(FOTO) Kam na dopust v Sloveniji: Kje se izplača unovčiti turistične bone?

Nina Ambrož Nina Ambrož
26.06.2020 01:00
Pet top destinacij in doživetij po regijah od Obale do Prekmurja, ki jih izpostavljajo predstavniki turističnih ponudnikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Murski Soboti stavijo na doživljajski park Expano.
Zavod za kulturo, turizem In šport Murska Sobota

Poletne počitnice so tu. Večje zavode in organizacije v različnih pokrajinah Slovenije, ki se ukvarjajo s promoviranjem turizma, smo povprašali, kako nagovarjajo in vabijo goste. Zakaj obiskati njihove regije, kraje in kje se izplača unovčiti turistične bone? Poskušali smo zajeti vso Slovenijo in predstavnike turizma prosili, naj izpostavijo pet najbolj zanimivih, atraktivnih destinacij ali doživetij na širšem domačem terenu, poleg tradicionalnih, že znanih, tudi kakšno nenavadno, presenetljivo, novo.

Štajerska: Ne samo na vino

Ponudniki na Štajerskem so sestavili turistične pakete, ki jih predstavljajo na spletni strani Visitmaribor.si in družbenih omrežjih. Bernarda Karo z Zavoda za turizem Maribor - Pohorje našteje pet ključnih točk, vrednih obiska: Staro trto na Lentu v Mariboru, Pohorje, vinske griče, Dravo in kulturna doživetja. "Kot pravi Slovenci moramo obvezno obiskati najstarejšo trto na svetu, Festival Lent, svečinski srček, se peljati z gondolo na Pohorje in s tradicionalnim splavom po reki Dravi," meni. Po mestu z najstarejšo trto na svetu so vodeni ogledi vsako soboto in nedeljo, tudi z viničarjem.
{embed_foto}557908{/embed_foto}
V regiji so vrhunska kulinarika (Hiša Denk, nagrajena z Michelinovo zvezdico, Restavracija 7, Mak, Šiker) in vina (fontana Vodole, Zorjanovo najboljše oranžno vino na svetu) ter kulturnozgodovinski spomeniki. Dolgčas ne bo nikomur, skoči lahko na kolo (Bike park Pohorje) ali ubere pot pod noge po Pohorju (Šumik, Črno jezero, Bistriški vintgar) ali tematskih poteh (Sveti Martin, Jabolčna, Urškina in Jernejeva pot). Po Dravi je mogoče deskati in smučati, s kajaki, kanuji in supi. Čas velja preživeti na kakšni delavnici, čokoladni, grozdni, lesarski, čebelarski in kuharski, kjer se pečejo buhteljni in znamenita pohorska omleta. V sodelovanju s Ptujem, Žalcem, Šaleško dolino in drugimi Štajerci vabijo na zelena doživetja v Botanični vrt Univerze v Mariboru, botanični vrt Tal 2000, okrog Račkih ribnikov, na opazovanje ptic ob jezeru Komarnik, glampinge, na turistične kmetije in v kampe.
{embed_info_box}132294{/embed_info_box}

Ljubljana: V središče dogodkov in kulture

Nina Kosin iz Turizma Ljubljana poudarja, da so v centru države v ospredje postavili doživetja. Pripravili so "nabor dodatnih aktivnosti, ki jih ponudniki namestitev lahko vključijo v svoje pakete in ustvarjajo ponudbo z dodano vrednostjo, recimo vstopnine v muzeje, galerije in živalski vrt, voden ogled Ljubljanskega gradu, vožnja z ladjico ali vlakcem Urbanom, izposoja koles". Ljubljana stavi na pestro kulinariko, na tradicionalne okuse, ljubljanski zajtrk ali obed v restavraciji z Michelinovo zvezdico, in na tuje kuhinje, od brazilske do japonske, ter sladoled.
{embed_foto}557907{/embed_foto}
​Poleti se bodo tam zvrstile prireditve: ulični Street Art Festival in Ana Desetnica, Poletje v stari Ljubljani, Ljubljana Beach Volley, 3x3 Challenger (košarka) in Triglav The Rock (športno plezanje). Vrhunec visoke umetnosti pomeni program Festivala Ljubljana s koncertom svetovne dive Ane Netrebko (ob nakupu paketov Turizma Ljubljana prejme kupec 20-odstotni popust na nakup vstopnic za program Festivala Ljubljana). V kulturni matici države je v muzejih in galerijah mogoče videti okostje mamuta, neandertalčevo piščal, slovensko Mono Lizo - Kofetarico Ivane Kobilce, si ogledati Plečnikovo hišo, Hišo Iluzij, Hišo eksperimentov in živalski vrt. Skozi mestno jedro je mogoče s supom, kanujem, kajakom.
{quoted-text-ozko}132367{/quoted-text-ozko}
"Čas je mogoče preživeti kakovostno bistveno dlje, kot so obiskovalci morda sprva načrtovali," so prepričani v Turizmu Ljubljana. K mestnemu oddihu pa po njihovem sodi tudi nakupovanje.
{embed_info_box}132395{/embed_info_box}

Pomurje: Zleknite se na brežine

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, ki velja za povezovalni člen v Pomurju, našteje pet top točk: Expano, termalna doživetja, stolp Vinarium v Lendavskih goricah, grad in vulkan na Goričkem, kolesarjenje ob Muri in vožnjo z brodom. Interaktivni doživljajski park Expano v Murski Soboti, kjer je mogoče virtualno leteti z balonom, dvigovati vodo z močjo misli in spoznati regijo na enem mestu, dopolnjujejo aktivnosti na in ob Soboškem jezeru. Tam lahko "potešite adrenalinski nemir s športi na vodi ali se samo zleknete na brežine in občutite harmonijo narave in vode", priporoča Natalija Kreft.
{embed_foto}557990{/embed_foto}
​Termalna mineralna voda in velnes storitve so že uveljavljen turistični produkt Pomurja. Hribovito Goričko navdušuje z gradom Grad, ki je nastal na kameninah vulkana. "V doživljajskem parku Vulkanija boste dobesedno doživeli njegov izbruh," vabi Kreftova. "Reka Mura, ki ji številni pravijo kar evropska Amazonka, očara z izjemnim rastlinskim in živalskim svetom. Prepustite se divji pustolovščini raftinga po Muri. Lepoto zelenega Pomurja lahko doživite tudi na kolesu in se odpravite po več kot 600 kilometrov označenih kolesarskih poteh." Seveda se tudi v Pomurju odlično je in pije. Ponudniki nastanitev, doživetij in kulinarike so povezani. "Na spletni strani Visitmurskasobota.si smo objavili novice, kako izkoristiti bone," pravijo in dodajajo, da je ponekod že težko najti prosto namestitev, saj je povpraševanje izjemno.

Gorenjska: Hop z lokalnimi prebivalci

Aktivnosti, lepote in dobrote ponuja tudi Gorenjska. Romana Purkart iz Turizma Bled izpostavlja pohodno pot Julijana - Juliana trail na območju Julijskih Alp. "Občine Bled, Radovljica, Žirovnica in Tržič povezuje avtobus Hop on Hop off, ki ima vodnika, gostje pa lahko spoznajo naravno, kulturno in kulinarično dediščino tega prostora. Ne gre le za vožnjo do določenega kraja, pač pa za celodnevno doživetje v spremstvu lokalnih prebivalcev, v program so vključene tudi zanimivosti, ki so sicer redko dostopne." ​Med najbolj privlačnimi točkami so še blejski grad, Triglavski narodni park in zipline Sava Dolinka, spust čez zavarovano območje Nature 2000.
{embed_foto}557909{/embed_foto}

Koroška: Kolesarjenje na treh nivojih

Edinstvena in prepoznavna turistična destinacija želi postati tudi Koroška. Mislinjska dolina s Slovenj Gradcem se pohvali s pestrostjo. "Imamo možnost kolesarjenja na treh nivojih: gorsko, ravninsko-mestno in podzemno," poudarja Marija Lah iz Spoturja.
{embed_foto}557912{/embed_foto}
In niza razloge, zakaj na Koroško: "Zaradi neokrnjene narave, številih pohodniških in kolesarskih poti, imamo eno infrastrukturno najbolje urejenih kolesarskih poti Štrekna, in zaradi kulturnih zanimivosti. Letos praznujemo 160. obletnico rojstva skladatelja Huga Wolfa, možen je ogled njegove rojstne hiše ali obisk katerega od dogodkov, povezanih s skladateljem. Pri nas je cerkev sv. Jurija s steklenim dnom. Tu so posebna doživetja, energijske točke in pestra kulinarika, podzemlje Pece, lahko si jo ogledate s kolesom, kanujem ali turističnim vlakom. V Medenem raju Perger boste izvedeli marsikaj o medičarski, lectarski in svečarski obrti ter pokusili njihove slavne medenjake. Vabijo Gorskoturistični center Kope z bike parkom, splavarjenje na reki Dravi ter kot novo adrenalinsko doživetje - zipline v Črni. Ker želimo, da bi pri nas izkoristili tudi turistične bone, ponudniki sami sponzorirajo različne pakete na spletnih platformah."

Dolenjska: Prespite v zidanici

Tjaša Stankovič iz Kompasa predstavi prednosti, zakaj na Dolenjsko, kratko in jedrnato: zaradi zanimivega življenja v in na reki Krki, odmika v naravo, prijaznih ljudi, skritih kotičkov in dobre pozicije ter dostopnosti. Izpostavi medeno masažo na robu Krakovskega gozda, vožnjo z Rudolfovim splavom, obisk Dolenjskega muzeja, Kartuzije Pleterje in skansena ter obisk naravnih toplic Klevevž.
{embed_foto}557910{/embed_foto}
"Naša posebnost je turizem v zidanicah, gostom namreč ponujamo prenočitve v zidanicah med vinogradi. Od tam se odpravljajo na različna doživetja, na medeno razvajanje v enega najlepših apiterapevtskih čebelnjakov v Sloveniji (Zavod Čebela), po okljuku reke Krke, obiščejo različne vinske kleti ... V TIC-u si lahko izposodijo električna kolesa ter raziščejo Gorjance in mit o večno mladi gospodični, ki se je kopala v izviru Gospodična in ostala vedno lepa. Lahko se odpravijo na supanje po Krki ali Temenici, prehodijo griče, obiščejo kulturne in zgodovinske spomenike, grad Otočec, Dolenjske Toplice, Kostanjevico na Krki s samostanom, razvajajo brbončice v hiši Fink, gostilni Vovko, gostilni Repovž in še in še."
{embed_info_box}132354{/embed_info_box}

Primorska: Morje, plaže in še kaj

V Kopru, kjer niso želeli zajeti turistične ponudbe Primorske, ampak so se osredotočili le na svoj kraj, so povedali, da goste snubijo s promocijsko kampanjo 10 tednov doživetij v Kopru.
{embed_foto}557904{/embed_foto}
"Tistim, ki bodo v destinaciji Koper julija in avgusta prenočili vsaj tri dni, bomo omogočili brezplačna doživetja, kot so obisk vinske fontane v Marezigah, ogled koprskega pristanišča, brezplačen najem koles in električnih koles, brezplačne storitve v parku vodnih športov Active Koper ter degustacije vina, oljčnega olja in drugih lokalnih dobrot," je pojasnila Andreja Čmaj Fakin z Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper.
​Obiskovalce snubijo tudi z glasbenimi prireditvami in novostjo Istrska tržnica, kjer bodo ob koprski promenadi ob petkih, sobotah in nedeljah ponujali domače izdelke in pridelke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta