(FOTO) Kje bodo dopustovali politiki in kako so z boni? Počivalšek na Krk, Bratuškova na skriti otok, Janša je bruseljskega politika peljal na Triglav ...

Žana Vertačnik
08.07.2021 06:00
Slovenski politiki večinoma napovedujejo počitnikovanja na hrvaški obali in v slovenskih hribih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša je rad v planinah. Nazadnje se je na Triglav povzpel z Josepom Borrellom, visokim predstavnikom EU za zunanjo politiko, ki ju je pod Triglav peljal helikopter. Na vprašanja o dopustu pa ne odgovarja. 
Twitter Janeza JanŠe

Poslanke in poslance loči od dolgih parlamentarnih počitnic, ki trajajo do konca avgusta, še zadnje redno državnozborsko zasedanje. Glede na to, da so včeraj odločali o novem interventnem zakonu za pomoč gospodarstvu in turizmu po epidemiji, katerega del so tudi novi turistični boni, smo nekatere politike povprašali, ali so lanske turistične bone že izkoristili, kje jih sicer nameravajo in kje bodo dopustovali.

 

Pahor v Umag in slovensko Istro

Ugotovili smo, da slovenski politiki letos bistveno manj zadržano napovedujejo dopustovanje na hrvaški obali, pogostega preteklega opozorila, da bodo tja odšli zgolj, če bo to zaradi protikoronskih ukrepov sploh mogoče, pa ni več. "Praviloma dopustujem v družinskem objektu na morju in na barki, a lani časa in pogojev za barko ni bilo. Letos do sedaj le kak podaljšan vikend. Bonov še nisem izkoristil, kdaj bi jih lahko, pa še ne vem," nam je dejal nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin, ki upa, da se bo pravočasno cepilo čim več ljudi, "da se nam jeseni ne bi bilo treba ponovno zapirati".

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek ob obisku šentiljskega Monda. Malo bo na Krku, malo doma, želi si obiska kakšne manj eksploatirane turistične destinacije, da porabi bone. 
Andrej Petelinšek

Najbolj specifične načrte ima predsednik države Borut Pahor, ki bo "po običaju prvi teden dni v avgustu skupaj s Tanjo Pečar v Umagu", v septembru pa bosta en vikend obiskala slovensko Istro, kjer nameravata izkoristiti turistične bone. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič bo z družino dopustoval ob obali: "Včasih smo sedli v avto in se napotili proti morju ter sproti načrtovali kraje počitka, letos pa zaradi številnih obveznosti to žal ne bo mogoče." Zorčič upa, da bo lahko del dopusta preživel v slovenskih gorah, kjer bi tudi unovčil turistični bon.

V kabinetu predsednika vlade in SDS Janeza Janše tudi letos niso odgovorili na naša vprašanja, kje bo preživel dopust in kje izkoristil turistične bone. Tudi minister iz vrst SDS Aleš Hojs teh podatkov ne želi "sporočati javnosti".

 

Bone doslej slabo izkoristili

So pa bili bolj zgovorni v preostalem delu ministrske zasedbe. Prvak NSi in minister za obrambo Matej Tonin bo dopustoval na Hrvaškem, tudi prvak SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek bo nekaj dni preživel na Krku, preostanek pa namerava "preživeti v domačih krajih, na svoji kmetiji". Oba podpredsednika vlade turističnega bona še nista izkoristila, Tonin ga namerava do konca leta, Počivalšek pa si želi obiskati "kakšno manj obiskano turistično destinacijo, ki zagotavlja pristno domače doživetje in dobro gastronomsko ponudbo". Na jadranski obali bo poletni dopust preživel kmetijski minister Jože Podgoršek, načrtuje pa še oddih z družino na eni od slovenskih turističnih kmetij. Minister za zdravje Janez Poklukar bo dopust preživel z družino na Jadranu ali v slovenskih hribih. Tudi minister za kulturo Vasko Simoniti bo nekaj dni v hrvaškem primorju, nekaj pa na slovenskem podeželju. Na Hrvaškem bo še minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Nihče od omenjenih bonov še ni izkoristil. Tudi ne minister za zunanje zadeve Anže Logar, ki bo deloma v tujini in deloma doma. Na morju namerava počitnikovati minister za delo Janez Cigler Kralj. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch bo dopust preživela ob Nadiži in v slovenskih gorah, so nam sporočili z ministrstva in dodali, da je turistični bon že izkoristila. Ministrica za šolstvo Simona Kustec ga je "prenesla na svojo hčer, ki ga je uporabila za poletne športne priprave". Če ji bodo delovne razmere dopuščale, bo Kustečeva sicer dopustovala v začetku avgusta.

Tanja Fajon je pred kratkim obiskala Maribor, tudi Festival Lent. Turistični bon je lani izkoristila v Piranu.
Marko Pigac/mp Produkcija

 

Poslanci te dni še v parlamentu

"Poletje bo letos zame bolj delovno, zato bo dopustniških dni bolj malo," nam je dejala predsednica SD Tanja Fajon, ki namerava proste trenutke preživeti ob slovenski in hrvaški obali, kjer si bo vzela čas za branje, kolesarjenje in plavanje. "Želim pa si osvojiti še nekaj slovenskih vrhov. Dopust rada preživim aktivno," je povedala in dodala, da je turistični bon že izkoristila lani v Piranu. "Oddih si bo najprej privoščila na majhnem, skritem otoku v Jadranskem morju, zatem pa bo odkrivala lepote slovenskih hribov in osvajala nove vrhove," so v SAB povedali za predsednico Alenko Bratušek, ki bo vavčer najverjetneje unovčila v Logarski dolini. Bratuškova se je sicer na poletni oddih odpravila še pred 15. julijem, ko se bo zaključila tekoča seja. Po podatkih iz poslanskih skupin te dni dopustuje še poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik, a se bo v času glasovanja vrnila. Prvak LMŠ Marjan Šarec je medtem, kot je dejal, za letošnji dopust izbral lokacijo, kjer dopustuje vsako leto, odločitve o izkoriščenju vavčerjev pa še ni sprejel. Tako tudi ne predsednik Desusa Ljubo Jasnič, ki pravi, da nima posebnih načrtov. V svoji hiši v Žusterni pri Kopru bo poletje izkoristil predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki je bone deloma že izkoristil, o preostanku pa se še ni odločil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta