(FOTO) Novomeški utrip vnovičnega odprtja gostiln: "Kako veseli so ljudje, prav luštno je delati"

Žana Vertačnik
08.03.2021 16:14
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Belo kavo, brez pene, prosim." Stavek, ki mu je izza sosednje mize, pa ne domače, pač pa gostilniške, na terasi v novomeškem središču sledil še širokoustni nasmeh. Po dobrih štirih mesecih lahko gostje na gostinskih vrtovih in terasah v posavski in jugovzhodni Sloveniji ob preventivnih ukrepih zoper epidemijo novega koronavirusa sedejo in naročijo pijačo po njim ljubi izbiri. "V bistvu so to tiste malenkosti, ki se jih prej nismo niti zavedali, da nam toliko pomenijo, kava je pač kava. Ampak danes pa … tukaj, na soncu …," je bila radostno razpoložena Karin Servatzky, v Novem mestu živeča Mariborčanka, ki si je v središču mesta vzela trenutek za "macchiato", pa niti ne prvega v tem dnevu. "Smo ravno s kolegicami zjutraj, ko smo bile na kavi, ugotavljale, kako se je napolnilo mesto, prej je bilo bolj kot mesto zombijev," je povedala.

Robert Balen

Veselje ob odprtju, pa tudi skrbi

Izmenjave so gostje v enem izmed odprtih lokalov na glavnem trgu Pri vodnjaku prisedali, za vse mimoidoče pa se je zdelo, kot da z nekim posebnim občudovanjem pogledujejo proti obloženim mizam. Lastnik Primož Polak, ki je tudi stregel, je na mize okoli 120 obiskovalcev do srede ponedeljka znosil največ kavnih napitkov – vseh vrst. A pomembno je po njegovem na precejšen obisk vplivalo tudi ugodno vreme, ki je ob želji, da se s postreženo pijačo vsaj deloma vrnemo v normalo, ključen faktor. "V petek je dež napovedan, nič ne bo, tudi terasa ne bo delala. Do četrtka, ko vlada odloča, kako dalje, računamo, da bomo odprti," nam je povedal.

"Na koncu nam je pomembno predvsem, da je naš gost zadovoljen. Da so zadovoljni ljudje in da imajo občutek, da se končno vračamo v normalo," je Polak povedal. Ob dobrem, če ne že idiličnem razpoloženju, pa ni nepomembno izpostaviti tudi slabosti. Enotedensko preizkusno obdobje, ki ga je določila vlada za odločanje o prihodnjem delovanju glede na epidemiološko sliko, je stroškovni zalogaj, vzbuja pa tudi pomisleke, koliko je merodajno in bo lahko sploh otipljiva usmeritev za naprej. Je nekajdnevni zagon merodajen, smo vprašali Polaka: "Bodimo realni, ne. To mora trajati vsaj mesec dni, da vidimo, kako in kaj. V tem začetku so nastali zgolj stroški, govorim seveda o testiranju zaposlenih, naročanju robe, čiščenju in še drugih obveznosti."

Robert Balen

Prišli so z vseh koncev Slovenije

Kapaciteto miz na gostinskih vrtovih in terasah so gostinci morali prilagoditi, pred vsakim lokalom pa opredeliti, koliko gostov lahko hkrati prisede. Za mizo so lahko največ štiri osebe hkrati, med mizami pa mora biti vsaj trimetrska razdalja. Gostje se po izkušnjah novomeških gostincev držijo ukrepov in so obzirni, navadili smo se biti pazljivi, so nam povedali. "Še počakava ali že lahko prisedeva?" je mlad par zadržano pristopil po tem, ko je vendarle dočakal mizo. Natakar pa: "Absolutno, lahko, samo trenutek, da počistim. Saj veste," se je zasmejal ter z razkužilom in krpo zavihtel po površini. 

"Kako veseli so bili danes ljudje in koliko jim je ta kava pomenila. Prav luštno je danes delati. Ti srečni obrazi in gostje z vseh koncev Slovenije, sem prav ponosna," nam je povedala lastnica Kluba Vida Ingrid Hodnik, ki se poleg vodenja gostilniškega obrata ukvarja še z vzdrževanjem in prodajo programske opreme za gostinske lokale. "V tem času sem izgubila oba posla, no, pri programski opremi sem imela srečo, da sem imela nekaj strank, ki so prodajali tudi pijače za na pot," nam je povedala. Pozdravlja vnovično odprtje, je pa zaskrbljena, kako dolgo se bo to zadržalo. V dopoldnevu je presegla povprečno število gostov, okoli 50 jih je prišlo, tudi iz pa Velenja in Ljubljane. "Kava, kava in še enkrat kava," se je zarežala, kaj je prinašala na mize.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.