vnovičnem zboru na Trgu republike krenili proti predsedniški palači, N1 piše, da je policija naredila kordon ter jim onemogočila prehod. Prejšnji teden je večtisočglava množica s protestiranjem zaprla Celovško cesto in prišla celo na severno obvoznico, danes so se odločili za Tržaško cesto. Promet je bil tam blokiran. Nadaljevali so skozi park Tivoli in vnovič, tako kot pred skoraj tednom dni, pristali na Celovški cesti. Ker se ljudje niso hoteli od tam niso želeli umakniti, je policija znova sprožila vodni top in solzivec. Protestniki so proti policiji metali pirotehnična sredstva, kamne, steklenice in druge predmete.

Udeleženci shoda so se nato skušali prebiti v bližino hotela Intercontinental, kjer je nastanjen del delegacij vrha EU na Brdu, a jih je policija tudi tu pričakala.

Na Twitterju se je že odzval obrambni minister Matej Tonin, ki je zapisal: "Razgrajanje po ulicah, oviranje prometa, napadi in nasilje so povsem nesprejemljiv način izražanja mnenja. Zaradi pogoja PCT epidemijo obvladujemo, gospodarstvo in dejavnosti pa ostajajo odprte. Hvala vsem policistkam in policistom."

Odzval se je tudi notranji minister Aleš Hojs in znova tokratne proteste povezal s petkovimi kolesarji. "Čestitke možem in ženam v policiji za današnje preprečevanje nasilja in vandalizna po ljubljanskih ulicah. 'Miroljubni' protesti,ki so se začeli že pred formiranjem vlade, nadaljevali s petkovimi kolesarji, so ponovno pokazali svoj pravi obraz."

Razmere ostajajo napete tudi v večernih urah, nekaj protestnikov še vedno vztraja na Trgu republike, kjer glasno vzklika. Policija je medtem po poročanju 24ur solzivec vrgla tudi na Prešernovem trgu v središču prestolnice. "Ljubljana je v dimu, policija s prisilnimi sredstvi razganja protestnike, nihče pa ne ve, kje je Zoran Stevanović, ki je pozival na proteste. Po uvodnem govoru na Trgu republike ga namreč ni bilo zaslediti nikjer več," še piše 24ur.

Portal še poroča, da se je zvečer struktura protestnikov močno spremenila. "Na ulicah zdaj vztrajajo večinoma mladi fantje s kapucami, ki so nezadovoljni, nastrojeni in provokativni do policistov. Nekateri v rokah nosijo granitne kocke."

V središču prestolnice se je zopet začela zbirati protestniška množica. Varnost v Ljubljani je, sploh po zadnjih protestih, ki so preteklo sredo vodili tudi v blokado cest, zelo poostrena. Več predelov mesta je ograjenih. Vlada Janeza Janše, ki ji udeleženci shodov nasprotujejo in jo pozivajo k odstopu, je namreč včeraj aktivirala še 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije. S tem je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju. Generalni direktor policije Anton Olaj je danes odredbo že izdal. 

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

Da je sprejeti vladni sklep o omejitvi gibanja nezakonit in neustaven, je prepričan predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki k protestom na družbenih omrežjih angažirano poziva. V njegovi stranki so napovedali, da bodo podali pritožbo na upravno sodišče. Udeležence današnjega shoda so naprosili, da ostanejo mirni. Poročali smo sicer že, da se je Stevanović odzval na javno izraženo pobudo predsednika države Boruta Pahorja, da se z njim sestane. Včerajšnji pogovor, ki je v predsedniški palači trajal manj kot pol ure, pa rešitve ni prinesel.

Del Ljubljane so policisti zaprli že dopoldne
Robert Balen
Del Ljubljane so policisti zaprli že dopoldne
Robert Balen

Predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki v zadnjih tednih poziva na shode, je shod ta teden izjemoma napovedal za torek, saj se bodo voditelji držav ali vlad članic EU na Brdu pri Kranju danes zbrali na neformalni delovni večerji. Na družbenih omrežjih so se zato pojavljala namigovanja, da bi se protestniki lahko tokrat zbrali na Brdu pri Kranju, a je Stevanović v ponedeljek zvečer sporočil, da lokacija shoda tudi ta teden ostaja Trg Republike.

Del Ljubljane so policisti zaprli že dopoldne
Robert Balen
Del Ljubljane so policisti zaprli že dopoldne
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta