(FOTO) Ruska kapelica: Reset odnosov slovenske desnice z Rusijo

Uroš Esih Uroš Esih
25.07.2020 14:12

104. obletnica postavitve Ruske kapelice, zaznamovana z današnjo slovesnostjo pod Vršičem je prinesla odločen simbolni obrat odnosa SDS, osrednje sile aktualne vlade, do odnosov z Rusijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vršič - spominska slovesnost pri Ruski kapelici  
Robert Balen

Epidemija koronavirusa je krojila potek letošnje tradicionalne spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, vsakoletnega simbolnega vrhunca rusko-slovenskih odnosov. Če se je leta 2016 ob 100. obletnici postavitve Ruske kapelice, ki jo je s svojim obiskom počastil tudi ruski predsednik Vladimir Putin pod Vršičem gnetlo okoli 4 tisoč obiskovalec, je letos epidemija koronovirusa sklestila udeležbo na 200 udeležencev. Pravzaprav je to številka, ki jo je kot zgornjo mejo odobril NIJZ. Organizatorji so se je seveda držali, med 'navadnimi' udeleženci so prevladovali člani Društva Slovenija Rusija, ki ga vodi vidni član stranke DeSUS, nekdanji slovenski veleposlanik v Rusiji Saša Ivan Geržina.

Robert Balen

Logar: slovenska zunanja politika je uravnotežena

Korona je tudi glavni in edini razlog, da pod Vršič letos ni bilo uradne ruske delegacije. Zadnja leta je bila sestavljena iz najvišjih predstavnikov ruske oblasti, Putina smo omenili, v delegaciji pa so bili vedno tudi ruski ministri ali najvišji predstavniki Dume. Kljub temu da letos v Sloveniji ni bilo Rusov, pa je bil na drugi strani toliko bolje zastopan vrh slovenske države in slovenske oblasti. Začenši s predsednikom države Borutom Pahorjem, pa predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem in predsednikom državnega sveta Alojz Kovšco, vse do ministrov vlade Janeza Janše, ki, spomnimo, v minulih letih ni gojil posebnega razumevanja do razvoja slovensko-ruskih odnosov. Janša je pogosto kritiziral večkratnega zunanjega ministra Karla Erjavca, da preveč simpatizira z Moskvo, precej premalo pa z Washintonom.

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

Kučan in Janković nista stopila na častno tribuno

Iz Janševe ministrske ekipe sta na častni tribuni dobre politične in gospodarske odnose potrdila tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, sopredsedujoča slovensko-ruski medvladni komisiji za gospodarsko sodelovanje, in pravosodna ministrica Liljana Kozlovič, sicer zamenjava za napovedanega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Skupna točka Pivčevi, Počivalšku in ruski strani je reševanje Mercatorja, kjer je slovenski interes reševanje slovenskih dobaviteljev v največjem  trgovskem podjetju v Sloveniji, ki je v lasti ruskih bank.

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta