(FOTO in VIDEO) Vlado Kreslin pred RTV Slovenija: Vse se da ... trikrat ZA. Marcel Štefančič: Odločitev bo lahka

M.R.
23.11.2022 18:54

Pred RTV Slovenija je potekal shod v podporo predlogu zakona o javni radioteleviziji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlado Kreslin je nastopil kot prvi na shodu.
Fotorobert Balen

Prvi je nastopil slovenski pevec Vlado Kreslin, ki je nekoliko spremenil svojo pesem "Vse se da". V refrenu je namreč zapel "3-krat ZA". Kar sovpada s sloganom koalicije strank Gibanje Svoboda, SD in Levica. Istrski kantavtor Rudi Bučar je zapel pesem "Tisti ljudje" in na koncu zbrane pozval: "Gremo na volitve." Shod sta sicer povezovali televizijska voditeljica Miša Molk in radijska voditeljica Tatjana Pirc

Fotorobert Balen

Medijska strokovnjakinja in aktivistka Sandra Bašič Hrvatin je povedala, da mora iti na volišča več kot 400.000 ljudi, ki bodo ob referendumskem vprašaju obkrožili ZA. Pozvala je ljudi, naj pokličejo prijatelje in sorodnike in jih prepričajo, da odidejo na volišča. 

Rudi Bučar
Fotorobert Balen

Nekdanji voditelj oddaje Studio City, ki jo je trenutno vodstvo RTV Slovenija ukinilo, Marcel Štefančič je povedal, da bo v nedeljo odločitev lahka. Dejal je, da je javna RTV doživela privatizacijo, "zato na referendumu odločamo prav o tem". "Hočemo, da bo javna televizija javna ali privatna sprivatizirana posest ene partije," je dodal. 

Shod je povezovala Miša Molk
Robert Balen

Pozneje sta nastopila tudi Boštjan Narat in Boštjan Gombač, oba člana skupine Katalena. Narat je sicer tudi Večerov kolumnist. Za njima je na odru spregovoril tudi slovenski olimpijec Rajmond Debevec. Dejal je, da je cilj vsake razvite demokratične družbe neodvisna javna radiotelevizije. "Na žalost se tega zavedajo tudi voditelji neke skrajno desničarske stranke, ki si jo želijo prilastiti. Z namenom, da bi postala njeno trobilo, s ciljem, da bi spremenila to demokratično družbo v nekaj, kar je podobno iliberalni demokraciji na Madžarskem. Ali pa celo avtokratski ali diktatorski državi, kot je Rusija," je povedal in dodal: "Jaz si v taki državi ne želim živeti." Ljudi je pozval, naj gredo na volišča in glasujejo ZA. Pristavil je, da je sam to storil že v torek.

Ljubljana. pred RTV. shod za RTV. referendum....
Fotorobert Balen
Robert Balen

Spregovoril je tudi radijec in imitator Jure Mastnak, ki se je vživel v lik Slavoja Žižka, nato je zapela skupina Fed Horses. Pesnik, režiser in igralec Andrej Rozman Roza je dejal, da je že utrujen od inspiracij, ki jih "daje vlada, ki ne vlada". Nato je prebral svojo pesem, ki jo je posvetil dogajanju na RTV Slovenija, in nasmejal zbrane.

Nato so nastopili še Zoran Predin, Samo Budna in članice ŽPZ Kombinat.

Shod so organizirali Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC-Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja. Zavod za kulturo raznolikosti Open in drugi podporniki kampanje www.rtvjezakon.si.

Robert Balen
Robert Balen

V nedeljo bodo na referendumih volivke in volivci odločali o zakonih o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTV Slovenija. Gre za referendume, za katere je stranka SDS zbrala skupno prek 150.000 podpisov volivcev, saj že sprejetim trem zakonom nasprotujejo. Zakoni namreč zaradi referendumov niso stopili v veljavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta