(FOTO in VIDEO) Tabor NSi: Tonin pozval vlado k čimprejšnji gradnji JEK2

Timotej Milanov Timotej Milanov
27.05.2023 17:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

"Če pogledate, kako živite, imate v denarnici več ali manj kot pred enim letom," je predsednik Nove Slovenije Matej Tonin vprašal člane in simpatizerje stranke, ki so se zbrali na strankinem taboru v Gorišnici.   

Tonin je velik del svojega govora sicer namenil kritiki aktualne vlade, ki po njegovih besedah dviga davke in povečuje birokratske ovire. "Obseg industrijske proizvodnje v Sloveniji je letos upadel za od 15 do 20 odstotkov. Predsednik vlade pa še vedno trdi, da recesije ni. Lahko bi se dotaknil še inflacije in številnih stavk v javnem sektorju, pa ne vidim smisla, ker je vsakomur jasno, da Golobova vlada po letu dni nima kaj pokazati," pravi Tonin, ki meni, da je vlada sprožila kulturno in ideološko vojno, da bi z njo prikrila slabe rezultate svojega dela.   

Po mnenju predsednika NSi Mateja Tonina je aktualna vlada sprožila ideološko vojno, da bi z njo prikrila slabe rezultate svojega dela. 
Igor Napast

Zdravstvo v ospredju strankinih prizadevanj 

Tonin se je dotaknil tudi področja zdravstva, ki je ena ključnih tem, na katero stavijo v stranki v času do naslednjih volitev. "Stresni test zdravstvenega sistema je v enem letu prinesel, da se je število bolnikov, ki čakajo nad dopustno dobo, povečalo za 30 odstotkov. Smo na poti v pospešeno razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. Po stresnemu testu zdravstvenega sistema letos očitno sledi še stresni test za vse bolnike." Rezultati zdravstvene politike vlade se bo po Toninovem mnenju pokazali v tem, da bodo državljani plačevali več za slabše zdravstvene storitve.  

Igor Napast

"Aktualna vlada v središče postavlja preživetje zdravstvenih institucij po sistemu centralnega planiranja. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bodo ukinili tako, da bomo še naprej, a tokrat obvezno, plačevali 35 evrov na mesec. Dodatnih 700 milijonov na leto pa bomo vplačali v blagajno ZZZS, pri čemer je rezultat znan že vnaprej." 

"V ospredju mora biti človek in ne sistem"

Ključni problem zdravstvenega sistema v tem trenutku je dostopnost do zdravnikov, pravi Tonin, ki izpostavlja, da je zato poslanska skupina NSi v parlamentarno proceduro vložila spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. "Bistvo našega predloga je, da vsak, ki na zdravljenje čaka nad dopustno dobo, storitev opravi pri katerem koli izvajalcu zdravstvene dejavnosti. Plačnik pa je zdravstvena blagajna. Naš predlog ne govori o ustanavljanju svetovalnih teles in sestavljanju časovnic. Je preprost in prinaša takojšnje izboljšanje razmer. Ker je v ospredju človek in ne sistem.”  

Evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak meni, da se lahko v času do naslednjih volitev še marsikaj zgodi.
Igor Napast

Za uspešno financiranje zdravstvenega in pokojninskega sistema pa je potrebno močno gospodarstvo, ki temelji na energetski samozadostnosti, opozarja Tonin: "Energetske neodvisnosti ni brez gradnje drugega bloka jedrske elektrarne Krško. S sončnimi in vetrnimi elektrarnami nikakor ne bomo zmogli zagotoviti stabilne preskrbe električne energije. Slovenija bo še bolj odvisna od uvoza elektrike, kar pomeni višje položnice za ljudi in podjetja." Vlado je zato pozval, da čim prej začne z gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne. 

Za kmete, geotermijo in višje plače v dolgotrajni oskrbi 

Poslanka Vida Čadonič Špelič, sicer doktorica veterinarskih znanosti, je napovedala nasprotovanje stranke vladnemu predlogu novele zakona o zaščiti živali, ki jo je označila za sračje gnezdo: "Ne bomo dovolili, da bodo ustrahovali kmete. Ne glede na to, kaj bodo izglasovali, se bomo borili naprej z zdravo kmečko pametjo." 

Igor Napast

Poslanec Jožef Horvat meni, da se vlada ni ustrezno lotila vprašanja izkoriščanja geotermalne energije, za kar si sam prizadeva: "Danes tisti, ki v Pomurju in celotni Sloveniji uporabljajo geotermalni potencial, lahko samo čakajo, da jih obišče okoljski inšpektor in jim zapre podjetje." Janez Cigler Kralj, vodja poslanske skupine NSI ter nekdanji minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa opozarja na pomen primerne ureditve področja dolgotrajne oskrbe: "Ta vlada se ne zaveda, da je treba zagotoviti tudi dovolj visoke plače in dovolj zaposlenih v domovih za starejše, da ne bodo preobremenjeni in da se bodo mladi odločali za službe v dolgotrajni oskrbi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta