(FOTO) Protest za Večer: "Župan, prste k sebi!"

Jon Knez Jon Knez
21.11.2023 20:08

"Gospod Arsenovič, bi oddali svoje prostore stranki SDS? Ali pa nekomu, s komer ne želite biti povezani, ker bi to škodovalo vašemu ugledu?" je vprašal Boris Vezjak. Podpora neselitvi Večera tudi iz tujine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni predaje, boj se nadaljuje.
Andrej Petelinšek

"Za Večer, proti selitvi!" se je vzklikalo na današnjem protestu proti selitvi Večera v poslovne prostore v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča. Protesta se je udeležilo okoli 250 ljudi, meščani, tudi predstavniki novinarskih združenj iz tujine.

Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik je uvodoma dejal, da če se ne bi uprli, ko se je treba, bi priznali, da ne zmoremo več. "Selijo nas k županu, k nosilcu politične moči, k tistemu, ki smo ga dolžni nadzirati, mu zastavljati vprašanja in mu nastavljati ogledalo. /.../ Lastnike in poslovodstvo Večera pozivamo, naj Večer ostane, kjer je doma," je še dejal.

Andrej Petelinšek

Predsednik Društva novinarjev Slovenije in novinar Vala 202 Gašper Andrinek je poudaril, da taka poteza lastnikov kaže na popolno nerazumevanje novinarskega poklica. "Z napovedano selitvijo bi bil Večer v rednem poslovnem odnosu z županom. In to, hočeš nočeš, vpliva na videz neodvisnosti Večera. /.../ Bralci Večera si zaslužijo medij, ki mu lahko zaupajo. Naročniki, zdaj je čas, da odločno podprete uredniško in novinarsko ekipo, ki še edina glasno brani to, za kar več kot očitno lastniku ni mar. Ne berite novic le na družbenih omrežjih, kupite Večer," je dejal.

Ni predaje, boj se nadaljuje.
Andrej Petelinšek

Novinarji ne morejo biti nadgradnja picerije

Filozof in medijski kritik dr. Boris Vezjak je začel: "Spoštovani gospod župan Saša Arsenovič in spoštovani gospod Martin Odlazek. Tukaj smo zaradi vaju. Gospod Odlazek, nočete razumeti, da mediji niso biznis kar tako. Vsi ugibamo, zakaj ste pripravljeni seliti novinarje le za pičlih 30 tisoč evrov na leto. Je morda za bregom še kaj drugega? Gospod Arsenovič, bi oddali svoje prostore stranki SDS? Ali pa nekomu, s komer ne želite biti povezani, ker bi to škodovalo vašemu ugledu? Je res težko razumeti, da med vami in novinarji obstaja konflikt interesov? Si res ne želite, da bi obveljali za poštenega župana, o katerem morajo večerovci kritično poročati? Grozljivo je, ko novinarji postanejo vredni toliko, kolikor so vredni njihovi stoli in prostori. Dogaja se prav to. Ne cenita se njihov novinarski output in integriteta."

Andrej Petelinšek

Nadaljeval je, da novinarji ne morejo biti nadgradnja temelja, ki je picerija. "V hiši, kjer naj bi se mešali vonji novic in županove picerije, žal ne bo dišalo po neodvisnosti, ampak po konfliktu interesov in okrnjeni integriteti. Če Odlazka in Arsenoviča ne bo srečala pamet, je edina možnost deložacija. Morda so pice naprodaj, časopis ni in nikoli ne bo," je sklenil.

Predsednik Hrvaškega novinarskega društva Hrvoje Zovko je opozoril, da politiki sploh ne vedo, kakšna je vrednost medijev. "Mariborski župan, prste stran! Pustite ta častni časopis pri miru. Večer ni le simbol Maribora in Slovenije, temveč tudi častnega in poštenega novinarstva cele regije. Meščani, podprite kolege, ki se vsa ta leta borijo za vas. Nimam besed, s katerimi bi opisal selitev k županu, ki je samo personifikacija politika, ki ne razume, kaj je to novinarstvo. Novinarstvo je v interesu javnosti, ne pa igračka v rokah župana! Selitev bi pomenila začetek konca verodostojnosti. To se ne sme zgoditi. Ni predaje, boj se nadaljuje," je dejal.

Andrej Petelinšek

Nismo neumni in dovolj nam je!

Predsednica Evropske zveze novinarjev in novinarka Hrvaške radiotelevizije Maja Sever je izrekla podporo evropske zveze, saj da je to udar na novinarsko neodvisnost. "Desetletje spreg politike in biznisa iz nas dela bedake. Trdijo, da ni publike, ki bo brala dobre vsebine, da moramo biti zabavni in nabirati klike. Pustimo nove tehnologije, številni ljudje želijo brati celovita besedila. Želijo resnične informacije in profesionalno novinarstvo. Reči moramo dovolj! Dovolj je, da se neki politik čudi, kaj pa je narobe, če bodo v mojih prostorih. Zelo je čudno, ker bodo jutri morali pisati o njegovih aferah. Vesela sem, da ste se v Mariboru odločili reči dovolj. Nočemo, da bi naše redakcije bile v prostorih župana ali katerega drugega nosilca politične oblasti, saj je naša služba vsako jutro preverjati njihovo delo. Hvala, ker se borite. Recimo skupaj, da nismo neumni in da nam je dovolj!"

Andrej Petelinšek

Spregovorili so še Vladimir Rukavina, Mateja Ratej, David Gorinšek, Boris Krabonja, Minca Lorenci, Mojca Zabukovec, Renato Volker, Nevenka Dobljekar. Za glasbeno popestritev je poskrbel kantavtor Tadej Vesenjak. Nekdanji novinar Jože Jagodnik pa meni, da gre pri selitvi za stranski produkt turbokapitalizma - stvora brez duše. "Ne poznam župana na svetu, v katerega prostorih bi bili novinarji. Turbokapitalisti se pogovarjajo med seboj, razumejo le svoj jezik in to je jezik kapitala. Za njihovimi potezami je, kot v šahu, vedno še ena, ki je ne poznamo, se jo pa da slutiti. Ne morem razumeti te poslovne poteze," je bil kritičen.

Andrej Petelinšek
Kantavtor Tadej Vesenjak je poskrbel za glasbeno spremljavo.
Andrej Petelinšek
Spregovoril je tudi mariborski performer Renato Volker.
Andrej Petelinšek
Predsednica Evropske zveze novinarjev Maja Sever je politikom sporočila, naj nas ne imajo za bedake.
Andrej Petelinšek
Sašo Bizjak
Mateja Ratej.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Igralka Minca Lorenci
Andrej Petelinšek
Predsednik Društva novinarjev Slovenije Gašper Andrinek
Andrej Petelinšek
Humanitarec Boris Krabonja
Andrej Petelinšek
Predsednik Hrvaškega društva novinarjev Hrvoje Zovko
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta