(FOTO) Malo po 6. uri zjutraj pri Telekomu in Novi24TV potrkali policisti, hišne preiskave komentirala Golob in Janša

M.R., D.Ž., STA, Va
29.05.2024 08:28

Policija je potrdila, da na območju več policijskih uprav izvaja hišne preiskave. Gre za preiskave v Telekomu Slovenije in na televiziji Nova24TV.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija je preiskave začela v zgodnjih jutranjih urah.
Robert Balen

Z ljubljanske policjske uprave so nam sporočili, da hišne preiskave kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete usmerja specializirano državno tožilstvo. Preiskave potekajo na območju več policijskih uprav.

Več informacij zaradi interesov preiskave niso podali. Prav tako so bili z uradnimi informacijami skopi v Telekomu Slovenije. Sporočili so, da so se danes zjutraj na sedežu družbe "oglasili" predstavniki Policijske uprave Ljubljana. Dodajajo, da Telekom Slovenije ni predmet postopka, da pa s preiskovalci sodelujejo in da bodo dali na voljo "želeno dokumentacijo". Zatrjujejo še, da delo in aktivnosti v družbi potekajo kot običajno.

Osumljenih osem fizičnih oseb 

Pozneje je vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto Mitja Bartolme na tiskovni konferenci pojasnil, da 90 kriminalistov Policijske uprave Ljubljana in Nacionalnega preiskovalnega urada na podlagi odredbe okrožnega sodišča v Ljubljani izvaja preko 20 hišnih in osebnih preiskav ter zasege listinske dokumentacije zaradi utemeljenih sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Policisti opravljajo preiskave tudi na območju policijskih uprav Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica in Koper, je dodal. Kaznivega dejanja je osumljenih osem fizičnih oseb, starih med 40 in 55 let, vsi so slovenski državljani, z dejanjem pa je bila oškodovana ena pravna oseba. Preiskava poteka že od leta 2023. 

Direktor uprave kriminalistične policije Damjan Petrič je na tiskovni konferenci poudaril, da je policija strokovna institucija in da svoje delo opravlja zakonito, samostojno in neodvisno. Zavrnil je pavšalne navedbe o politizaciji policije, "saj nihče ne vpliva na delo policije in ne določa, katero zadevo naj obravnavamo in kdaj". Policija je po Petričevih besedah dolžna preiskovati vsa kazniva dejanja, ne glede na aktualno družbeno dogajanje in ne glede na to, kdo so storilci.

V današnjih akcijah policije ni bila pridržana nobena oseba, osumljenci pred tem tudi še niso bili obravnavani.

Robert Balen

Spomnimo, da se s posli med Telekomom Slovenija in Novo24TV ukvarja tudi preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Nova24TV je sicer v zasebni lasti, njeni delničarji pa so med drugim tudi člani stranke SDS.

Policijsko vozilo pred sedežem Nove24TV
Robert Balen

Direktor Nove24TV Boris Tomašič nam je potrdil, da so kriminalisti na njihovi televiziji. Predmet preiskave naj  bi bila kazenska ovadba preiskovalne komisije DZ, ki je preiskovala nezakoniti vpliv nosilcev javnih funkcij na objavljanje oglaševalskih vsebin državne uprave, javnih zavodov in podjetij v posredni ali neposredni državni lasti, v medijih v delni lasti ali pod vplivom političnih strank ali tujih lastnikov. Preiskave se ne bojijo, ker "so očitki policije neutemeljeni", pravi Tomašič.

Policijsko vozilo pred sedežem Nove24TV
Robert Balen

Poleg vprašanja odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane uprav in nadzornike nekaterih večjih gospodarskih družb in podjetij v državni lasti ali z državnim deležem, med drugim Telekoma Slovenije, Pošte Slovenije in Petrola, je komisija preiskovala tudi okoliščine financiranja poslovanja družb NovaTV24.si, Nova hiša in Nova obzorja založništvo. Pri tem se je osredotočala na obdobje od 13. marca 2020 do datuma odreditve parlamentarne preiskave konec junija 2022.

Kriminalisti so prišli tudi na sedež Nove24TV
Robert Balen

"Zasegli mi bodo telefon in računalnik," je že zjutraj med drugim na omrežju zapisal direktor Tomašič, ki ob tem meni, da gre za politično motivirane preiskave deset dni pred evropskimi volitvami. Podobna razmišlja predsednik SDS Janez Janša.

Nova24TV še poroča, da naj bi preiskave potekale tudio pri nekaterih nekdanjih članih uprave Telekoma in drugih osumljenih Tomažu Seljaku, Vidi Žurgi, Matjažu Beričiču, Špeli Fortin, Tomažu Jontesu, Blažu Rantu, Samu Ošini, Petru Jegliču, Daliborju Kosmini, Tomažu Taškarju in Aniti Knežević Kregar

Tomašič je kar v živo na televiziji, ki jo vodi, povedal, da "kaznivo dejanje, ki ga preiskujejo, ni povezano z nobeno osebo oziroma podjetjem Nove24TV". Po njegovih besedah sam ni med osumljen, prav tako naj ne bi bil nihče izmed zaposlenih na Novi24TV. Ocenil je, da gre za "politični konstrukt, ki si ga je izmislila preiskovalna komisija, ki jo je vodila Mojca Pašek Šetinc"

Odgovorni urednik Nove24TV Aleksander Rant pa je pojasnil, da so bili policisti na sedežu Nove24TV in na domu pri Tomašiču malo po 6. uri zjutraj. Vzeli so nekaj pogodb in sklepov, Tomašiču pa so vzeli telefon in tudi računalnik, je dodal. 

Spletni portal Necenzurirano poroča, da je policija preverja posle iz obdobja zadnje Janševe vlade, ko naj bi Telekom Nova24TV začel plačevati nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo programov glede na kriterij gledanosti. V letu in pol naj bi Nova24TV od Telekoma nekaj manj kot 1,5 milijona evrov. 

Kaj je ugotovila preiskovalna komisija DZ?

Zgoraj omenjena parlamentarna preiskovalna komisija je konec novembra lani objavila vmesno poročilo, v katerem je med drugim ugotovila, da nekatera podjetja, med njimi NovaTV24.si in Nova hiša, slednja izdaja omenjeno televizijo, delujejo kot obvodni računi stranke SDS in da gre torej za politični in poslovno-finančni projekt te stranke. Pri tem naj bi sodelovali funkcionarji stranke na lokalni in državni ravni, posamezniki s finančnim interesom, pa tudi madžarski kapital. Ob predstavitvi poročila je tedanja predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek (nepovezana poslanka) napovedala, da bodo ugotovljene sume kaznivih dejanj naznanili pristojnim organom.

"Pri madžarskem financiranju Nova24TV, ki je v lasti vidnih članov SDS, z vso odgovornostjo in z vedenjem, kakšno dokumentacijo hrani preiskovalna komisija, menim, da je šlo tudi za izdajo slovenskih gospodarskih in nacionalnih interesov. To sem povedala kolegom v državnem zboru ob predstavitvi vmesnega poročila in to trdim tudi danes," je dodala nepovezana poslanka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta