(FOTO) Po skoraj treh mesecih znova živahno v razredih

Tina Recek Tina Recek
05.01.2021 10:13
Nekateri otroci s posebnimi potrebami so se v šole vrnili z veseljem, drugi ne in bi se raje izobraževali od doma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Začetek šole za učence s posebnimi potrebami
Robert Balen

Pred šolami in zavodi za otroke s posebnimi potrebami je danes zjutraj bilo po skoraj treh mesecih znova živahno. Programi v teh vzgojno-izobraževalnih ustanovah bi se morali začeti izvajati v skladu z odločbo ustavnega sodišča najkasneje včeraj. A na ta datum so se zaposleni testirali s hitrimi testi na covid-19, da so potem danes lahko začeli s poukom. Testiralo se je okoli 86 odstotkov zaposlenih.

S kakšnimi občutki so se vračali nekateri učenci, smo preverili pred Osnovno šolo s prilagojenim programom Dečkova, ki je ena izmed enot Centra Janeza Levca Ljubljana. Že pred pol osmo uro zjutraj so se počasi zbirali učenci in postopali v manjših skupinah ali posamično. Med njimi smo povprašali sedmošolca. "Zelo sem vesel, da se je šola odprla, saj doma nisem uspel vseh nalog pravočasno narediti. Zame jih je bilo preveč," nam je zaupal. Osmošolka pa ni bila takega mnenja. "Če bi lahko izbirala, bi raje imela šolo na daljavo. Doma sem vse sproti delala in se učila, pa še maske na obrazu mi ni bilo potrebno imeti. Tu pa moramo imeti masko, si roke razkuževati, poleg tega pa vsi ne upoštevajo razdalje."

Najprej je bila stiska, nato veselje

Deljenega mnenja je bila tudi manjša skupina šestošolcev. Na vprašanje, ali se veselijo povratka v šolo, so nekateri vzkliknili, da ja, drugi pa ne in hitro dodali: "Doma je bilo boljše." In nato odhiteli v šolsko stavbo.

Najmlajši pa so prišli v spremstvu staršev. Mama prvošolke, ki smo jo prestregli, je zaupala, da se je zelo razveselila odločitve, da se odprejo šole. "Hči je sošolce in pristni stik z učitelji v živo zelo pogrešala. Logopedska in fizioterapevtska obravnava preko spleta sta težko izvedljivi in otrok pri taki obravnavi kaj hitro izgubi koncentracijo. Upam, da bo čim prej tako, kot je bilo pred pojavom epidemije."  Z malo drugačno izkušnjo je postregla mama prvošolca. "Pri sinu je bila na začetku stiska in se ni veselil vrnitve v šolo. Celo prosil me je, naj pokličem v šolo in opravičim njegov izostanek. Nato se je pomiril in se je v veselem pričakovanju vrnil v šolo. Šolanje od doma pa mu ni delalo težav in je z zanimanjem sodeloval."

Kdaj se bodo v šole vrnili ostali šolarji, še vedno ni znano. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je kot možni datum za vrnitev prve triade navedla ponedeljek, sledili bi jim četrtošolci in petošolci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta