(FOTO in VIDEO) Neurja na Koroškem in Gorenjskem: V Črni reka Meža in pritoki poplavljajo ceste in zalivajo kleti hiš

P.LT.; D.R., U.P.
28.07.2024 16:30

Tik pred obletnico poplav nedeljski nalivi ne prizanašajo Črni na Koroškem. Po napovedih se bodo nevihte proti večeru razširile nad večji del Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lidija Vončina

Na območju severne Slovenije se je izoblikovala nevihtna linija, radarske meritve kažejo na močne nalive in veliko verjetnost pojava toče, je objavila Agencija RS za okolje (Arso). Po napovedih se bodo nevihte proti večeru razširile nad večji del Slovenije.

Najprej se je vreme razbesnelo v Črni na Koroškem, kjer prebivalci opozarjajo, da je hud naliv povzročil zalivanja cest in hiš. 

 

Izredno prizadeti so v Črni na Koroškem, kjer je škoda po hudem neurju ta popoldan spet ogromna, nam je povedala županja Črne Romana Lesjak. "Odnašalo je ceste, ponekod spet nimamo dostopa do hiš, najhuje pa je to, da je popolnoma zalilo tudi kegljišče v gradnji v celoti. Na določenih lokacijah tudi ljudi, ki so poplave utrpeli že lani. Zdaj so bile največji problem meteorne vode, saj zaradi količine padavin ni utegnilo požirati. Rečem lahko samo, da slabše ne more biti. Ljudje so prizadeti, v hišah, ki so si jih komaj očistili imajo spet težavo."

 

Vprašali smo jo še za v plazu poškodovanega domačina, ki so ga rešili gasilci in nato reševalci odpeljali v bolnišnico. "S travnika za njihovo hišo so bile takšne količine padavin, da se je sprožil plaz. Skušal je stvari urediti, a mu ni uspelo, pri tem pa se je poškodoval, zlomljeno naj bi imel nogo," je o tem vedela županja, ki se nam je javila s terena.

 

Zaradi močnega dežja so zalite številne kleti in dvorišča v občini Slovenj Gradec, prav tako so zalite kleti stanovanjskih hiš v Mislinji. Posredujejo gasilci PGD Mislinja in PGD Dolič.

Neurja velike preglavice povzročajo tudi na koroških cestah. Zaradi vode in blata na cestišču na Selah ni prevozna glavna cesta na relaciji Slovenj Gradec-Kotlje. Podrto drevje je za dalj časa ustavilo promet na glavni cesti Slovenj Gradec-Mislinja.

Lidija Vončina

Prometnoinformacijski center za državne ceste opozarja, da se ponekod na Gorenjskem in Koroškem pojavljajo močnejši nalivi, in voznike poziva, naj v primeru poslabšanja vremena ročno prižgejo luči ter prilagodijo hitrost in varnostno razdaljo. Zaradi ogrožanja varnosti voznikov je ustavljanje pod viadukti in mostovi nevarno, na avtocesti pa tudi prepovedano, poudarjajo.

Črna od Pristave do centra.
Romana Lesjak

Arso napoveduje, da se bodo nevihte proti večeru razširile nad večji del Slovenije, spremljal jih bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem bo zvečer zapihala zmerna burja. Ponoči naj bi se ozračje umirilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta