(FOTO in VIDEO) Poplave: Luče pod vodo, prebivalce Špice v Celju evakuirali

Rozmari Petek Rozmari Petek
04.08.2023 09:37

Opozorilo: ljudje naj se ne zadržujejo ob bregovih Savinje, saj je to lahko izredno nevarno. In še, številko 112 naj pokličejo v res nujnih primerih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizori Zgornje Savinjske doline
Pgd Mozirje

Že od zjutraj so mnogi ljudje na območju Zgornje Savinjske doline odrezani od sveta. Zaradi obilnega dežja je Savinja prestopila bregove in zalila hiše, nekateri so se reševali tako, da so splezali na streho. Tako naj bi bilo predvsem v Solčavi in Lučah, kjer so mnogi ostali tudi brez mobilnega signala. "Kolikor imamo informacije iz prve roke, je že most v Letušu neprevozen, ker je šla Savinja že v več delih iz svoje struge. Kaj je z ljudmi v Lučah, ne vemo, nimamo nobene informacije. Lahko rečemo le, da se je trenutno dež v Mozirju nekoliko umiril, a so napovedi za popoldan podobne kot za ponoči. Tudi celotno Mozirje plava," so opisali v štabu PGD Mozirje.

Savinja v Celju je tik pred tem, da prestopi bregove. 
Rozmari Petek

Že dopoldan težave s Savinjo pričakujejo v Celju, kjer se je zjutraj sprožila sirena za splošno nevarnost. Ljudje, ki živijo ob Savinji, že od jutra spravljajo stvari iz nižjeležečih delov stanovanj v višje dele, na bližnje hribčke so prestavili tudi avtomobile. Okoli 300 prebivalcev med Celjem in Medlogom (območje Špice) so ob 11. uri evakuirali; ti so trenutno v Celju, kjer je začelo močno deževati, najbolj na udaru. Ob tem v stabu civilne zaščite opozarjajo, da ponekod v Celju voda že ni več pitna. Predvsem pa opozarjajo ljudi, naj se ne zadržujejo ob bregovih Savinje, saj je to lahko izredno nevarno. In še, naj zgolj v res nujnih primerih kličejo na številko 112, saj je ta že preveč obremenjena.

V Splošni knjižnici Celje, ki je neposredna soseda Savinje, prostovoljci s pomočjo žive verige prestavljajo knjige. "Nadvse smo hvaležni Celjanom, da so se odzvali na našo prošnjo. Prestavili smo že ves otroški oddelek in del arhiva. Knjig je še ogromno. Do kam bomo prišli, ne upam ugibati," je opisal eden od zaposlenih. Strahoma vremenske napovedi in podatke postaj o vodostaju Savinje, ki se v Medlogu že razliva, spremlja direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman, saj so v resni nevarnosti dragocene freske iz 1. stoletja. "Ko bo projekt enkrat končan, bodo sicer freske zaščitene, saj so v projektu protipoplavna vrata. Trenutno pa si prav nič ne moremo pomagati. če voda zalije lapidarij pred objektom, ni rešitve," pravi Rozman.

"Reka Savinja hitro narašča, tako da lahko poplavni val iz Savinjske doline pričakujemo okoli 9. ure," so občane zjutraj opozorili na celjski občini. "ZPO je odprl garažne hiše v mestu, vendar je zaradi nepredvidljivih razmer varneje, da občani avte parkirajo na obrobju mesta, in sicer na Hudinji, CityCentru oziroma višje ležečih območjih. Civilna zaščita Mestne občine Celje opozarja občane, ki živijo v bližini rek, predvsem Savinje in Ložnice, da nemudoma začnejo umikati predmete iz nižje ležečih delov, saj obstaja – predvsem za Savinjo - velika nevarnost razlivanja."

O poplavah, plazovih in neprevoznih cestah poročajo še z mnogih drugih krajev v regiji. V Velenju so odpovedali festival Metal days, ljudi s kampa pa prestavili v Rdečo dvorano. V Šoštanju se je sprožilo preko 30 plazov, prepovzne še številne ceste, sporočajo iz opozarjajo, da je na območju Belih Vod, Florjana in Lepe Njive obvezno prekuhavanje vode. "Že ponoči je bila zaradi plazu, ki ogroža hišo, k sorodnikom evakuirana družina iz Florjana, danes zjutraj pa zaradi zalitega stanovanja še družina iz Šoštanja ter dve osebi iz Topolšice. Poplavile so Bečovnica, Klančnica, Toplica, Velunja, Florjanščica … Zalite so številne hiše v Pohrastniku, poplavljen je Trg svobode v Šoštanju in številni drugi objekti," naštevajo v Šoštanju.

Zaradi poplavne ogroženosti danes v Splošni bolnišnici Celje pozivajo paciente, da prihajajo v bolnišnico le v primeru nujnih stanj. "Poziv velja tudi za paciente, ki so naročeni na ambulantne specialistične preglede. Ti bodo o datumu nadomestnega termina obveščeni naknadno," so sporočili. 

Sicer pa v Regijskem centru za obveščanje opozarjajo prebivalce, naj spremljajo vremensko napoved in opazujjo naraščanje vode v okolici. Pri tem naj se držijo splošnih pravil: 

- Iz kleti in nižjih prostorov umaknite premično premoženje.

- S protipoplavnimi vrečami preprečite vdor vode v stavbo.

- Po potrebi izklopite elektriko ter zaprite vodo in plin.

- Vozilo iz podzemne garaže ali bližine vodotoka umaknite na varno območje.

V kolikor  so poplave že prisotne, naj ljudje upoštevajo naslednja navodila:

- Če ste ostali v poplavljeni stavbi, se umaknite v višje nadstropje.

- Če ste na prostem, se umaknite na območje, ki ga voda še ni dosegla.

- Ne poskušajte prečkati vodnega toka, tudi če vam voda sega le do kolen, saj vas lahko spodnese, vodni tok lahko nosi tudi večje predmete. Voda je motna in onesnažena, zato lahko pride do poškodb in okužb.

- Upoštevajte zapore cest in podvozov. Ne vozite po poplavljenih cestah, saj lahko ostanete ujeti, vodni tok pa lahko odnese vozilo.

Dodajajo še, da klicno številko 112 uporabljajte zgolj v najnujnejših primerih, saj so linije zelo obremenjene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta