(FOTO) Perič (SMC) na koalicijskem vrhu: Jaz bi se pustil presenetiti, ker politika v zadnjem času veliko preseneča

Žana Vertačnik
15.04.2021 15:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na Brdu pri Kranju se je danes sestala koalicija v širši zasedbi. Ministri, koalicijski poslanci in v imenu poslanske skupine opozicijskega DeSUS-a tudi poslanec Robert Polnar pretresajo zaveze iz koalicijske pogodbe in terminski plan do konca mandata. Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je še pred začetkom povedal: "V koalicijski pogodbi imamo navedene številne akte, zakonske in drugačne, tako da bomo naredili prerez do zdaj opravljenega dela. Do poletja je še nekaj mesecev, treba je pohiteti in videti, kaj se da narediti še pred predsedovanjem. Verjamem, da bomo v času predsedovanja vsi precej zasedeni še s preostlimi dejavnostmi v državnem zboru in na vladi, tako da je zdaj primeren čas za evalvacijo v eni od ciljnih ravnin." 

Pereče vprašanje koalicijske sestave NSi, SDS in SMC je tudi, koliko glasov dejansko ima v državnem zboru in na koliko glasov lahko računa pri prihodnjih pomembnejših glasovanjih. Ena teh preizkušenj naj bi bil tudi vnovični poskus zamenjave predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, pri čemer je koaliciji nazadnje umanjkal en glas. 

Robert Balen

Perič je presodil, da je praksa povezave med državnim zborom in vlado pomembna, da lahko vsi zakonodajni postopki tečejo, kar se da gladko: "Verjetno se bo to vprašanje v nekem trenutku pojavilo na mizi. Vprašanje poslanskega mandata, ki ga ima naš predsednik in minister za gospodarstvo, pa je ena od možnosti, kako ta politični zaplet urediti. Ampak kot rečeno, je zgolj ena izmed možnosti." O tem, ali je razplet pričakovati na današnjem koalicijskem vrhu, Perič ni želel ugibati. "Verjetno bo tekom današnjega dne znanega kaj več tudi v tem smislu," je nato dejal; na vprašanje, ali je možno, da idejo o zamenjavi prvega med poslanci tudi opustijo, pa je odvrnil: "Tudi to je ena od možnosti. Jaz bi se pustil presenetiti, ker politika v zadnjem času veliko preseneča."

Robert Balen

Se je pa v teh dneh vnel še en spor med opozicijo in koalicijo, in sicer po tem, ko je v sredo kolegij predsednika državnega zbora odločil, da štirje poslanci poslanske skupine nepovezanih ne bodo člani delovnih teles državnega zbora. Proti so glasovali člani SDS, NSi in SMC, SNS in DeSUS, pa tudi poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Perič je danes med drugim dejal, da pri tej odločitvi ne gre za specifiko, pač pa za uveljavljeno parlamentarno prakso: "Kar pa ne pomeni, da je to zdaj to, ampak mi smo pripravljeni, kot smo bili tudi prej, na pogovore, dialog in tudi kompromise." V opoziciji so medtem na nogah in že zahtevajo sklic seje kolegija predsednika državnega zbora, na katerem bi o tem sklepu zopet odločali. 

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.