(FOTO) Logar v Moskvi, a na "mariborsko razstavo" ne bo šel

Matija Stepišnik
27.05.2021 06:00
Zunanji minister Logar se bo v Moskvi pri Sergeju Lavrovu mudil v sklopu obiskov pred predsedovanjem Svetu EU. Isti dan je v Muzeju zmage odprtje razstave Stalag XVIII-D, ki jo tja seli MRC Maribor. Udeležbe na tem dogodku ni v ministrovem programu, pravijo na MZZ.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sergej Lavrov, Borut Pahor in Karl Erjavec sedem let nazaj na spominski slovesnosti v prostorih nekdanjega taborišča Stalag XVIII v Melju.
Igor Napast

Slovenski zunanji minister Anže Logar bo v petek v Moskvi, kjer se bo sestal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Osrednja tema bo predstavitev slovenskih prioritet predsedovanja Svetu Evropske unije in dvostransko sodelovanje med državama, pojasnjujejo na slovenskem zunanjem ministrstvu. V Rusijo bo Logar potoval iz Lizbone, kjer bo v četrtek neformalno zasedanje ministrov za zunanje zadeve v državah članicah EU (gymnich). Čeprav je Logarjeva pot v Rusko federacijo bilateralne narave, njegov obisk pade tudi v kontekst zadnjega incidenta beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki ima še vedno trdno, ključno zaslombo v ruskih oblasteh in Vladimirju Putinu, EU pa proti Minsku stopnjuje sankcije po prizemljitvi Ryanairovega letala in aretaciji potnika, opozicijskega blogerja Romana Protaseviča. Zato se razmeram v Belorusiji gotovo ne bo mogoče izogniti, dogodek še vedno močno odmeva.

Z Rusijo o podnebnih spremembah

V času, odkar vlado vodi Janševa SDS, v odnosih med Ljubljano in Moskvo do dramatičnih sprememb kurza ni prišlo, čeprav sta bila Janševa stranka in tudi Logar v preteklosti ostra kritika zunanjih ministrov, posebej Karla Erjavca, češ da vodi neuravnoteženo, pretirano prorusko zunanjo politiko, kar obenem škodi odnosom z ZDA. Erjavec je bil reden gost Kremlja, tudi v obratni smeri so bili obiski razmeroma pogosti. "Slovenija ima z Rusko federacijo razvejano sodelovanje na gospodarskem, kulturnem, znanstvenem, izobraževalnem in drugih področjih. Dialog med državama se vodi v okvirih dogovorjene politike EU, tudi z upoštevanjem omejevalnih ukrepov. Slovenija v odnosih z Rusko federacijo zagovarja evropske vrednote in načela, spoštovanje mednarodnega pravnega reda in človekovih pravic. Naklonjeni smo, da ostanejo komunikacijske poti med EU in Rusko federacijo odprte. Podpiramo dialog o vsebinah, ki so v skupnem interesu, kot na primer boj proti podnebnim spremembam," pravijo na MZZ.

Logar in Lavrov, ki velja za enega od najbolj izkušenih in politično najmočnejših diplomatov v svetovnem merilu, doslej posebnih stikov nista imela, lani spomladi sta se denimo po telefonu pogovarjala o posledicah pandemije covida-19 v obeh državah in za mednarodno skupnost, kot je tedaj poročala Slovenska tiskovna agencija.

Tehtanje interesov

Dr. Boštjan Udovič, mednarodni politolog in član strateškega sveta za zunanjo politiko, ki ga je Logar prevetril, meni, da je Ruska federacija pomemben partner ne samo slovenske diplomacije, ampak tudi slovenskega gospodarstva. "Kar se tiče odnosov, so ti dobri in prav je, da jih diplomacija kot takšne vzdržuje oziroma celo krepi," meni Udovič. In nadaljuje: "To je čisto moje stališče, ki mu bo morda kdo oporekal, a vendarle: mala država mora vedno voditi zunanjo politiko skladno s svojimi interesi. V našem primeru to pomeni pragmatično zunanjo politiko. Ko se odločaš, kaj ja in česa ne, vedno tehtaš med svojimi interesi. Ni vedno dobro, zavoljo 'višjih ciljev' (ali celo leporečenja), zapenjati tam, kjer bi to škodovalo tvojim interesom. Sicer pa Slovenija vse od osamosvojitve vodi pragmatično zunanjo politiko."

Dober teden nazaj je bil Anže Logar v Berlinu. 
Epa

Zakaj bi bil obisk pomemben

Na dan, ko bosta v Moskvi sestankovala Anže Logar in Sergej Lavrov, bo v Muzeju oziroma parku zmage - gre za največji in centralni muzej velike domovinske vojne - v ruski prestolnici tudi odprtje razstave o Stalagu XVIII-D, nacističnem taborišču v Melju v Mariboru, kjer je umrlo okoli 5000 sovjetskih vojnih ujetnikov. Razstavo sta pripravila Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne Maribor in Muzej zmage, največji ruski muzej, je za Večer pojasnil direktor MRC Maribor Janez Ujčič. Za Večer je povedal, da so na odprtje razstave povabili tudi oba šefa diplomacij, da bi počastila spomin ne samo na sovjetske žrtve, temveč tudi na druge zavezniške vojne ujetnike v taborišču, ki pa jih je za razliko od Rusov ščitila ženevska konvencija. "Obisk ministra Logarja na razstavi Stalag XVIII-D bi bil izjemno pomemben, da Rusi vedo, da Slovenija spoštuje čustva milijonov padlih in mučenih vojakov. Spoštovanje nacionalnih čustev je lahko vzrok za reševanje drugih problemov na vseh področjih. Minister Lavrov je bil že pred sedmimi leti v Mariboru na virtualni otvoritvi muzeja, ki šele letos dobiva pravo podobo," pojasnjuje Ujčič.

O razstavi pišejo tudi ruski mediji, med drugim, da bodo na njej predstavljeni novi osebni podatki umrlih sovjetskih vojnih ujetnikov, dokumentarne fotografije in drugi dokumenti. A Ujčičeva želja po obisku Logarja in Lavrova se, tako kaže, ne bo uresničila. Z MZZ so nam v zvezi s tem le skopo odgovorili, da obiska razstave ni v Logarjevem programu.

Karl Erjavec in Sergej Lavrov sta imela redne konzultacije.
Epa

Dnevi Ljubljane v Moskvi

Odprtja razstave Stalag in udeležbe predstavnikov oblasti ni želel komentirati ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Rafailovič Ejvazov, to so vprašanja za MZZ, je dejal. Sicer pa meni, da so odnosi Ruske federacije z Republiko Slovenijo v celoti tradicionalno prijazni in prijateljski. "Preteklo leto je bilo zahtevno, ampak kljub temu polno pomembnih dogodkov, del smo morali izvesti prek spleta. Srečevali smo se s predstavniki slovenskih oblasti, intenzivno se razvija dialog z občinami, županstvi slovenskih krajev, nevladnimi organizacijami, novinarsko in ekspertno skupnostjo, mladinskimi in veteranskimi organizacijami, poslovnimi krogi, kulturniki in umetniki, znanstveniki, delavci v vzgoji in izobraževanju ter ruskimi rojaki, ki živijo v Sloveniji." Ejvazov pravi, da pogovori o izvedbi Dnevov Ljubljane v Moskvi tečejo, župana Sobjanin in Janković sta podpisala program sodelovanja. "V obravnavi ali fazi usklajevanja je približno deset skupnih dokumentov z različnih področij, kot so recimo kmetijstvo, izobraževanje, socialno varstvo. Sodelovanje se nadaljuje. Zmanjšalo se je le število srečanj 'v živo', to se pravi obiskov ruskih in slovenskih delegacij. Upam, da se bo ta izmenjava vzpostavila takoj, ko se bo epidemiološka situacija umirila," pravi Ejvazov. Aprila smo v Večeru pisali, da se je v Sloveniji mudila delegacija ruskih farmacevtov in medicincev, pogovori so tekli predvsem o tem, kako bi lahko tudi k nam kmalu prišlo rusko cepivo zoper covid-19 Sputnik V.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta