(FOTO) Olaj po pridržanju provokatorjev odredil nadzor nad delom policistov, protestniki: Nekateri starejši so tudi padli po tleh

A.L.
28.06.2021 11:36
Minuli petek se je na Prešernovem trgu odvijal alternativni dogodek "ne politikantska svečanost, ampak praznik ljudstva", na katerega je vabila protestna ljudska skupščina, ki se je oblikovala ob robu kolesarskih protestov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rumeni jopiči na petkovem protestu.
Večer
Rumeni jopiči na petkovem protestu.
Večer

Tam je posredovala tudi policija, ki je, kot so sporočili, ugotovila 14 kršitev zakona o javnem redu in miru ter 13 oseb za čas shoda pridržala. Med množico so se že na začetku pomešali tako imenovani rumeni jopiči, ki podpirajo trenutno vlado, in v prvih minutah poskrbeli za nekaj vroče krvi. S spomenika jih je pregnala policija, protestniki, po oceni policije jih je bilo okoli 9000, pa so dogajanje pospremili z bučnim aplavzom.

Hojs o svetopisemski modrosti, Olaj sporočil, da ukrepanje policije zahteva jasne odgovore

Kmalu po dogodku so se na Twitterju začeli vrstiti odzivi politikov. Premier Janez Janša je zapisal takole: "Incident na Prešernovem trgu pa je treba preiskati. Kam pridemo, če bo že kar sin državnega tožilca ukazoval policiji?”

Notranji minister Aleš Hojs je sporočil, da bo policija pripravila poročilo, vezano na ukrepanje zoper rumene jopiče. "So pa po moji oceni le ti brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu Republike. Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti."

Generalni direktor policije Anton Olaj je dan po dogodku zapisal, da "včerajšnji neprijavljeni shod na Prešernovem trgu in ukrepanje policije (zoper skupino 'rumenih jopičev') zahteva jasne odgovore javnosti. Verjetno bo glede tega več znanega že v ponedeljek".

V sindikatu obsojajo "twitter" preiskave

Danes se je Olaj znova oglasil in na Twitterju sporočil, da je odredil nadzor na delovanjem Policijske uprave Ljubljana. V sporočilu, ki ga je objavil, je zapisano, da so v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija med varovanjem neprijavljenega javnega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani res delovala nepristransko in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako.

“Na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom video dostopnega materiala z družbenega omrežja je ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije,” je zapisano v nadaljevanju. Pravi, da je za odgovor na vprašanje, ali je bilo delo opravljeno strokovno in zakonito, neizogibno treba ugotoviti dejansko stanje, zato je včeraj odredil izvedbo nadzora nad delom PU Ljubljana. Ugotovitve bodo znane v tednu dni.

Odzvali so se tudi v Sindikatu policistov Slovenije, od koder sporočajo, da obsojajo "twitter" preiskave zaradi skupine provokatorjev in razgretežev. "Pohvala policistkam in policistom, za hitro, strokovno in učinkovito ukrepanje in vzpostavitev javnega reda in miru."

Obsojamo "twitter" preiskave zaradi skupine provokatorjev in razgretežev! Pohvala policistkam in policistom, za hitro,...

Objavil/a Sindikat policistov Slovenije dne Nedelja, 27. junij 2021

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pa so v odzivu zapisali, da so bili iz medijev seznanjeni z odzivi predsednika vlade, ministra za notranje zadeve in generalnega direktorja policije v zvezi z ukrepanjem policistov posebne policijske enote na petkovem javnem zbiranju na Prešernovem trgu. "V zvezi tega trenutno ne razpolagamo z informacijami, da bi policisti pri varovanju javnega shoda delovali nezakonito ali nestrokovno. Vsled tega poudarjamo, da policijsko delo ni enostavno in enoznačno, saj poteka v spreminjajočih se okoliščinah in razmerah, in to prav vsak sleherni dan. Verjamemo, da je bilo tako tudi v petek. Pri tem morajo policisti ravnati v skladu z organizacijo dela, usmeritvami in navodili stroke, taktiko in metodiko, okoliščinami in oceno dejanskega stanja itd., seveda vse to pa v obsegu s pooblastili, ki jih imajo."

Kot še pišejo, lahko nadzor nad opravljanjem dela policije v okviru določb zakona o organiziranosti in delu v policiji odredi tudi minister, prav tako ima možnost odrejanja nadzora generalni direktor policije, ki je hkrati tudi odgovoren za zakonitost in strokovnost dela policije. "Če bo nadzor odrejen, pričakujemo da bomo seznanjeni s poročilom, v kolikor bodo ugotovitve slednjega posegle v pravice policistov. Šele na podlagi tega bo mogoče pokomentirati kaj več."

Policijski sindikat Slovenije bo svojim članom v morebitnih postopkih zoper njih nudil vso pravno in sindikalno varstvo, "verjamemo pa, da bo vodstvo policije ali ministrstvo po nadzoru ugotovilo, da policisti niso kršili predpisov in so storili vse potrebno za zagotovitev visoke stopnje varnosti naših državljanov".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta