(FOTO) Ruparjeva iniciativa Glas upokojencev na protestu pred parlamentom: Hočemo živeti, ne životariti!

Va, MAT, STA
01.02.2023 15:25

Na Trgu republike je bil popoldne dobro obiskan shod novoustanovljene civilne iniciative pod vodstvom nekdanjega poslanca SDS Pavla Ruparja. Zbirali se bodo vsakega prvega v mesecu, dokler jih vlada ne (u)sliši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Dostojna pokojnina je naša pravica, je odmevalo na dobro zasedenem trgu, kjer so udarne govorce spremljali odobravajoči aplavzi, vmes pa je odmevala narodnozabavna glasba. Od vlade premierja Roberta Goloba so zbrani, tako kot že v pripravah na shod, zahtevali takojšnje povečanje vseh pokojnin pod 1000 evrov za 20 odstotkov. Najnižjo mesečno pokojnino bi zvišali na 750 evrov in pokojnine usklajevali z inflacijo najmanj na dva meseca.

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

Vpis 13. pokojnine želijo zapisati v ustavo, prav tako vpis obveznega letnega dodatka v višini ene pokojnine. Iniciativa zahteva takojšnjo ureditev dostopa do osebnih zdravnikov za upokojence, za upokojence z nižjo pokojnino od 1000 evrov pa predlagajo, da plačevanje obveznega zdravstvena zavarovanja prevzame država in upokojencem krije tudi obvezni RTV-prispevek.

Robert Balen

Vsak dan manj si je mogoče privoščiti z vsotami na nakazilih Zpiza, so poudarjali zbrani, medtem pa so na primer položnice za ogrevanje poletele v nebo. In da so na volitvah izvoljeni pozabili na upokojence. Ali so prevelik strošek za državo, so se spraševali. Zbrali so se, da odgovorni slišijo njihov glas obupa ... Stara, zgarana, obupana generacija, ki je gradila to državo, se je zbrala, ker s tem, kar dobi vsak mesec, ne more preživeti, so poudarjali o razlogih za protest. 

Robert Balen
Fotorobert Balen

Organizator Pavel Rupar je povedal, da so s shodom želeli sporočiti, da so upokojenci živi in da zahtevajo le tisto, "kar so pričakovali celo življenje, v kar so verjeli in upali". Po njegovih besedah so se upokojenci znašli v krizi, saj se le stežka prebijajo iz mesca v mesec. Zato si želijo pogovorov z odločevalci, Rupar pa pričakuje, da bo do tega glede na zbrano množico kmalu tudi prišlo. 

Bivši poslanec SDS je ocenil, da se je zbralo med 18.000 in 20.000 ljudi, pravo oceno pa da bo podala policija. "Sem pa zelo vesel tega obiska," je dejal.

Na shod so po Ruparjevih besedah pozvali tudi predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije, poslance, ministre, predsednika vlade, sindikate in druge upokojenske organizacije, a so bili na njem zaenkrat sami. Če ne bodo slišani, bodo s shodi vztrajali, ker gre za starejše ljudi, jih ne nameravajo organizirati vsak teden, temveč vsakega prvega v mesecu: "Verjamem, da marsikdo pričakuje, da bomo omagali, da nimamo dovolj moči, osebno pa sem prepričan, da nas bo še več in bomo dosegli svoje načrte." 

Ljubljana. Trg republike. Shod upokojencev..
Robert Balen
Robert Balen

Od gibanja "za upokojence gre" so se tradicionalna (provladna) upokojenska združenja kmalu po najavi današnjega protesta distancirala, v Glasu ljudstva pa so novo iniciativo razglasili za premišljeno akcijo stranke nekdanjega premierja Janeza Janše.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta