(FOTO) Protesti v številnih krajih po državi, tudi v Mariboru. Teršek poziva: "Odprite šole in vrtce!"

Sanja Verovnik
31.01.2021 19:35
Na mirnih protestih, ki so minuli konec tedna na pobudo staršev potekali v več krajih po Sloveniji, so protestniki od vlade zahtevali, da nemudoma odpre vrtce in šole, in to v vseh slovenskih regijah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden od najmlajših udeležencev mariborskega protesta, ki je v središče mesta privabil približno 50 protestnikov 
Sašo Bizjak

Zaradi nestrinjanja z odločitvijo vlade, da se z današnjim dnem zaradi slabše epidemiološke slike v zasavski in obalno-kraški regiji spet ustavi pouk na šolah za učence prve triade, se je včeraj dopoldne na pobudo staršev, ki se je razširila po družbenih omrežjih, kljub slabemu vremenu na koprski Semedelski promenadi in v Portorožu zbralo več kot tisoč staršev in njihovih otrok ter ostalih protestnikov. Shod kakih 150 ljudi je v organizaciji staršev šolarjev potekal tudi pred osnovno šolo v Hrpeljah. Koprski protestniki so nosili transparente z napisi "Šole morajo biti odprte, zoom odpade", "Odprite vrtec in šolo, zaprite vlado" in "Hočemo v šolo" ter gesla s petkovih protivladnih protestov, ki so izražala splošno nezadovoljstvo z delom vlade.

V Kopru se je zbralo več sto staršev in njihovih otrok z jasnim sporočilom: "Šole morajo biti odprte, zoom odpade!"
Tomaž Primožič/fpa

Koper: "Ne gre za vstajo"

Med starši, ki so se udeležili mirnega protesta v Kopru, je bilo slišati, da ne gre za vstajo, ampak za boj za osnovne pravice vseh, še posebej otrok. Da pogrešajo pouk v šoli, so povedali otroci, saj je veliko lepše delati v šoli kot doma, kot je dejal eden od učencev, drugi pa je pristavil, da jim primanjkuje znanja, saj dobivajo doma manj snovi. Predsedniku vlade Janezu Janši so župani občin Koper, Izola in Piran, Aleš Bržan, Danilo Markočič in Đenio Zadković, že v petek poslali dopis, v katerem ga prosijo, naj v sodelovanju s stroko vnovič preveri nujnost ukrepa zapiranja vrtcev in šol v obalno-kraški regiji oziroma poišče drugačno, boljšo rešitev. A Janša je poudaril, da bodo tudi v prihodnje šole po potrebi en teden odprte in zaprte glede na epidemiološki položaj. Spomnil je, da vlada vsak teden odloča o morebitnem sproščanju oziroma tehta ukrepe tudi zaradi odločitve ustavnega sodišča.

Zasavcem po protestu izrekli globe

Tudi včeraj se je pred Delavskim domom v Trbovljah zbrala množica ljudi, ki nasprotujejo zaprtju šol v Zasavju, potem ko je že v soboto okoli 200 Zasavcev zahtevalo, da se šole odprejo. Po dogodku pa so nekateri protestniki doživeli hladen tuš, na domu so jih namreč obiskali policisti in jim izrekli kazni zaradi kršitev vladnih ukrepov. Z zapisom na digitalnem družbenem omrežju Twitter se je na trboveljski shod odzval Janša in ga označil za nezakonitega. Kot je še zapisal, gre za "nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v času epidemije" in da se ravno zaradi take neodgovornosti stanje v posamičnih regijah poslabšuje namesto obratno. So pa zasavski starši včeraj na Janšo naslovili javni poziv, v katerem zahtevajo odprtje vseh šol v državi ne glede na epidemiološko stanje v regijah, saj menijo, da so šole pri nas zaprte predolgo oziroma od vseh v Evropi najdlje.

Sašo Bizjak

Proteste so včeraj pripravili tudi v Hrastniku in Zagorju ob Savi. Starši otrok tamkajšnje Osnovne šole Toneta Okrogarja so napovedali, da bodo v znak protesta danes med 7. in 10. uro pred šolski vhod položili šolske torbe. Na ta način želijo sporočiti, da si njihovi otroci zaslužijo znanje.

Maribor: Strah pred vnovičnim zaprtjem

Shodi z jasnim sporočilom, da je čas, da se odprejo vrata vseh vrtcev in šol v državi, so potekali tudi v Ljubljani, Celju, Pivki in Krškem. V Mariboru se je na Trgu svobode zbralo približno 50 protestnikov, ki so mirno izrazili nezadovoljstvo z ukrepi vlade. "Vrtci in šole naj ostanejo odprti," je bila jasna štiričlanska družina iz Maribora. Protesta so se udeležili, ker se borijo za pravice lastnih in drugih otrok, ki so zaradi ukrepov prikrajšani za šolanje. "Čeprav so vrtci in šole za prvo triado v podravski regiji ponovno odprli svoja vrata, nas je strah, da se utegnejo kmalu spet zapreti. To ne vodi nikamor!" so bili odločni.

Tomaž Primožič/fpa

Na včerajšnje proteste v Sloveniji se je odzvala tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Dejala je, da "si vsi želimo, da se šole odprejo, je pa prva realnost ta hip še vedno virus. Vlada in ministrstvo z vami delimo skupni cilj odprtih šol za vse. Pomagajmo si! Z razumom, odgovorno nam bo skupaj uspelo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta