(FOTO in VIDEO) Pred državnim zborom spet sneženi falus s sporočilom vladi, policija je tudi popisala avtorje. Kaj je ugotovila?

M.R.
10.12.2021 12:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Policisti so avtorje tudi popisali.

Protestna Ljudska Skupščina

Na družbenih omrežjih so se pojavile fotografije "snežaka" na ljubljanskem Trgu republike pred poslopjem državnega zbora. Vendar ne gre za snežaka, kot jih delajo otroci, temveč je imela "snežna skulptura" obliko falusa. Na fotografijah sta tudi policista, ki sta zadevo obravnavala. 

Gre za delo članov Protestne ljudske skupščine, ki so eni glavnih pobudnikov petkovih protivladnih protestov. Že lani so na tem mestu postavili podobno skulpturo, ki je bila v zelo kratkem času tudi odstranjena. 

Protestna Ljudska Skupščina

V zvezi s tokratnim dogodkom smo govorili z Jašo Jenullom, enim od vidnejših predstavnikov petkovih protestnikov, hkrati pa tudi soavtorjem inštalacije pred parlamentarno palačo. Povedal je, da gre za že "tradicionalno" sporočilo vladi, saj so ga tudi lani postavili na isti dan kot včeraj. "Upamo, da naslednje leto ne bo potrebe, da se ga znova postavi," je poudaril Jenull. Pojasnil je, da ima letošnja inštalacija tudi oči, s čimer daje dvojni pomen. "Po eni strani gre za znani slovenski pregovor, po drug strani pa sporoča, da jih pri tem, kar počnejo, opazujemo in spremljamo tudi protestniki, protestnice, aktivni državljani in državljanke," pravi Jenull. Napoveduje, da bodo prej ali slej prišli računi za delovanje te vlade.

Zadevo je obravnavala tudi policija. Policisti so prišli na kraj inštalacije že v času, ko so bili protestniki še na Trgu republike, in so jih tudi popisali. "Imeli smo zanimiv dialog s policisti, ki so ugotavljali, da bi se mogoče lahko nekomu zadeva zadela sporna in bi bil lahko zaradi tega kipa tudi prizadet," pojasnjuje Jenull, vendar pri tem dodaja, da je navdušenje nad skulpturo pokazalo veliko naključnih mimoidočih, ki so se ob stvaritvi tudi fotografirali. 

Mimoidoči so se fotografirali s skulpturo protestnikov.

Protestna Ljudska Skupščina

"Menim, da je bilo tudi policistom pravzaprav nerodno, saj je to še en primer tega, kako daleč smo prišli v tej državi, da se mora policija ukvarjati s takimi zadevami, popisovati ljudi, ki se izražajo v javnem prostoru, ter o tem zbirati podatke. To zagotovo ne bi smela biti vloga policije, tako kot ne bi smela biti vloga policije, da preiskuje povezavo med protesti in širjenjem covida-19, ali kot ne bi smela biti vloga državnega odvetništva, da poskuša stroške za proteste naprtiti posameznikom," nadaljuje Jenull. "To so vse bolj ali manj absurdni prikazi tega, kako politika uporablja policijo," je še dodal. Če bi prišlo do pritožb glede vsebine skulpture, bi lahko policija tudi sprožila postopek proti avtorjem, je Jenull povzel izjavo policistov, ki so jih popisali. 

Snežna skulptura falusa pred poslopjem državnega zbora.

Protestna Ljudska Skupščina

Hkrati pa je napovedal, da se bodo tudi danes ob 19. uri na Trgu republike zbrali protestniki, ki bodo tam pekli kostanj in zbirali obleke za migrante, ki so ujeti na meji med Hrvaško in BiH, s čimer želijo opozoriti tudi na to, kar se je sinoči zgodilo na Dragonji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta