(FOTO) Presenečenje za zbrane v predsedniški palači: Iz Kijeva se je oglasila Olena Zelenska

Va
23.02.2023 19:00

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob prvi obletnici vojne gostila Ukrajince in Ukrajinke, ki so zavetje našli v Sloveniji, ter zagotovila nadaljnjo podporo Ukrajini. Še prej je obiskala nastanitveni center v Postojni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Videonagovor ukrajinske prve dame Olene Zelenske.
Robert Balen

"Slovenija ostaja zavezana Ukrajini," je v čustvenem govoru poudarila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ko je danes popoldne v predsedniški palači gostila osrednji dogodek v znak podpore Ukrajini in sočutja z njenimi prebivalkami in prebivalci.

Mednarodna, družbena in človeška tragedija je agresija na Ukrajino, je poudarila slovenska predsednica. 

Ta vojna se mora ustaviti, je poudarila natanko leto od ruskega napada, "in da Ukrajina dobi tisto, kar ji omogoča Ustanovna listina Združenih narodov, katerih vplivna članica je tudi Ruska federacija: suverenost in s tem možnost, da sama odloča o svoji prihodnosti. Cilj mora biti sklenitev celovitega, pravičnega in trajnega miru v skladu z načeli Ustanovne listine Združenih narodov."

Nataša Pirc Musar med nagovorom.
Robert Balen

"Kje so porušeni domovi? Ne v Rusiji" 

Povabilo v predsedniško palačo so dobili begunke in begunci iz Ukrajine, ki so zatočišče pred vojno našli v Sloveniji. Predsednica je predtem obiskala Ukrajince v nastanitvenem centru v Postojni. To je omenila tudi v predsedniški palači: "Pogovarjala sem se z otroki iz Ukrajine, starimi med 5 in 12 let. Danes nimajo nasmeha na ustih. Vsi skupaj smo zajokali, preden sem se poslovila. Rekla sem jim: danes, na to grozljivo obletnico, lahko vsi skupaj jočemo. Ampak jutri naj bo za te otroke ponovno dan za smeh in veselje ... Kje umirajo otroci in civilno prebivalstvo? Kje so ljudje brez hrane in elektrike? Kje so porušeni domovi? Ne v Rusiji. V Ukrajini." 

Predsednica republike v nastanitvenem centru v Postojni. 
Daniel Novaković/STA

Zbrane je nagovoril tudi veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran. Presenečenje za prisotne pa je bil videonagovor prve dame Ukrajine Olene Zelenske, soproge ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

"Dobro veste, kako je, če se upreš močnejšemu napadalcu. In ste nam stali ob strani" 

Česar to, kar se je zgodilo Ukrajini, ne prenese, je, da bi bili brezbrižni, in Slovenija ni, je poudarila Zelenska. "Rada bi vam osebno povedala, kako smo vam v Ukrajini hvaležni, ker nas podpirate v vsem tem težkem letu. Takoj ste začutili, da ko se na svetu pojavi agresor, ki pobija civilno prebivalstvo, se enostavno ne smeš obrniti stran, ker lahko krivico doživi prav vsak. Dobro veste iz lastnih izkušenj, kako je, če se upreš močnejšemu napadalcu. In ste nam stali ob strani v vseh naših izzivih, predvsem pa pri reševanju ljudi," je povedala ukrajinska prva dama. In naprej: "Slovenija je nudila zaščito za več kot osem tisoč Ukrajincev in sprejela naše otroke – sirote. Prav vi ste poslali v Ukrajino vozila nujne medicinske pomoči za reševanje novorojenčkov. Prav vi ste pomagali organizirati in izvajati šolanje za ukrajinske otroke in urediti kotičke z ukrajinskimi knjigami v knjižnicah v Celju, Mariboru in Ljubljani. Prav vi ste bili med prvimi, ki so poslali pomoč v Bučo, pobrateno mesto vaše občine Kočevje. To je le nekaj primerov. Vsak Ukrajinec, ki je danes tukaj, doživlja svojo toplo slovensko zgodbo, tako kot ima vsak Slovenec svojo zgodbo pomoči.To je prav tisto, kar ne bo ostalo v nagovorih in izjavah, temveč bo ostalo v srcih."

Robert Balen
Robert Balen
Ukrajinski veleposlanik Andrij Taran 
Robert Balen

V imenu svojih rojakov je govorila Anna Kravchenko, nastopile so mlade glasbenice, vključene v humanitarno-umetniški projekt Glasba za prihodnost (Music for the future): pianistka Olena Tsymbal iz Zaporožja, ki zaradi vojne v Ukrajini zdaj glasbeno izobraževanje nadaljuje pri nas, ter sestri Anna in Sofiia Kysliak, violinistki, ki sta že drugič morali zapustiti svoj dom. Leta 2014 sta z družino pobegnili iz okupiranega Donbasa, lani pa iz Kijeva.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta